Televizijska voditeljica i njen vozač ubijeni u Afganistanu

Za ciljane napade na novinare u Afganistanu rijetko neko preuzme odgovornost

Televizijska voditeljica i njen vozač ubijeni u Afganistanu
Foto: UNAMA / Abdul Hamid Nasimi

Televizijska voditeljica i aktivistkinja i njen vozač ubijeni su hicima iz vatrenog oružja u istočnom afganistanskom gradu Džalalabadu. To je treće ubistvo novinara u Afganistanu od početka novembra.

Neidentificirani napadači su ubili Malalaju Majvand i njenog vozača u Džalalabadu, rekao je za Frans pres Atulah Kogjani, portparol guvernera provincije Nangarhar, čiji je Džalalabad glavni grad.

Ona je ubijena dok je išla na posao na privatnu televiziju Enekas TV. Informaciju je potvrdio direktor te televizije. Njenu majku, također aktivistkinju, nepoznati naoružani ljudi ubili su prije pet godina.

Majvand je ranije govorila o teškoćama novinarki u patrijarhalnom i konzervativnom afganistanskom društvu.

U Afganistanu se posljednjih mjeseci povećao broj ciljanih napada na novinare, političare, vjerske vođe, aktiviste za odbranu ljudskih prava, usprkos mirovnim pregovorima Vlade i talibana.

Ovo je treće ubistvo novinara u Afganistanu od početka novembra. Alijas Daje (33), koji je radio za “Radio Liberty”, koji finansiraju Sjedinjene Američke Države, poginuo je 12. novembra od bombe postavljene pod njegov automobil u južnom gradu Laškar Gahu.

Njemu su prijetili talibani zbog načina na koji je izvještavao o njihovim operacijama, objavila je tada organizaciji HRW. Bivši televizijski voditelj Jama Sijavaš ubijen je 7. novembra u Kabulu takođe bombom.

Za ciljane napade u Afganistanu rijetko neko preuzme odgovornost, te ni za ovo ubistvo novinarke niko to za sada nije učinio. Njeno ubistvo je izazvalo talas osuda.

– Ko ima problema sa ženama u afganistanskom društvu. Tim kukavicama neće biti oprošteno, čak ni poslije uspostavljanja mira – napisala je na Twitter nalogu Fatima Muršal, pomoćnica portparola predsjednika Afganistana, Ašrafa Ganija.

Komitet za zaštitu afganistanskih novinara ocijenio je da nasilje prema novinarima prijeti da poništi napredak zabilježen posljednjih godina u oblasti medija.

Izvor: N1

About The Author