Suština odgovornog novinarstva je u njegovom uticaju na društvo

Tlo je veoma plodno za širenje istine, ali je jednako plodno i za širenje lažnog narativa

Suština odgovornog novinarstva je u njegovom uticaju na društvo
Foto: Bernard Hermant sa Unsplash

Suština odgovornog novinarstva je u njegovom uticaju na društvo, a ne u broju klikova ili lajkova za određenu priču, izjavio je  šef Političkog odjela Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Amer Kapetanović na regionalnoj radionici o temi „Moderno novinarstvo za sigurnosne izazove modernog doba“.

Na toj radionici čije je organizator RCC razgovara se o odnosu između radikalizacije, ekstremizma, terorizma i medija i novinarstva.

Kako je istaknuto, na skupu sigurnosni izazovi današnjeg doba su zaista mnogobrojni, od pojave smrtonosnih virusa i nasilnog ekstremizma, koji često dovodi do terorističkih napada, do lažnih vijesti kojima cilj nije informiranje već obmanjivanje.

– Novinarstvo se, uz sve to, suočava s još jednom pojavom, društvenim medijima. Pravi izazov za novinare je, naime, kako pronaći način da se umjesto trke za negativnim ili vanrednim vijestima struka usmjeri na posljedice koje lažni ili polovično istinit narativ može imati na društvo – smatra Kapetanović.

Više od 70 posto građana regiona smatra da su zloupotreba društvenih medija, lažne vijesti i propaganda, sigurnosna prijetnja, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja koje je Vijeće za regionalnu saradnju nedavno provelo.

To je razumljivo s obzirom na to da je, prema izvještaju o digitalnom napretku u svijetu i Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU), broj korisnika interneta u svijetu premašio četiri milijarde i sada čini 55 posto svjetske populacije, dok je broj korisnika društvenih mreža veći od tri milijarde.

Na zapadnom Balkanu ove su brojke u porastu. Naime, u periodu od 2000. do 2017. godine zabilježeno je povećanje korištenja interneta do 81 posto, s više od 50 posto korisnika dobi između 18 i 34 godine.

– Sve u svemu, tlo je veoma plodno za širenje istine, ali je jednako plodno i za širenje lažnog narativa – istaknuto je iz RCC-a.

Učesnici na radionici saglasni su da se tradicionalno sigurnosno bojno polje prenijelo na internet te da su se time pojavili različiti izazovi koji zahtijevaju odgovarajuću reakciju.

Stoga su naglasili da značajnu ulogu imaju medijske zajednice u etičkom i profesionalnom izvještavanju kako bi se osigurale pouzdane i vjerodostojne informacije, spriječilo širenje lažnih narativa.

Među učesnicima radionice bili su novinari i predstavnici vlasti sa zapadnog Balkana te domaći i strani stručnjaci za sigurnost, koji su razgovarali o savremenim sigurnosnim izazovima i medijskoj pažnji koja im se pruža.

Učesnici su razmijenili mišljenja i praktična iskustva o načinima suzbijanja lažnih vijesti i praksi dezinformiranja, fenomenu radikalizacije mladih u internetskom okruženju, s posebnim osvrtom na društvene medije, i na kraju pokušali definirati profesionalni etički balans izvještavanja o terorizmu.

Radionicu je organiziralo Vijeće za regionalnu saradnju, zajedno s partnerima, Nacionalnim odborom za suzbijanje nasilnog ekstremizma i borbu protiv terorizma u Sjevernoj Makedoniji i kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za komunikacije, odgovornost i transparentnost u Vladi Sjeverne Makedonije.

Izvor: RCC

About The Author