Rusija produžila pritvor novinarki RSE-a Alsu Kurmashevoj

Optužena je prema zakonu o stranim agentima i za širenje neistina o ruskoj vojsci, a suočava se s kaznom do 10 godina zatvora

Rusija produžila pritvor novinarki RSE-a Alsu Kurmashevoj

Sud u Rusiji produžio je istražni pritvor novinarki Radija Slobodna Evropa (RSE/RL) Alsu Kurmashevoj do 5. juna, javila RSE. Okružni sud u Kazanu također je odbio zahtjev advokata Kurmasheve da joj se pritvor promijeni u kućni pritvor.

Prije sudskog postupka, Kurmasheva je rekla novinarima da “fizički nije baš dobro”, te da su njezini životni uvjeti u pritvoru “vrlo loši”. Kurmasheva je rekla da prima “minimalnu” medicinsku pomoć i da su uvjeti u njezinoj ćeliji bili primitivni, s rupom u podu koja je služila kao toalet.

Američki generalni konzul Stuart Wilson bio je prisutan na sudu tokom postupka, prema ruskim medijima, uključujući dnevnik Kommersant.

Kurmasheva, 47, uhapšena je u Kazanu prošlog oktobra i optužena da se nije registrirala kao strani agent prema ruskom zakonu koji cilja na novinare, aktiviste civilnog društva i druge. Također je optužena za širenje neistina o ruskoj vojsci i suočava se s kaznom do 10 godina zatvora ako bude osuđena.

RSE i američka vlada kažu da su optužbe odmazda za njezin rad kao novinarke za RSE u Pragu. Otputovala je u Rusiju kako bi posjetila svoju majku i brinula se za nju, a prvobitno je zadržana dok je čekala povratni let 2. juna na aerodromu Kazan, gdje joj je oduzet američki i ruski pasoš.

Mnogi kritičari i grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da Kremlj koristi takozvani zakon o stranim agentima kako bi razbio svako neslaganje.

Moskva je također bila optužena za pritvaranje Amerikanaca kako bi ih koristila kao pregovarački adut za razmjenu za Ruse zatvorene u Sjedinjenim Američkim Državama.

U februaru su 23 zemlje nominirale Kurmasheva za Svjetsku nagradu za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano 2024.

Nagrada, osnovana 1997. godine, godišnja je nagrada kojom se odaje počast osobi ili grupi ljudi koji daju “izvanredan” doprinos odbrani i promociji slobode medija širom svijeta unatoč “opasnosti i progonu” s kojima se suočavaju.

Izvor: RSE

About The Author