Novinari zamoljeni da ne uzimaju predmete iz službenog aviona predsjednika SAD-a

Uzimanje predmeta s logom Air Force One uobičajeno je već godinama

Novinari zamoljeni da ne uzimaju predmete iz službenog aviona predsjednika SAD-a

Novinarima je rečeno da prestanu krasti suvenire iz službenog aviona predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena.

Provjera inventara aviona Air Force One nakon posjeta gospodina Bidena zapadnoj obali SAD-a u februaru otkrila je da nekoliko stavki nedostaje u dijelu za medije.

Među predmetima koji su navodno nestali su i brendirane jastučnice, čaše i tanjuri sa zlatnim okvirom, a Udruženje izvjestitelja iz Bijele kuće upozorilo je da je zabranjeno nošenje stvari iz aviona.

Prošlog mjeseca Udruženje je poslalo e-mailove novinarima u kojem su naveli da se takvo ponašanje loše odražava na press pool – grupu novinara koji putuju s predsjednikom – i da mora prestati.

Novinarima se ponekad za uspomenu daju mala pakovanja M&M čokoladica ukrašenih predsjedničkim pečatom, ali uzimanje predmeta s logom Air Force One – uključujući pribor za jelo i peškire – uobičajeno je već godinama, tvrde izvještaji.

Misha Komadovsky, dopisnik Glasa Amerike iz Bijele kuće, prikupio je “suptilnu” zbirku predmeta sa svojih putovanja predsjedničkim avionom.

– Nikoga nisam osramotio niti sam počinio bilo kakvu nepravdu pri sastavljanju ove kolekcije – rekao je za BBC News dok je držao papirnatu čašu s logom Air Force One koju je “jednostavno zaboravio baciti”. On također ima kutiju predsjedničkih M&Ms s potpisom Bidena.

Air Force One, koji Bijela kuća naziva predsjedničkom “kancelarijom na nebu”, ima 372 kvadratna metra prostora raspoređenog na tri nivoa.

Njegovi impresivni sadržaji uključuju prostrani apartman za predsjednika, medicinsku stanicu s operacijskim stolom, konferencijsku sobu i trpezariju, dvije kuhinje za pripremu hrane koje mogu nahraniti 100 ljudi odjednom te određena područja za medije, VIP osobe, sigurnost i osoblje.

Letjelica je klasificirana kao vojna i dizajnirana da izdrži zračni napad. Također je sposoban dopuniti gorivo u zraku, što mu omogućuje let neograničeno vrijeme – ključno u hitnim slučajevima.

Air Force One također je opremljen opremom za sigurnu komunikaciju, omogućujući avionu da funkcionira kao mobilni komandni centar. U letjelici je 85 telefona, zbirka dvosmjernih radija i računarskih veza.

Predsjednik sjedi naprijed, dok su novinari smješteni u zadnjem dijelu aviona.

Izvor: BBC

About The Author