Facebook će zabraniti sadržaj koji negira holokaust

Već nekoliko godina Svjetski židovski kongres zalaže se da Facebook ukloni sadržaj koji poriče holokaust sa svoje platforme

Facebook će zabraniti sadržaj koji negira holokaust
Foto: The Independent

Facebook Inc saopćio je u ponedjeljak da ažurira svoju politiku govora mržnje kako bi zabranio bilo koji sadržaj koji negira ili izmjenjuje činjenice holokausta.

Kompanija za društvene medije također je rekla da će ljude koji traže pojmove povezane s holokaustom ili njegovim poricanjem usmjeriti na vjerodostojne informacije s Facebooka.

Ovaj potez dolazi dvije godine nakon što je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg u intervjuu za tehnološku web stranicu Recode 2018. godine kazao da, iako smatra da je poricanje holokausta duboko uvredljivo, ne smatra da Facebook treba brisati takav sadržaj.

– Borio sam se s napetošću između zalaganja za slobodno izražavanje i štete prouzročene umanjivanjem ili negiranjem užasa holokausta. Uvidio sam podatke koji pokazuju porast antisemitskog nasilja, kao i širenje govora mržnje – kazao je Zuckerberg u objavi na Facebooku.

Svjetski jevrejski kongres i Američki jevrejski komitet pohvalili su odluku i rekli da je taj potez uslijedio u toku pregovora s Facebookom.

– Već nekoliko godina Svjetski jevrejski kongres zalaže se da Facebook ukloni sadržaj koji poriče holokaust sa svoje platforme – navodi se u saopćenju.

Ovog ljeta, grupe za građanska prava organizirale su široki bojkot za oglašavanje na Facebooku kako bi pokušale izvršiti pritisak na kompanije društvenih mreža da djeluju protiv govora mržnje na svojim platformama.

– Nakon što sam se lično angažirao s Facebookom o tom pitanju, mogu potvrditi da je zabrana poricanja holokausta velika stvar – napisao je na Twitteru Jonathan Greenblatt, izvršni direktor Lige protiv klevete, jedan od organizatora bojkota.

Konferencija o jevrejskim zahtjevima protiv Njemačke također je tražila od Facebooka da zabrani sadržaj koji negira Holokaust i pozvala Zuckerberga da se sastane s preživjelima kroz svoju kampanju #NoDenyingIt na društvenim mrežama.

U augustu Facebook je zabranio određene antisemitske teorije zavjere i stereotipe.

U svom blogu firma se pozvala na nedavno istraživanje koje je pokazalo da gotovo četvrtina odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama u dobi od 18 do 39 godina kaže da smatraju da je holokaust mit, da je pretjeran ili da nisu sigurni u to.

Izvor: Reuters

About The Author