Netanyahu najavio skoro zatvaranje Al Jazeere u Izraelu

U maju 2022. godine izraelske snage ubile su novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj akciji u gradu Jenin na Zapadnoj obali

Netanyahu najavio skoro zatvaranje Al Jazeere u Izraelu

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu ponovo je počeo zagovarati zatvaranje ureda Al Jazeere u Izraelu. Izraelski čelnik zatražio je u ponedjeljak da njegova koalicijska vlada usvoji zakon u izraelskom parlamentu Knesset koji bi omogućio ministrima da zatvore strane novinske mreže koje se smatraju sigurnosnim rizikom.

Netanyahu, koji je dugo tražio ukidanje emitiranja medija sa sjedištem u Kataru, obećao je da će “odmah djelovati kako bi zatvorio Al Jazeeru” nakon usvajanja zakona, prema izjavi njegove stranke Likud.

Prijedlog zakona, usvojen u prvom čitanju u februaru, dao bi ovlasti premijeru i ministru komunikacija da narede zatvaranje stranih medijskih mreža koje rade u Izraelu i zaplijene njihovu opremu ako se vjeruje da predstavljaju “štetu sigurnosti države”.

Dužnosnici Likuda dobili su upute da osiguraju da zakon u Knesetu prođe drugo i treće čitanje u ponedjeljak navečer.

Ponovno oživljavanje zatvaranje Al Jazeere dolazi u trenutku kada se Netanyahu suočava s velikim protestima protiv njegovog načina na koji vodi izraelski rat s palestinskom grupom Hamas.

Ponovno razmatranje zakona u izraelskom parlamentu dolazi gotovo pet mjeseci nakon što je Izrael rekao da će blokirati libansko izdanje Al Mayadeen.

S početkom rata u oktobru, izraelska vlada je donijela ratne propise koji joj dozvoljavaju da uz saglasnost sudova privremeno zatvori strane medije za koje smatraju da predstavljaju prijetnju nacionalnim interesima.

Istovremeno se suzdržao od zatvaranja Al Jazeere. Međutim, ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je tada da se nada da će te mjere biti upotrijebljene protiv Al Jazeere u vlasništvu Katara.

Jedan od rijetkih međunarodnih medijskih kanala koji emituju uživo iz Gaze tokom izraelskog rata u opkoljenoj enklavi, Karhi je optužio medij za pro-Hamasovu pristrasnost i huškanje protiv Izraela.

Izrael je često izostavljao Al Jazeeru, koja ima urede na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi. U maju 2022. godine izraelske snage ubile su novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj akciji u gradu Jenin na Zapadnoj obali.

U izvještaju koji su uradili Ujedinjeni narodi zaključeno je da su izraelske snage koristile “smrtonosnu silu bez opravdanja” prilikom tog ubistva, kršeći njeno “pravo na život”.

Tokom rata u Gazi, nekoliko novinara i članova njihovih porodica poginulo je pod izraelskim bombardiranjem.

Dana 25. oktobra u zračnom napadu ubijena je porodica šefa ureda Al Jazeere za Gazu Waela Dahdouha, uključujući njegovu ženu, sina, kćer, unuka i najmanje osam drugih rođaka.

Izvor: Al Jazeera

About The Author