Propast trulog Zapada

OTISCI DANA: Milioni migranata pokušavaju se domoći zapadne civilizacije. U suprotnom pravcu ne bježi niko

Propast trulog Zapada

Goran i protivnici Zapada

Goran Vukajlović, sjajni inženjer elektrotehnike, na Twiteru komentira percepciju Zapada kakvu propagiraju i šire zagovornici kojekakvih teorija zavjere:

“Od trenutka kada sam čuo prvi put priču o propasti Zapada desilo se sledeće: pojavio se internet, računari, Habl, dekodovan ljudski genom, električni automobili, solarni i vetroparkovi, fuzioni reaktor, hadronski sudarač, Ligo detektor gravitacionih talasa, veštačka inteligencija, Apple, Microsoft, Google, Amazon, Space X, James Web, Intel, 50-ak NASA misija u sunčevom sistemu, E-Elt, mobilni telefoni, led TV, 3D štampači, RNK vakcine, nanoroboti, gama nož, sintetisan insulin, lekovi za desetine neizlečivih bolesti i sve su to produkti zapadne civilizacije.

U ostatku sveta apsolutno ništa.

Jaz između Zapada i ostatka planete produbio se u svakom smislu. Milioni imigranata na sve moguće načine pokušavaju se domoći zapadne Evrope ili SAD. Niko sa Zapada ne pokušava da ode bilo gde drugo. Ali zato propaganda Kremlja radi punom parom te ispira mozgove male zapremine. Ti isprani mozgovi dalje uz pomoć zapadne tehnologije divljaju po društvenim mrežama ostavljajući neizbrisiv trag i podižući spomenik ljudskoj gluposti.”

Hasan Jašarević

Više je na prevenciji i suzbijanju nasilja u Bosni i Hercegovini uradio Hasan Jašarević nego sva nadležna ministarstva, socijalne službe i pravosudne institucije zajedno. Danas svi znaju ko je Hasan. To je onaj hrabri prodavač sportske i lovačke opreme, 77 godina star, koji je Nerminu Sulejmanoviću podvalio pet kutija ćoraka. Može li iko zamisliti kakav bi tek pokolj Sulejmanović napravio s tolikim kutijama pravih metaka?

Evo kako bivši logoraš, čovjek teške životne priče objašnjava sopstvenu motivaciju:

“Kad je upao u radnju nije me bilo strah. Ja sam logoraš. Bio sam u logoru u Šamcu i u logoru Batković. Nisu me jednom izvodili na strijeljanje. Vjerovatno je to iskustvo bilo presudno da mu podvalim municiju”, kaže Jašarević u razgovoru za Istraga.ba. “Moja unuka je bila ispred radnje. Prošao je pored nje i ušao u radnju. Uperio je pištolj u mene i tražio municiju.”

Nakon što je ubica izašao, Hasan je otišao iz radnje.

“Tek tada sam osjetio strah. Vidio sam da je unuka ok. Zaključao sam vrata od stana i napunio lovačku pušku sitnom municijom. Bojao sam se da će se, kad shvati da sam mu podmetnuo municiju, vratiti i ubiti me. Nisam znao koliko on ima metaka”.

Da ponovimo nešto što je na ovom portalu već napisano – hrabrost ne znači odsustvo straha. Hrabrost je kad neko uradi pravu stvar uprkos opasnosti i rizicima, a Hasan je to pokazao jasnije nego iko oko njega.

Cijela Bosna – jedna viber grupa

Koja li će građevinska struja u Sarajevu prevladati? To se pitaju brojni aktivisti na društvenim mrežama, a na odgovor ćemo vjerovatno čekati do polovine septembra.  Trojka je na putu interesnog rastakanja, čemu Dino Konaković suprotstavlja – kako duhovito primjećuje aktivistkinja i novinarka Dženana Alađuz – informaciju da su Nermin Nikšić, Edin Forto i on u viber grupi na brzinu izmijenili nekoliko informacija.

Moramo biti iskreni pa reći, nije to baš tako loše kako izgleda: Bosna i Hercegovina sve manje podsjeća na državu, a sve više liči na raštimanu viber grupu, zavjereničko društvo koje se međuse domunđava i daleko od očiju javnosti pokušava spasiti ono što se spasiti ne da. Nek ovu konstataciju demantira ko god ima moć da to uradi, bit će to čin opće dobrobiti i zadovoljstva.

About The Author