Sud u SAD-u traži od novinarke da otkrije svoj izvor

Savezni sudac donio odluku koja bi mogla imati značajne implikacije na slobodu medija u SAD-u

Sud u SAD-u traži od novinarke da otkrije svoj izvor

Sudac Christopher Cooper iz Okružnog suda Sjedinjenih Američkih Država Distrikt Columbija donio je presudu kojom se zahtijeva od dopisnice CBS Newsa Catherine Herridge da ponudi iskaz i otkrije identitet izvora kojeg je koristila za niz priča objavljenih 2017. godine kada je radila za Fox News.

Nalog je došao kao rezultat tužbe kinesko-američke naučnice Yanping Chen protiv Federalnog istražnog ureda. Citirajući dokumente koje je pregledao Fox News, Herridge je izvijestila da je Chen bila predmet istrage savezne protuobavještajne službe. Chen je tvrdila da su savezne vlasti nepropisno odavale informacije o njoj, kršeći Zakon o privatnosti.

U nastojanju da dokaže svoj slučaj, Chen je pozvala Herridgea i Fox News na sud, u nadi da će razotkriti izvore priča. Fox News i Herridge su se usprotivili tome, tvrdeći da bi Cooper trebao poništiti sudske pozive zbog zaštite prvog amandmana koji je na raspolaganju medijima. No, sudac se nije složio s Fox Newsom i Herridge u svojoj odluci.

– Sud prepoznaje vitalnu važnost slobode medija i ključnu ulogu koju povjerljivi izvori igraju u radu istraživačkih novinara. No, primjenjujući obavezujuću sudsku praksu ovog okruga, Sud zaključuje da Chenova potreba za traženim dokazima nadmašuje Herridgeovu povlasticu Prvog amandmana u ovom slučaju – napisao je Cooper u presudi.

Cooperova je odluka uznemirila zagovornike slobode medija koji se brinu da bi to moglo postaviti jeziv presedan koji bi uticao na sve medije.

– Istraživačko novinarstvo ne može funkcionirati bez vjerodostojnih garancija povjerljivosti prema izvorima. Iako Zakon o privatnosti pruža bitnu zaštitu javnosti, njegovo korištenje za kršenje povjerljivosti izvora novinara predstavlja značajan rizik za slobodu medija – kazao je direktor Odbora novinara za slobodu medija Gabe Rottman.

Ted Boutrous, istaknuti advokat Prvog amandmana koji je zastupao CNN u prethodnim slučajevima, rekao je da vjeruje da je Cooper pogrešno donio odluku.

– Ovo je pažljiva i promišljena presuda, ali uspostavlja netačnu ravnotežu između potrebe tužitelja za informacijama i interesa Prvog amandmana koji su u pitanju i stvara uznemirujuće probleme za druge novinare u budućnosti koji izvještavaju o istragama savezne vlade – dodao je.

Slučaj je obnovio pozive Kongresu da usvoji zakon koji nudi saveznu zaštitu novinarima. U junu je dvostranačka grupa zakonodavaca ponovno predstavila Zakon o zaštiti novinara od eksploatativnog državnog špijuniranja. Zakon bi ponudio važne zaštitne mjere novinarima, uključujući sprječavanje vlade da prisiljava novinare da otkriju svoje izvore.

– Zahtjev od novinara da otkriju svoje povjerljive izvore odvraća zviždače i druge od istupanja, što znači da javnost ima manje pristupa informacijama – kazala je zamjenica direktora za zagovaranje u Freedom of the Press Foundation Caitlin Vogus.

Zakon o zaštiti novinara, koji je trenutno u Kongresu, zabranio bi prisilno otkrivanje izvora novinara i zaštitio novinare od drugog nadzora, a uspostavljanje zaštite novinara u saveznom zakonu ključno je za njihovu zaštitu.

Izvor: CNN

About The Author