Mediji u službi relativizacije i negiranja genocida

RTRS i novinska agencija SRNA predstavljaju medijske dezinformacijske rasadnike kad je riječ o karakteru agresije na Bosnu i Hercegovinu

Mediji u službi relativizacije i negiranja genocida
Foto: eTrafika

Nakon što je Memorijalni centar Srebrenica objavio Izvještaj o negiranju genocida uslijedile su prijetnje i crtanje meta na leđa autorima izvještaja, a u pitanju je izvještaj koji analizira i zabranu negiranja genocida i neprocesuiranje negatora, te institucionalno negiranje i mediji u službi relativizacije i negiranja genocida.

Medijski pejzaž u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska opterećen je dezinformacijama i političkim manipulacijama, sa ozbiljnim posljedicama po svijest javnosti, navodi se u izvještaju.

– U okruženju u kojem se nezavisne agencije i novinari često okarakteriziraju kao ‘neprijateljski’ ili ‘strani’ elementi, mediji pod kontrolom i uticajem vladajućih struktura nanijeli su značajnu štetu u svojim nastojanjima da oblikuju stavove srpskog stanovništva u BiH i Srbiji – piše u Izvještaju.

Naglašava se da posebno zabrinjava strateški osmišljen medijski diskurs oko agresije na Bosnu i Hercegovinu 1990-ih i presuda Haškog tribunala, posebno onih koje se odnose na ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom, uključujući genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

– Ovaj diskurs karakterizira uporno negiranje genocida u Srebrenici i nekritičko širenje iskrivljenih i negatorskih izjava vladinih zvaničnika i analitičara. To nosi potencijalne dugoročne posljedice, kao što je izolacija javnosti od tačnih informacija i stvaranje prostora za dezinformacije koji političke elite mogu iskoristiti da manipuliraju javnošću i šire diskriminatorne ideologije i ideologije mržnje – pojašnjava se.

Istraživanje medijskog diskursa o genocidu u Srebrenici u Srbiji i RS također ukazuje na snažan uticaj medija koje finansira Ruska Federacija, poput Sputnjika ili Russia Today. Objavljujući na lokalnom jeziku, ove platforme promoviraju negiranje genocida u Srebrenici, prorusku propagandu, antizapadno raspoloženje i lažne informacije o uzrocima i razvoju rata u Ukrajini.

– Posebnu ulogu u negiranju genocida i afirmaciji ‘alternativne historije’ imaju tabloidi u Srbiji. Na temelju dostupnih istraživanja i analize sadržaja, kao i same forme članaka tabloida u Srbiji kreira se zaključak da svojom neprofesionalnošću, proizvoljnošću i distanciranošću od činjenica tabloidi negativno oblikuju i dodatno usložnjavaju sumornu svakodnevicu – otkriva se u izvještaju.

Kao mediji koji prednjače u negiranju i relativizaciji ističu se: Alo, Informer, Novosti, IN4S, Srna, Politika, Sputnjik, Republika i Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS).

– Zabrinjavajuća je uloga javnog RTV servisa u bh. entitetu Republika Srpska (RTRS). Naime, RTRS nastavlja s praksom relativiziranja i negiranja genocida u Srebrenici, dajući prostor predsjedniku entiteta Miloradu Dodiku i drugim politički/svjetonazorski bliskim javnim akterima kako bi javnost uvjerili u alternativni historijski narativ koji je odvojen od sudski utvrđenih činjenica, presuda i naučno utemeljene perspektive – upozorava se u izvještaju.

Dalje se navodi da RTRS i novinska agencija SRNA, predstavljaju medijske dezinformacijske rasadnike kad je riječ o karakteru agresije na Bosnu i Hercegovinu, posebno krivotvoreći ulogu vojnog i političkog rukovodstva entiteta RS iz tog perioda.

– RTRS je u maju 2023. godine (reprizno) emitirao dokumentarni film o presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, veličajući ga na taj način. U dokumentarcu se prikazuje i Mladićev govor o nastanku entiteta RS i tome kako nove generacije moraju braniti ovaj entitet, a zatim najoštrije kritizira Haški tribunal – navedeno je u izvještaju.

Izvor: Klix

About The Author