Solidarnost sa zatvorenim novinarima u Bjelorusiji

Trenutno je 35 novinara zatvorenih u Bjelorusiji, među njima je 10 novinarki

Solidarnost sa zatvorenim novinarima u Bjelorusiji
Foto: Safejournalists.net

Dok su dvije najistaknutije novinarke u Bjelorusiji, Maryna Zolatava i Liudmila Chekina, ponovno pred sudom, Reporteri bez granica (RSF) pridružili su se maratonu solidarnosti Bjeloruskog udruženja novinara (BAJ), ujedinjujući svoje urede širom svijeta u pozivu na oslobađanje zatvorenih novinara u zemlji.

Budući da je Vrhovni sud zakazao raspravu o slučaju protiv urednice TUT.BY Maryne Zolatave i menadžerice Liudmile Chekine 31. jula, RSF se pridružio BAJ-ovom maratonu solidarnosti sa zatvorenim novinarima, iskazujući podršku 12 ureda RSF-a za 35 trenutno pritvorenih novinara u Bjelorusiji.

– Gotovo tri godine nakon što su bjeloruske vlasti pokrenule brutalnu akciju nakon predsjedničkih izbora u zemlji 2020. godine, njihov sudski progon medija ne pokazuje znakove prestanka. Podržavamo hrabre bjeloruske nezavisne medije, u ovoj važnoj akciji koja poziva na hitno oslobađanje desetaka zatvorenih novinara u zemlji – kazala je direktorica kampanja RSF-a Rebecca Vincent.

Predstavnici pariškog sjedišta RSF-a, zajedno s uredima u Berlinu, Bruxellesu, Dakaru, Ženevi, Londonu, Riju, Stockholmu, Taipeiju, Tunisu, Beču i Washingtonu DC, sudjelovali su u akciji, objavljujući timske fotografije sa slikama desetaka novinara trenutno iza rešetaka u Bjelorusiji.

– Nastavlja se represija nad medijima koji su pratili postizborne proteste u Bjelorusiji 2020. godine, unatoč činjenici da su prošle gotovo tri godine od njihovog gušenja. Predstavnici medijskog sektora i danas završavaju iza rešetaka, osuđeni zbog obavljanja svoje profesionalne dužnosti na 14-15 godina zatvora – kazao je predsjednik Bjeloruskog udruženja novinara (BAJ) Andrej Bastunec.

RSF je pokrenuo globalnu kampanju usmjerenu na amblematski slučaj Marine Zolatave, urednice vodeće bjeloruske medijske kuće TUT.BY. Zolatava i menadžerica TUT.BY Liudmila Chekina osuđeni su 17. marta na 12 godina zatvora, nakon zatvorenog suđenja koje je trajalo dva mjeseca.

Na njih se dvoje gleda kao na simbole slobode medija u ratnoj medijskoj klimi. One su među 35 novinara trenutno zatvorenih u Bjelorusiji, među njima je 10 novinarki.

Bjelorusija je rangirana na 157. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu.

Izvor: RSF

About The Author