Služba predsjednika RS-a: MUP smo upozorili na montirani snimak s platforme X

U saopćenju tvrde da Služba predsjednika, kao ni sam predsjednik Dodik nisu kvalificirali djelo na koje su upozorili

Služba predsjednika RS-a: MUP smo upozorili na montirani snimak s platforme X

Iz Službe predsjednika Republike Srpske su reagirali nakon što je jučer objavljeno da su Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka podnijeli krivičnu prijavu zbog klevete koja je nedavno uvedene u krivično zakonodavstvo.

Oni tvrde kako Dodik nije podnio krivičnu prijavu za klevetu, ali dalje objašnjavaju da su jedan montirani videosnimak koji se pojavio na društvenoj mreži X proslijedili MUP-u RS iz Kabineta predsjednika i zahtijevali da postupe u skladu s ovlaštenjima.

U skladu s tim naglašavaju da predsjednik RS-a Milorad Dodik nije podnio krivičnu prijavu zbog klevete, međutim mediji su u svojim tekstovima upravo detaljno i objasnili da je prijavu podnio MUP RS-a po nalogu ureda predsjednika da izvršavaju svoje dužnosti.

Otkrili su da je razlog prijave videosnimak navodnog gostovanja predsjednika RS-a na Radiju Republike Srpske. Ističu da se snimak pojavio na društvenoj mreži X, ali da je izmišljen i najvjerovatnije nastao upotrebom vještačke inteligencije.

Naglasili su da je sadržaj snimka navodnog gostovanja predsjednika Dodika apsolutno lažan, te da su MUP obavijestili kako bi bila spriječena njegova dalja reprodukcija i dijeljenje.

U saopćenju se naglašava da Služba predsjednika, kao ni sam predsjednik Dodik nisu kvalificirali djelo.

Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakona i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete. Na štetnost ovog zakona upozoravali su novinari te predstavnici civilnog društva, brojni advokati i drugi građani koji su bili ujedinjeni u stavu da su ova rješenja pogubna za slobodu govora.

Isticali su da je usvajanjem izmjena ovog zakona otvoren veliki poligon za zloupotrebu političkih struktura prema istraživačkim novinarima, aktivistima i svima onima koji se usude da kritikuju postupke predstavnika vlasti.

Izvor: Klix

About The Author