Sezona Nobelovih nagrada 2022. godine u sjeni rata u Ukrajini

Ove godine Nobela bi mogli dobiti istražitelji nizozemske grupe za istraživačko novinarstvo Bellingcat

Sezona Nobelovih nagrada 2022. godine u sjeni rata u Ukrajini
Foto: Evgeniy Maloletka/AP

Sljedeće sedmice svijet će slaviti mir i dobročinitelje čovječanstva kada se u nizu dnevnih objava otkriju dobitnici Nobelove nagrade dok u Ukrajini bjesni rat.

Još od Drugog svjetskog rata nije došlo do sukoba između dvije države tako blizu Stockholma i Osla, gdje se od 1901. godine dodjeljuju prestižne nagrade za medicinu, fiziku, kemiju, književnost i mir, a od 1969. godine i Nagrada za ekonomiju.

Vrhunac ovosedmičnih objava, dobitnik Nobelove nagrade za mir, bit će objavljen 7. oktobra u Oslu i imat će posebno značenje ove godine, kažu stručnjaci.

– Najvjerojatnije je riječ o nagradi za podršku nekim od onih institucija koje prikupljaju informacije o ratnim zločinima – rekao je za AFP švedski profesor Peter Wallensteen, stručnjak za međunarodne poslove.

To bi moglo biti dobar znak za Međunarodni krivični sud u Haagu ili istražitelje nizozemske grupe koja se bavi istraživačkim novinarstvom Bellingcat.

Rok za nominacije za Nagradu za mir bio je 31. januara, prije ruske invazije na Ukrajinu, ali pet članova norveškog Nobelovog odbora može predložiti svoj izbor na svom prvom ovogodišnjem sastanku, održanom krajem februara. Popis nominacija je tajan, no poznato je da su ove godine prijavljena imena 343 pojedinca ili organizacije.

Norveški Nobelov odbor mogao bi odlučiti da ne dodijeli nagradu za mir ako smatra da nema dostojnog primatelja. Zadnji put se to dogodilo prije 50 godina.

Kritičar Kremlja koji se trenutno nalazi u zatvoru Aleksej Navaljni također bi bio anti-Putin izbor, kao i bjeloruska opoziciona čelnica Svetlana Tikhanovskaya.

Prošle je godine Putinu još jedan trn u oku, novinar Dmitrij Muratov, zajedno s filipinskom kolegicom Marijom Ressom, odlikovan u ime slobode informacija.

Ostali mogući kandidati ove godine, kažu stručnjaci, su antikorupcijska grupa Transparency International i švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg, s drugim ekološkim aktivistima kao što su Nisreen Elsaim iz Sudana, Chibeze Ezekiel iz Gane i neumorni britanski aktivist David Attenborough također potencijalno u utrci.

Dok se svijet trenutno suočava sa “sigurnosnom krizom” i u Ukrajini i na Tajvanu, ipak je možda “vrijeme da se odbor okrene ekološkoj krizi”, predložio je Dan Smith, direktor Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira.

Ruska književnica i otvorena Putinova kritičarka Ljudmila Ulickaja, koja se posljednjih godina navodi kao moguća pobjednica, mogla bi dobiti Nobela za književnost s obzirom na trenutni politički kontekst, kažu književni kritičari s kojima je razgovarao AFP.

Američka spisateljica Joan Didion, britanska spisateljica Hilary Mantel i Španac Javier Marias već su se spominjali kao mogući pobjednici, no svi su umrli tokom prošle godine i neće naslijediti prošlogodišnjeg laureata, Tanzanijca Abdulrazaka Gurnaha.

Švedska akademija, koja bira pobjednika u književnosti, često je odlučila staviti u centar pažnje malo poznate autore. Nakon dvije uzastopne nagrade u tom smislu 2020. godine otišla je američkoj pjesnikinji Louise Gluck ostaje da se vidi hoće li ove godine izabrati nekog mainstream pisca.

Američka spisateljica Joyce Carol Oates, Japanac Haruki Murakami, kao i Michel Houellebecq i Annie Ernaux iz Francuske popularni su autori koji se često spominju kao mogući pobjednici.

Svaka nagrada dolazi s čekom od 878.000 dolara koji se dijeli ako postoji nekoliko laureata u disciplini.

Izvor: AFP

About The Author