Semira Degirmendžić novinarka godine u BiH

Novinarska profesija u aktuelnom trenutku koronavirusa dijeli sudbinu drugih djelatnosti koje su manje-više pogođene pandemijom

Semira Degirmendžić novinarka godine u BiH
Foto: Radiosarajevo/N1

Društvo novinara Bosne i Hercegovine danas je u povodu 3. maja – Svjetskog dana slobode medija nagradu „Novinar godine“ dodijelilo novinarki portala Fokus Semiri Degirmendžić za pisanje o aferi “Respiratori”.

– Ovo je velika podrška i poruka da mediji u BiH nisu sami. Ovo je posebna nagrada jer mi je dodijelila struka – poručila je Degirmendžić.

Nagrada za životno djelo pripala je dugogodišnjem novinaru Halidu Rifatbegoviću, a Nagrada za TV novinarstvo uredniku Žurnala Amarildu Gutiću.

Društvo novinara dodijelio je još ti nagrade i to: Nagradu za radio novinarstvo Hrvatskom radiju Bobovac iz Vareša, te portalu Buka za Najbolji pisani mediji.

Žiri je dodijelio i posebna priznanja koja su pripala nedavno preminulom novinaru Mladenu Bošnjaku i uredniku sportskog programa RTV Tuzla Ibrahimu Kozliću za sportsko izvještavanje te RTV Bihać za izvještavanje o marginaliziranim grupama.

Predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Dušan Musa podsjetio je da manifestacija Novinar godine baštini tradiciju već 25 godina.

– Društvo novinara BiH je najstarija organizacija tog tipa u BiH, nastala 1945.godine i od tada do danas se desilo mnogo zanimljivih događaja koje smo ispratili – poručio je Musa.

Naglasio je da novinarska profesija u aktuelnom trenutku koronavirusa dijeli sudbinu drugih djelatnosti koje su manje-više pogođene kao i samo novinarstvo te podsjetio da su primanja novinara u BiH i bez pandemije bila skromna – od 600 do 1.000 KM te da je oko 1.000 novinara i komunikologa nezaposleno.

Prema njegovim riječima, situacija u medijima nije nimalo sjajna, a jedna od posljedica pandemije je i da se informacije centraliziraju.

Zahvalnice za podršku današnjoj manifestaciji dodijeljene su gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić te Misiji OSCE u BiH, Javno preduzeće “BH Pošta” i preduzeće “Kristal” iz Viteza.

Izvor: N1

About The Author