Negodovanje zbog natpisa izraelske voditeljice ‘Želim poslati ljudima Gaze artiljerijske granate’

Ovaj incident posljednji je u nizu provokativnih postupaka

Negodovanje zbog natpisa izraelske voditeljice ‘Želim poslati ljudima Gaze artiljerijske granate’

zraelska voditeljica Kan Newsa, Rotem Achihun, suočava se s kritikama nakon videa objavljenog prošle sedmice u kojem se vidi kako se bezbrižno šali s izraelskim vojnicima koji pokazuju tenkovske granate ispisane porukama, uključujući i onu koja glasi: “Za Gazu s ljubavlju”.

Achihun je otišla i korak dalje napisavši na projektilu: “Želim poslati ljudima Gaze artiljerijske granate”.

Video je izazvao široku osudu na društvenim mrežama, a mnogi su korisnici osudili postupke voditeljice kao nehumane i provokativne.

Reakcija je ukorijenjena u percepciji da njeni postupci trivijaliziraju ozbiljne i često tragične okolnosti s kojima su Palestinci suočeni u sukobu s Izraelom.

Izraelsko-palestinski sukob rezultirao je značajnim gubitkom života i patnjom. S više od 17.000 ubijenih Palestinaca, gotovo 46.000 ranjenih i strahuje se da su hiljade mrtvih ispod ruševina bombardiranih zgrada.

Ovaj incident posljednji je u nizu provokativnih postupaka Izraelaca usmjerenih prema Palestincima.

Nedavno se pojavila snimka izraelskog vojnika kako uništava preostale predmete unutar trgovine igračaka u izbjegličkom kampu Jabalia u Pojasu Gaze. Može se vidjeti kako vojnik baca predmete s polica i uništava ono što je ostalo, a sve dok pokazuje osjećaj ponosa i zabave.

Ranije tokom sukoba, izraelski utjecajni ljudi na društvenim su mrežama dijelili videozapise u kojima se rugaju Palestincima koji nemaju pristup osnovnim potrepštinama poput vode i hrane.

U jednom slučaju, popularna izraelska influencerica Eve Cohen na TikToku je podijelila video u kojem tvrdi da su palestinske majke lažirale svoju smrt.

Izvor: ArabNews

About The Author