Sanja Vulić: Nisam vam ja kriva što ste novinari

Poslanica SNSD-a koja je svojevremeno kazala da joj je stranački šef Milorad Dodik Bog, ovaj put kazala je novinarima da su sami krivi jer su izabrali tu profesiju

Sanja Vulić: Nisam vam ja kriva što ste novinari
Foto: atvbl.com

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić, poznatija kao jedna od rijetkih koja se rukuje sa svojim Bogom jer je tako nazvala stranačkog šefa Milorada Dodika, ovaj put je kazala novinarima da im nije ona kriva što su birali taj poziv, aludirajući na znatno manje plate koje imaju od plate parlamentaraca.

Naime, jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice bila je prijedlog poslanika Naše stranke da se izabranim i imenovanim bh. dužnosnicima ukinu paušali koji iznose 700 KM, čime bi se ostvarile uštede od gotovo dva miliona KM na četverogodišnjem mandatu, čemu se usprotivila Vulić nazivajući zakon populističkim.

Prijedlog da se novac ušteđen od paušala preusmjeri o poseban fond za pomoć građanima za nju je neprihvatljiv te je kazala da niko nije bez empatije i osjećaja za pomoć drugim ljudima, ali da je njeno pravo kako će taj novac rasporediti.

U izjavi novinarima u pauzi zasjedanja dodala je da ostaje pri svom stavu, ocjenjujući da je taj prijedlog čisto politikantstvo te da poslanici već godinama predlažu taj zakon, a Boga mole da ne bude usvojen.

– Prvo se postavlja pitanje kako će se pratiti tok novca i da li će to zaista doći do građana kojima to treba. Predložite zakon da smo dužni na godišnjem nivou da se odreknemo jedne ili dvije plaće u punom iznosu, da smo dužni to transparentno da dostavimo predstavnicima medija, CCI-u i da kažemo da li smo taj novac dali nekom udruženju, fondaciji, pomogli smo tim i tim – pojasnila je.

Novinari su insistirali da poslanica odgovori da li smatra moralnim činjenicu da je plata poslanika oko 5.000 KM, a plaća direktora Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine nešto viša od 600 KM, no ona je kazala da je to problem “vaših vlasti” jer nije ona definirala zakon, dodajući da plate jesu visoke, da ona jeste za odricanje, ali da novac želi usmjeriti u Republiku Srpsku.

Budući da nije jasno odgovorila na pitanje o moralnom aspektu visine primanja parlamentaraca i društvenoj odgovornosti koju imaju te uz pitanje da li smatra da zaslužuju toliku platu, Vulić je poručila da je ona birala svoj posao.

– Nisam vam ja kriva što ste vi novinar i što ste možda nezadovoljni svojom plaćom. Ja sam birala svoj poziv i poslanica sam. Zakon je definirao toliku plaću i da sam željela manju plaću, ja bih se bavila nečim drugim – istaknula je Vulić.

Novinari su je pitali da li misli pri tome na profesiju novinarstva, ona je samo kazala da je novinarstvo njena nesuđena ljubav i da će se možda baviti tim poslom kada izađe iz parlamenta i to, kako je rekla, „istraživačkim novinarstvo, mnogo je zanimljivo“.

About The Author