S protesta u Malmeu, gradu domaćinu Eurovizije, pozvano na bojkot Izraela

Učesnici protesta upozorili na dvostruke aršine jer je Rusiji je zabranjeno učešće na Euroviziji

S protesta u Malmeu, gradu domaćinu Eurovizije, pozvano na bojkot Izraela
Kamerman agencije Anadolu Mohamad Alaloul, koji je u sinoćnjem izraelskom zračnom napadu u Gazi izgubio četvero djece i troje članova porodice, izjavio je da izraelske snage bombardiraju sva mjesta, uključujući i naselja i kamp Al-Maghazi u kojem je u potpunosti uništen i njegov dom ( Ashraf Amra - Anadolu Agency )

Učesnici protesta koji su mahali palestinskim zastavama i transparentima pozvali su na bojkot Izraela na nadolazećem takmičenju za pjesmu Eurovizije u švedskom gradu Malmou, koji će biti domaćin događaja sljedećeg mjeseca.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja organizira Euroviziju, takmičenje za pjesmu predstavlja nepolitičkim događajem, ali globalna politička pozadina često utiče na takmičenje, koje se ove godine odvija usred protesta i bojkota zbog rata u Gazi koji je uticao na kulturna događanja širom Evrope.

– Mislim da nema šanse da Izrael može učestvovati na Euroviziji i da su potpuni dvostruki standardi što su im dopustili da učestvuju kad su izbacili Rusiju – rekao je Mats Rehle, stanovnik Malmoa.

Učesnici protesta izvan grada Malmea držali su transparent koji je pozivao na bojkot Izraela iznad logotipa Eurovizije, dok je drugi transparent sadržavao crvene mrlje koje su izgledale poput krvi i makaze koje su rezale akord mikrofona na kojem je bila izraelska zastava.

EBU je 2022. godine zabranio Rusiji učešće na Euroviziji nakon što je nekoliko evropskih javnih emitera pozvalo na izbacivanje te zemlje poslije invazije na Ukrajinu. Sindikat je saopćio da je suspendirao ruske televizijske kuće zbog “upornog kršenja obaveza članstva i kršenja vrijednosti javnog servisa”.

Odluka organizatora o uključivanju izraelske televizije KAN izazvala je proteste umjetnika i ministara, ali EBU je u januaru rekao da Eurovizija nije takmičenje između vlada i da KAN ispunjava sva pravila takmičenja.

Sindikat se do sada opirao pozivima da se Izrael isključi s Eurovizije, a u srijedu je pozvao ljude da se suzdrže od online zlostavljanja usmjerenog na neke izvođače koji učestvuju.

Izvor: Reuters

About The Author