Brazil pozvan da ojača zakon o regulaciji platformi društvenih mreža

Samovoljno upravljanje vodećim internetskim platformama mora se obuzdati snažnim nacionalnim zakonima

Brazil pozvan da ojača zakon o regulaciji platformi društvenih mreža

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su brazilsku vladu da osnaži predloženi zakon o regulaciji online platformi kao odgovor na najavu Elona Muska, vlasnika platforme društvenih medija X, da će se oglušiti na nalog brazilskog suda da blokira X račune koji šire dezinformacije i pozivaju na državni udar.

Musk nije iznad zakona ni u Brazilu ni bilo gdje drugdje. Ali, u još jednoj demonstraciji neprihvatljivo proizvoljnog načina na koji vodeće platforme upravljaju javnom informacijskom arenom, Musk je početkom aprila objavio da X “ukida sva ograničenja” na računima za koje brazilski Vrhovni sud i njegov Viši izborni sud (TSE) presudio da ih treba blokirati.

Mjere koje je Musk osudio naredio je sudac Alexandre de Moraes kao predsjednik TSE-a, a zatim kao sudac vrhovnog suda kao odgovor na kampanje za destabilizaciju vladavine prava u Brazilu koje su orkestrirane uz pomoć dezinformacija, a koje su širile X računi ideološki povezani s tadašnji predsjednikom Jairom Bolsonarom tokom predsjedničkih izbora 2022. godine. Isti izvori dezinformacija dali su velik doprinos pokušaju državnog udara 8. januara 2023. godine.

– Elon Musk djelovao je na neprihvatljivo proizvoljan način, opet pokazujući da platforme moraju biti čvrsto regulirane nacionalnim zakonima koji dopuštaju međunarodno upravljanje. U isto vrijeme, regulatorna praznina u Brazilu u vezi s obavezama korisnika računa platforme omogućuje političkim akterima zlouporabu slobode izražavanja. Najbolji odgovor koji Brazil može pružiti je da krene naprijed s regulacijom digitalnih platformi – kazao je direktor ureda RSF-a u Rio de Janeiru Artur Romeu.

Mjere koje je sudac De Moraes poduzeo nakon izbora 2022. godine i nereda 8. januara 2023. godine možda više neće biti potrebne, ali ta odluka nije na Musku. To je razlog zašto RSF potiče brazilsku vladu da ojača svoj prijedlog zakona o regulaciji platforme (PL 2630), koji je inspiriran evropskim Zakonom o digitalnim uslugama.

Prijedlog zakona trebao bi uključivati mjere preporučene u izvještaju Foruma za informiranje i demokratiju o zahtjevima koje treba postaviti korisnicima društvenih mreža.

Jedna od ključnih preporuka koju Brazil posebno treba usvojiti jest stvaranje posebnih pravosudnih jedinica s tužiteljima i sucima koji su specijalizirani za reguliranje internetskog sadržaja i korisničkih računa na društvenim mrežama.

Kao što je navedeno u akcijskom planu za saradnju između Francuske i Brazila, koji su prije nekoliko dana potpisali predsjednik Lula i njegov francuski kolega Emmanuel Macron, samovoljno upravljanje vodećim internetskim platformama mora se obuzdati snažnim nacionalnim zakonima.

Izvor: RSF

About The Author