Ruski vojni sud osudio krimskog novinara na 19 godina zatvora

Novinarima je postalo vrlo teško raditi u Ukrajini od kada je Rusija izvršila aneksiju 2014. godine, a Kremlj je u međuvremenu pojačao obračun s nezavisnim novinarima

Ruski vojni sud osudio krimskog novinara na 19 godina zatvora

Reporteri bez granica (RSF) osudili su 19-godišnju zatvorsku kaznu koju je krimski novinar Remzi Bekirov dobio od ruskog vojnog suda zbog izmišljene optužbe za terorizam i pozivali su na njegovo hitno puštanje na slobodu.

Dok novinari iz cijelog svijeta riskiraju svoje živote kako bi izvještavali o invaziji na Ukrajinu, ruske vlasti nastavljaju s gušenjem slobode medija, te je vojni sud osudio na dugotrajni zatvor Remzija Bekirova pod optužbom za “organiziranje terorističke grupe”.

Novinar opozicionog medija Grani.ru na Krimu (ukrajinska regija pripojena 2014. godine), Bekirov je ponekad izvještavao o ruskom progonu tatarskog stanovništva i proukrajinskih aktivista u regiji.

Kada je uhapšen u martu 2019. godine, optužen je da je član Hizb-ut-Tahrija, organizacije koja je legalna u Ukrajini, ali je zabranjena kao “teroristička” grupa u Rusiji.

– Dok ukrajinski, ruski i strani novinari riskiraju svoje živote kako bi izvještavali o ratu u Ukrajini, Moskva nastavlja potkopavati nezavisno novinarstvo na Krimu – kazala je voditeljica odjela RSF-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju Jeanne Cavelier.

Dodala je da je duga kazna Remzija Bekirova zbog izmišljene optužbe jedva je prikriveno upozorenje Kremlja novinarima iz regije.

Novinar s ukrajinskim i ruskim dvojnim državljanstvom koji radi za Krym.Realii, krimski ogranak praškog Radija Slobodna Evropa/Radija Sloboda (RFE/RL), Vladislav Yesypenko osuđen je u februaru na sudu u krimskom gradu Simferopolu na šest godine zatvora i novčanu kaznu od 1.200 eura zbog optužbe za “posjedovanje i prijevoz eksploziva”. Mučen je nakon hapšenja u martu 2021. godine.

Novinarima je postalo vrlo teško raditi u Ukrajini od kada je Rusija izvršila aneksiju 2014. godine. Kremlj je u međuvremenu pojačao obračun s nezavisnim novinarima posljednjih dana i 4. marta, osam dana nakon što je pokrenuo invaziju na Ukrajinu, predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao zakon prema kojem se “lažne vijesti” o ruskim oružanim snagama kažnjavaju sa 15 godina zatvora.

Prema podacima RSF-a, najmanje šest drugih novinara trenutno je u pritvoru u vezi s njihovim radom u Rusiji. To su Alexander Valov (od 2018. godine), Abdulmumin Gadzhiev (od 2019. godine), Rashid Maysigov (od 2019. godine), Ivan Safronov (od 2020. godine), Ian Katelevski (od 2020. godine) i Aleksander Dorogov (od 2020. godine). Novinar Aleksandr Tolmačev (65) preminuo je u koloniji 2020. godine nakon što nije dobio odgovarajuću liječničku pomoć.

Rusija je rangirana na 150. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2021. godinu.

Izvor: RSF

About The Author