Kina i QAnon prihvataju ruske dezinformacije koje opravdavaju rat u Ukrajini

Tvrdnja da SAD u Ukrajini razvija biološko oružje na platformama društvenih medija postala je nevjerojatno popularna, skupljajući stotine hiljada reakcija svaki dan

Kina i QAnon prihvataju ruske dezinformacije koje opravdavaju rat u Ukrajini

Rusija je sazvala poseban sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kako bi razgovarali o “tajnim” istraživačkim laboratorijima koje Sjedinjene Američke Države navodno imaju u Ukrajini za razvoj biološkog oružja. Ruske optužbe ukorijenjene su u malo vjerojatnoj teoriji zavjere koju su promovirali i Kina i pro-Trumpov pokret zavjere QAnon.

Kako ruski napad na Ukrajinu ulazi u treću sedmicu, zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitri Polianski sazvao je Vijeće sigurnosti kako bi pokrenuo pitanje “bioloških aktivnosti” američke vojske u Ukrajini.

Ranije ove sedmice, rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da u Ukrajini postoji mreža biolaboratorija koje finansira SAD koji rade na uspostavljanju mehanizma “za tajni prijenos smrtonosnih patogena” i provode eksperimente s uzorcima koronavirusa šišmiša.

Rusija je tvrdila da se to radi pod pokroviteljstvom američkog Ministarstva odbrane i da je dio američkog programa biološkog oružja.

Na nereguliranim platformama društvenih medija – uključujući Telegram i 8chan – ova teorija zavjere postala je nevjerojatno popularna, skupljajući stotine hiljada hitova svaki dan.

Ovo nije prvi put od početka rata u Ukrajini da Moskva stavlja ovu nategnutu teoriju na stol. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je početkom marta da ima dokaz da je “Pentagon razvio patogene u dva vojna laboratorija u Ukrajini”.

Stalni ruski predstavnik u UN-u Vasily Nebenzya detaljno je opisao navodnu zavjeru o biološkom oružju u petak, upozorivši da bi šišmiši, ptice, pa čak i bube uskoro mogli širiti “opasne patogene” Evropom. Washington, Kijev kao i Ujedinjeni narodi odbacili su takve tvrdnje.

Britanska ambasadorica pri UN-u Barbara Woodward rekla je da je Rusija iskoristila Vijeće sigurnosti da iznese “niz divljih, potpuno neutemeljenih i neodgovornih teorija zavjere”.

Već u januaru Ministarstvo odbrane SAD-a smatralo je potrebnim postaviti video na YouTube kao odgovor na poplavu glasina o navodnim američkim vojnim eksperimentima u “tajnim” laboratorijima na granici između Rusije i Ukrajine.

SAD su otvoreno priznale da su pomogle uspostaviti desetke istraživačkih laboratorija u zemljama bivšeg sovjetskog bloka. Objekti, koji su trebali pomoći u uništavanju ostataka nuklearnog i hemijskog arsenala SSSR-a, trenutno se koriste za praćenje pojave novih epidemija.

No, nema ničeg “tajnog” u vezi s tim objektima. Njih vode vlade zemalja u kojima se nalaze. Sjedinjene Države samo djelomično finansiraju opremu. Unatoč tome, teorija zavjere i dalje dobiva na snazi ​​i pronalazi nove pristaše izvan ruskih granica.

Kina je prošlog mjeseca pozvala SAD da budu otvoreni, transparentni i odgovorni u izvještavanju o svojim stranim vojnim biološkim aktivnostima. Od tada, glavni kineski mediji poput Global Timesa nisu propustili priliku ponuditi platformu ruskim dužnosnicima koji promoviraju takvu teoriju zavjere.

Jevgenij Golovčenko, stručnjak za ruske kampanje dezinformacija na Univerzitetu u Kopenhagenu, nije iznenađen što Kina potiče te glasine o tajnim američkim biolaboratorijima u Ukrajini.

– Ne trebamo zaboraviti da je već bilo žestokih razmjena između Pekinga i Washingtona o tajnim laboratorijima tokom pandemije Covid-19 – rekao je za AFP, misleći na kontroverzu oko porijekla virusa Sars-Cov-2. Dok neki zapadni teoretičari zavjere vjeruju da je proizveden u laboratoriju u Wuhanu, Kina je optužila američku vojsku da stoji iza njegovog nastanka.

Za Peking je ova nova teorija zavjere stigla u pravo vrijeme. To omogućuje Kini da pokaže podršku svom savezniku predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, a da se previše otvoreno ne posveti invaziji Ukrajine, objasnio je Golovčenko.

Istovremeno, ruska je retorika u skladu s kineskom propagandom o koronavirusu. Peking se nada da će pokazati da ako je Washington u stanju tajno razviti biološko oružje pod nosom Rusa, zašto Sjedinjene Države ne bi razvile opasan virus u još jednom od svojih “tajnih laboratorija”.

No, ruska teorija dezinformacija također je našla pristaše u srcu Sjedinjenih Država. Sljedbenici QAnona, teorije zavjere koja tvrdi da Trump spašava SAD od sotonističke grupe pedofila, bili su među prvima koji su opravdali invaziju na Ukrajinu kao ruski pokušaj uništenja opasnih vojnih laboratorija.

Ljudi bliski Trumpu, poput bivšeg stratega Stevea Bannona i republikanskog senatora Marca Rubija, službeno su zatražili od Bijele kuće objašnjenja o aktivnostima u tim ukrajinskim laboratorijima.

Desetljećima Moskva dosljedno optužuje Washington da tajno razvija biološko oružje. To je bila zajednička nit ruske propagande od početka Hladnog rata 1949. godine, objasnio je Milton Leitenberg, američki stručnjak za oružje za masovno uništenje, u studiji o historije o toj temi 2021. godine.

Moskva je 1950. godine sugerirala da Sjedinjene Države šalju zlatice krompira iz Colorada koje su bile zaražene novim virusom da otruju usjeve krompira u Istočnoj Njemačkoj.

Rusija je bila posebno učinkovita u promoviranju ideje da SAD stvara viruse za upotrebu protiv svojih neprijatelja. Golovčenko je istaknuo da je posebno učinkovita kampanja dezinformiranja u tom smislu trajala od 1985. godine do kraja 2000-ih, kada je Kremlj tvrdio da je Washington “bio izvor virusa AIDS-a i da ga koristi za ciljanje afričkog i afroameričkog stanovništva”.

Teorija zavjere o AIDS-u pojavila se u “2.000 novina u 25 zemalja” od 1985. godine, primijetio je Leitenberg. U svojoj studiji je istaknuo da su poznate osobe iz afroameričke zajednice javno izražavale različite nivoe podrške ovoj teoriji zavjere, uključujući “Willa Smitha, Billa Cosbyja i Spikea Leea”.

Ova najnovija teorija zavjere o biološkom oružju omogućuje Moskvi da okarakterizira Sjedinjene Države kao pravog neprijatelja u ratu. Za rusku vladu to je način opravdavanja invazije domaćem stanovništvu koje smatra da je Ukrajina prijateljska zemlja Rusiji.

– Ova teorija predstavlja Ukrajinu jednostavno kao teritorij na kojem se Rusija bori da stane ukraj opasnim američkim aktivnostima – rekao je Golovčenko.

Bidenova administracija strahuje da bi učestalo ponavljanje tvrdnji o biološkom oružju moglo biti pokazatelj da Moskva sama planira upotrijebiti takvo oružje i da želi prethodno zamutiti vodu.

Sljedeći korak mogao bi biti da Moskva pokrene operaciju “lažne zastave” (tajna operacija koju provodi vlast, kompanija ili druge organizacije, a koja je oblikovana tako da se čini da ju neko drugi provodi) u Ukrajini.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nazvala je ruske optužbe “besmislenim” u tweetu prošle srijede i rekla da Sjedinjene Države nigdje ne razvijaju niti posjeduju takvo oružje.

– Sada kada je Rusija iznijela ove lažne tvrdnje, a Kina je naizgled podržala tu propagandu, svi bismo trebali paziti da Rusija eventualno ne upotrijebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini, ili da stvori operaciju ‘lažne zastave’ koristeći ih – napisala je na Twitteru ocjenjujući da je to jasan obrazac.

Iako je nemoguće znati šta Kremlj ima na umu, takav bi potez imao smisla iz propagandne perspektive, rekao je Golovčenko.

– Ruska vlada za sada i dalje tvrdi da je ovo samo ograničena vojna operacija u Ukrajini i da je zabranjeno govoriti o ‘ratu’ u Rusiji, ali što borbe duže traju, to će biti teže vlastima da održe ovu teoriju. Morat će pronaći opravdanje za prelazak na rat punog razmjera – smatra Golovčenko.

Izvor: AFP

About The Author