Rusija traži 24-godišnju kaznu za bivšeg novinara Safronova

Mnoge informacije za koje je novinar optužen da ih je otkrio bile su besplatno dostupne na internetu

Rusija traži 24-godišnju kaznu za bivšeg novinara Safronova

Ruski državni tužitelji zatražili su 24-godišnju zatvorsku kaznu za bivšeg novinara Ivana Safronova, kojem se sudi za izdaju, rekao je njegov tim advokata, a izricanje presude zakazano je za 5. septembra.

Safronov je pokrivao vojna pitanja za novine Vedomosti i Kommersant prije nego što je postao pomoćnik čelnika ruske svemirske agencije dva mjeseca prije njegovog hapšenja u julu 2020. godine.

On je porekao optužbe za prenošenje vojnih tajni o ruskoj prodaji oružja na Bliskom istoku, u Africi i Češkoj Republici, članici NATO-a, dok je radio kao izvjestitelj 2017. godine, nazivajući ih “potpunom izigravanjem pravde i zdravog razuma”.

Safronov je rekao da su državni istražitelji ukazali na njegovo poznanstvo s češkim novinarom kojeg je upoznao u Moskvi 2010. godine, a koji je kasnije postavio web stranicu koristeći informacije u potpunosti temeljene na dostupnim izvorima s kojom je Safronov sarađivao.

Jevgenij Smirnov, advokat iz Prvog odjela – udruženja koje vodi Ivan Pavlov, prethodni Safronovljev branitelj, koji je sada u egzilu u Gruziji – napisao je na Facebooku da su tužitelji zatražili kaznu od 24 godine zatvora nakon što je Safronov odbio priznati krivnju u zamjenu za kaznu od 12 godina.

Smirnov je rekao da je sud odbio prihvatiti kao dokaz članak koji je ruska istraživačka novinska stranica Proekt objavila u ponedjeljak, a koji je izvijestio da su mnoge informacije za koje je Safronov optužen da ih je otkrio bile besplatno dostupne na internetu.

Safronovljevo pritvaranje izazvalo je strepnju u ionako jako ograničenom medijskom prostoru Rusije, gdje su kontrole dodatno pooštrene otkako su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru.

Nezavisni mediji, uključujući novine Novaya Gazeta i nezavisni TV kanal Dozhd (“TV Rain”), izbjegli su iz zemlje, nastavivši s radom u inostranstvu.

U ponedjeljak je opozicioni političar Leonid Gozman uhapšen na temelju zakona donesenog prošle godine kojim se zabranjuje poređenje između nacizma i komunizma, a za koji je zapriječena maksimalna kazna od 15 dana zatvora, objavile su ruske novinske agencije.

OVD-Info, stranica koja prikuplja informacije o pritvorenicima i pruža pravnu podršku, rekla je da je on uhapšen zbog objave na društvenim mrežama 2020. godine u kojoj je rekao da je Staljin bio gori od Hitlera.

Izvor: Reuters

About The Author