Apel protiv uklanjanja N1 BiH iz ponude BH Telecoma

Apel međunarodnim organizacijama da svoj uticaj usmjere na rješavanje pitanja koje prijeti informativnim mrakom za dio stanovništva BiH

Apel protiv uklanjanja N1 BiH iz ponude BH Telecoma
Foto: CIN

Intelektualci, analitičari, akademici i aktivisti uputili su podršku N1 televiziji u Bosni i Hercegovini, pozivajući relevantne organizacije da svoju pažnju usmjere na podršku tom mediju.

Naime, nakon što je objavljena mogućnost uklanjanja N1 televizije sa popisa kanala na platformi BH Telecoma zbog neproduženja ugovora s United Media u čijem je vlasništvu N1, počeli su pristizati komentari podrške.

– Zabrinuti za stanje medijskih sloboda i izražen politički upliv u sve sfere društva, smatramo da je N1 televizija medij koji njeguje profesionalne i etičke standarde, te da bi stoga uklanjanje N1 BiH s popisa kanala ugrozilo demokratski razvoj društva u BiH – stoji u pismu čiji su potpisnici akademik Esad Duraković, univerzitetski profesor Nerzuk Ćurak, univerzitetska profesorica Amila Buturović, univerzitetska profesorica Zlatiborka Popov Momčinović, filozof i sociolog Esad Bajtal, historičar Dragan Markovina, urednica portala Tačno.net Štefica Galić, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko i drugi.

Povodom najave mogućeg gašenja programa N1 televizije za korisnike BH Telecoma, izrazili su apel svim relevantnim međunarodnim organizacijama da svoj uticaj usmjere na rješavanje tog naizgled tržišnog spora koji prijeti informativnim mrakom za dio stanovništva BiH.

Ugovor između kompanije United Media, kao vlasnika N1 televizije, i javnog preduzeća BH Telecom ističe 31. augusta, a kako N1 saznaje pregovori o produženju ugovora bezuspješno se privode kraju.

To znači da pretplatnici BH Telecoma neće moći pratiti Novi dan, Newsroom, Dan uživo, Dnevnik, Pressing, Izvan okvira i brojne druge sadržaje na svim platformama na kojima je prisutna N1 televizija.

Izvor: N1

About The Author