Rusija poziva šefove američkih medija i upozorava na ‘strože mjere’

Ruski zakon potaknuo je neke zapadne medije da povuku svoje novinare iz Rusije, dok su drugi ostali u zemlji i nastavili izvještavati

Rusija poziva šefove američkih medija i upozorava na ‘strože mjere’

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je čelnike američkih medija u Moskvu na sastanak kako bi ih obavijestilo o oštrim mjerama kao odgovor na američka ograničenja protiv ruskih medija.

– Ako se rad ruskih medija – operatera i novinara – ne normalizira u Sjedinjenim Američkim Državama, neizbježno će uslijediti najstrože mjere – najavila je glasnogovornica Ministarstva Maria Zakharova.

U tu svrhu, u ponedjeljak, šefovi moskovskih ureda svih američkih medija bit će pozvani u press centar ruskog Ministarstva vanjskih poslova kako bi im se objasnile posljedice neprijateljske linije njihove vlade u medijskoj sferi.

Rusija je optužila zapadne zemlje da nameću nepravedna ograničenja svojim medijima u inostranstvu, uključujući zabranu nekih informativnih medija koje podržava država.

Zastupnici su prošli mjesec usvojili zakon kojim se tužiteljima daju ovlasti da zatvore strane medijske urede u Moskvi ako je neka zapadna zemlja bila “neprijateljska” prema ruskim medijima.

Otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, Rusija je potjerala sve medije koji su izvještavali negativno o sukobu, uvodeći 15-godišnje zatvorske kazne za novinare koji namjerno šire “lažne” vijesti o, kako ona naziva, “posebnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini.

Zakon je potaknuo neke zapadne medije da povuku svoje novinare iz Rusije. Druge zapadne organizacije ostale su u zemlji i nastavljaju izvještavati.

Rusija kaže da je angažirana u “specijalnoj vojnoj operaciji” razoružavanja i “denacifikacije” Ukrajine. Ukrajina i saveznici to nazivaju neutemeljenim izgovorom za rat koji je ubio hiljade, sravnio gradove i prisilio više od šest miliona ljudi da pobjegnu iz zemlje.

Izvor: VoA

About The Author