FTV I BHT1: Oproštaj od Segmedine

Udarne minute posvećene su dojavama o bombama širom BiH, kao i obilježavanju Dana bijelih traka u Prijedoru. BHT1 je imao i opsežan prilog o nedavno preminuloj političarki i novinarki Segmedini Srni-Bajramović

FTV I BHT1: Oproštaj od Segmedine

 

BHT1: Iscrpno o Danu bijelih traka

  1. maj – 5. juni 2022.

DAN BIJELIH TRAKA: Kultura sjećanja nastavlja dominirati informativnim emisijama, posebno u godini u kojoj se obilježavaju tri decenije od početka ratnih stradanja širom Bosne i Hercegovine. Ovaj put, BHT1 je u Prijedoru, na obilježavanju Dana bijelih traka, napravila prilog kombinirajući reportersko javljanje uživo s materijalom snimljenim tokom dana. Obuhvaćeni su svi detalji, izjave okupljenih, opstrukcije od prijedorske vlasti, kao i činjenica da je taj dan upriličeno i obilježavanje rođendana Viktora Orbana i Željka Mitrovića te godišnjice ustoličenja Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije (?!). Radi se o neprikrivenom pokušaju da se Dan bijelih traka marginalizira uvrštavanjem i drugih događaja i aktivnosti.

OPROŠTAJ OD KOLEGICE: Povodom iznenadne smrti nekadašnje voditeljice i novinarke, potom političarke Segmedine Srne-Bajramović, BHT1 je donio dirljiv oproštaj kolega i prijatelja, koji su riječima svjedočili kakav je gubitak za bh. društvo njezin prerani odlazak.

Dojave o bombama širom BiH stigle su u udarne minute Dnevnika, te uz sve reakcije policije, roditelja i direktora ustanova koje su primile prijetnje, otvorile prostor za novo pitanje: koliko je BiH sigurna od sličnih cyber napada?

DODIK, RUSIJA I ZAPAD: Naravno da je najava sastanka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom u Beogradu, te susreta s Vladimirom Putinom u Rusiji, izazvala niz reakcija, a BHT1 je najviše bio fokusiran na ono što se trenutno dešava u manjem bh. entitetu. Prenesene su poruke opozicije o najavljenoj sjednici NSRS-a na kojoj je prisustvo najavio i ruski ambasador u BiH, te je ponovo otvoren poligon za raspravu o tome gdje je BiH danas u odnosu prema Rusiji i njenom napadu na Ukrajinu. Konačne zaključke dobit ćemo u informativnim emisijama ove sedmice.

Ocjena: 5

FTV: Dodikov izbor

  1. maj – 5. juni 2022.

IZBORI I BUDŽET: Uz turbulentnu sedmicu izazvanu nizom dojava o bombama u školama i drugim institucijama u BiH, Federalna televizija je dužnu pažnju posvetila višemjesečnoj temi finansiranja izbornog procesa i još neusvojenom budžetu. Čeka se Vijeće ministara BiH, a ova sedmica mogla bi nakon svih probijenih rokova donijeti i konačnu odluku jer je najavljena sjednica državne vlade.

HDZ I LEGITIMNO PREDSTAVLJANJE: Nakon što je iz teksta rezolucije usvojenog na Kongresu Evropske narodne stranke izbačen termin “legitimno predstavljanje”, te je time HDZ-ov prijedlog odbačen, Televizija FBiH upregla je novinarske napore da osvijetli cijeli slučaj i donese različite uglove gledanja na ove evropske poruke, donoseći gledateljima sve potrebne informacije. U jednom od Dnevnika urednici postavljaju pitanje: Na čijoj je strani entitet Republika Srpska – Rusije ili Ukrajine? Otkrit će to posebna sjednica Narodne skupštine RS-a. Jedan od sugovornika sjednicu opisuje kao “guranje prsta u oko Zapadu, kome bar nominalno RS i BiH teže”. Najavu za tematsku sjednicu NSRS-a i gostovanje ruskog ambasadora, član Predsjedništva BiH Željko Komšić nazvao je samoubilačkim potezom Milorada Dodika te dodao: “To je njegov izbor, ali to je medvjeđa usluga Republici Srpskoj”. Zahuktava se predizborna atmosfera, a sudeći po najavama, naredni dani donijet će turbulencije na domaćoj političkoj sceni.

KOLIKO NAS IMA? Bosni i Hercegovini prijeti demografski slom, poručeno je u prvim minutama jednog od Dnevnika 2. Stanovništvo odlazi, a oni koji ostaju sve rjeđe se odlučuju za proširenje porodice. Gost Dnevnika je demograf Aleksandar Čavić, a uz ovaj pristup, novinari su napravili i terenski izvještaj iz sela Poloznik nadomak Srebrenice, demonstrirajući tako situaciju u cijeloj BiH. Priče mještana svjedoče o odlasku iz Bosne i Hercegovine, “narod bježi, nema posla, niko nam ne pomaže, sami se snalazimo”. Istaknuta je potreba novog popisa stanovništva – jer situacija se drastično mijenja. Procjene su da je domovinu napustilo više od 400.000 stanovnika od popisa iz 2013.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA: Federalnoj televiziji dajemo prednost u odnosu na BHT1 u izvještavanju o dojavama o postavljenim bombama. Te su se vijesti nalazile u prvim minutama dnevnika tokom cijele sedmice. Davanjem većeg prostora sugovornicima i temeljnijim pristupom donekle su odgovorili na pitanja koja tište građane – o sigurnosti škola i zdravstvenih kao i svih ostalih institucija na koje su se ove dojave odnosile. Obje televizije i dalje nastavljaju pratiti situaciju u Ukrajini, ali se izvješavanje o ovome već povuklo u drugi dio informativnih emisija, osim u slučajevima kad se govori o posljedicama po Evropu, pa time i po BiH. Priča o tuzlanskom kafiću u kojem rade osobe sa Downovim sindromom, a koju je napravila reporterka FTV-a Azra Delmanović, pozitivan je primjer inkluzije osoba s invaliditetom u društvo, i takvih treba biti više kako na FTV-u tako i na BHT1.

 

Plus sedmice

BHT1 

BHT1 je kroz cijeli analizirani period u centralnim informativnim emisijama emitovao priloge o enormnim poskupljenjima i udarima na džepove građana te demonstrirao kroz izjave analitičara koliko nadležni ne rade ništa kako bi inflaciju stavili pod kontrolu i umanjili štetu koju trpe stanovnici BiH.

 

FTV

Odličan prilog na temu “drugi o nama”: trilateralni susret na Brijunima šefova država Hrvatske, Slovenije i Austrije FTV je iskoristila kako bi analitički prenijela sadržaj sastanka, odnosno sve teme koje su se odnosile na BiH, demonstrirajući različite pristupe, posebno Slovenije i Hrvatske, u odnosu na unutrašnje probleme naše zemlje.

 

 

Minus sedmice

BHT1

Uvažavajući koncept po kojem se sportske vijesti obično objavljuju na kraju informativnih emisija, uredništvo BHT1 je moglo procijeniti da je postavljanje spomenika košarkaškom velikanu Mirzi Delibašiću u centru Sarajeva vijest koja zaslužuje da se nađe na početku, a ne baš u posljednjim minutama Dnevnika.

 

FTV

Nije ga bilo.

 

 

About The Author