RTRS, JAVNI SERVIS DVA LICA

IZDVAJAMO

Nezadovoljstvo, za sada potiho, uređivačkom politikom informativnog programa RTRS-a, sve je evidentnije i u dijelu stranaka koje su dio vlasti u RS-u. Jer javni servis više nije samo medij okrenut toj vlasti, nego medij SNSD-a. Ili tačnije, dva lica. Milorada Dodika i entitetske premijerke Željke Cvijanović. I za njih su spremni učiniti sve. Pa i obmanjivati građane, bez trunka stida. Kao u priči o “zvaničnom prisustvu Cvijanović na inauguraciji novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa”.

RTRS, JAVNI SERVIS DVA LICA

Javni RTV servis Republike Srpske reducirao je dnevnike na kontinuiranu odbranu Milorada Dodika i Željke Cvijanović. Ostali nisu važni

Prođe mjesec, podvuče se crta. Ispod nje zaključak da se uređivačka politika centralne informativne emisije RTRS-a potpuno odvojila od realnog života.

Prvo su građani do neukusa bombardovani patriotskim nabojem, jer trebalo je proslaviti “rođendan republike”. Svi koji su o obilježavanju Dana RS govorili u kontekstu odluke Ustavnog suda BiH, kojim je taj praznik oglašen neustavnim, svrstani su u kategoriju neprijatelja. Republike Srpske i srpskog naroda. I jednako kako su ulice gradova bh. entiteta RS danima bile okićene zastavama, jer “Srpska slavi”, i javni servis sijao je lažni optimizam. Među narodom kojem je toliko dobro da i nema drugog posla nego da slavi. A kada su zastave skinute i paradiranje okončano, valjalo je pažnju građana i dalje skretati sa svakodnevnice. Povod se uvijek nađe. Izjave visokog predstavnika Valentina Inzka, istupi predstavnika bošnjačkog političkog korpusa, odluka američke administracije da predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku uvede sankcije.

I  tako je nastavljeno u maniru već viđenog. Glavni lik centralnog dnevnika i dalje je Dodik. A kad predsjednik daje intervjue i izjave, kada komentariše, onda se svaka izgovorena riječ valja zabilježiti. Ako treba, i dva, tri, četiri… puta u istoj informativnoj emisiji.

Nezadovoljstvo, za sada potiho, uređivačkom politikom informativnog programa RTRS-a, sve je evidentnije i u dijelu stranaka koje su dio vlasti u RS-u. Jer javni servis više nije samo medij okrenut toj vlasti, nego medij SNSD-a. Ili tačnije, dva lica. Milorada Dodika i entitetske premijerke Željke Cvijanović.  I za njih su spremni učiniti sve. Pa i obmanjivati građane, bez trunka stida. Kao u priči o “zvaničnom prisustvu Cvijanović na inauguraciji novog predsjednika SAD-a Donalda  Trumpa”.

I ponovo možemo zaključiti isto: Javni RTV servis RS-a javni je samo još u svom imenu. U onome šta i kako radi, glasnogovornik je Milorada Dodika. I jedne opasne politike. Koja javno zaziva nove konfrontacije i prijeti da i BiH i region uvuče u novi sukob. A dođe li do toga, RTRS bit će i huškač i saučesnik i pomagač.

About The Author