RTRS I BNTV: KAD PRIVATNA STANICA PREUZME ULOGU JAVNOG SERVISA

Plus nedjelje

RTRS
Izvještaj Mladena Vujinovića i Stefana Ličine o novim propisima koji su uvedeni za građane BiH koji proizvode iz inostranstva kupuju putem interneta. Za sugovornika je izabran jedan od takvih kupaca, a iznijeti su i podaci po kojima će nove dažbine višestruko poskupiti takve proizvode i građane odbiti od ovog načina kupovine.
BNTV
Izvještaj emitovan u Dnevniku drugog februara o pripremi izmjene Zakona o berzi, kojim bi se omogućilo da vlasništvo nad njom preuzme samo jedno lice. Dobro objašnjene posljedice takve odluke, koja bi, prema tvrdnjama eksperata, obesmislila i samo poslovanje berze.

Minus nedjelje

RTRS
Izvještaj Vladimira Bekića o Grčko-srpskom privrednom forumu održanom u Beogradu 31. januara. Na istom je, kao gost, nazočio i predsjednik RS-a Milorad Dodik. No, Bekić svoj izvještaj koncipira evidentno manipulirajući činjenicama, tako da dogovore vezane za privrednu saradnju Srbije i Grčke predstavlja kao da je riječ o RS-u. Vrhunac je uslijedio na samom kraju izvještaja, u kojem navodi da RS u Grčkoj ima vrlo uspješno predstavništvo. O kojim uspjesima je riječ i koje je koristi RS od tog predstavništva imala, gledaocima, naravno, nije predočeno.
BNTV
Vršnjačko nasilje među maloljetnicima koje se desilo u Osmacima stavljeno je bez vidnog razloga u isključivu konotaciju međuetničkog sukoba. A izvještaj je zasnovan samo na izjavi oca napadnutog dječaka (Srbina). Ovo je problem na koji uvijek i iznova treba ukazivati, ali ne i prejudicirati motive takvih sukoba.

RTRS I BNTV: KAD PRIVATNA STANICA PREUZME ULOGU JAVNOG SERVISA

Dok RTRS nastavlja slaviti politiku vlasti i prikrivati bitne činjenice, BNTV na dnevnoj osnovi razotkriva posljedice tih činjenica

 

RTRS: Opšta zavrzlama odlazeće administracije

 30. januar – 5. februar 2017.

JOŠ JEDNA USPJEŠNA POSJETA: Nakon “uspješnog” boravka u SAD-u na inauguraciji novog predsjednika Donalda Trumpa, premijerka RS-a Željka Cvijanović ponovo je boravila u Americi kao gost na Molitvenom doručku. Očekivano, javnosti je Cvijanović, putem RTRS-a, to predstavila kao “uspješnu posjetu tokom koje je uspostavila brojne kontakte s novom administracijom”. Odgovor na pitanje s kim se susrela, izostao je. No nije manjkalo komentara na sankcije koje su Sjedinjene Američke Države izrekle predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Ovog puta pojašnjene su kao “opšta zavrzlama nezadovoljne, odlazeće administracije” (Dnevnik 2, četvrti februar, urednik Jasenko Todorović).

SAD PRODUŽILE SANKCIJE IRANU: Ono što su prešutjeli i Cvijanović i RTRS desilo se dan ranije. Osim produženja sankcija Iranu, Sjedinjene Američke Države su na snazi ostavile i sankcije Dodiku. A da je uredništvo Dnevnika itekako s tim bilo upoznato, svjedoči i tekst na dnu ekrana, emitovan tokom Dnevnika drugog februara, u kojem se navodi “SAD produžile sankcije Iranu”.

Iz Dnevnika trećeg februara bilježimo takođe navode iz vijesti koje se u tekstualnom obliku emituju na ekranu. “Pripadnici Oružanih snaga nisu prekršili Ustav BiH”. No iz izvještaja javnost je samo saznala da je završena istraga u Ministarstvu odbrane BiH o učešću pripadnika srpske vojne komponente OS BiH na obilježavanju Dana RS. Izvještaj nije predočen javnosti, a navodi iz teksta poruka su političkih predstavnika RS-a.

KAD KOMENTAR POJEDE VIJEST: Branka Kusmuk ne odustaje od svojih komentara koji, po ko zna koji put, naprosto “pojedu” vijest o kojoj se izvještava. Izdvajamo primjer iz Dnevnika prvog februara, o raskolu unutar Stranke demokratske akcije. Iako je evidentno da u toj stranci postoje ozbiljni problemi, Kusmuk nastavlja po svom. Tako četiri zastupnika SDA u državnom parlamentu koji se ne slažu s političkim odlukama stranke naziva “parlamentarni disidentski kvartet”. Lidera SDA Bakira Izetbegovića optužuje da je od “2014. godine demokratiju u stranci trenirao šakama”, a danas “lider demokratiju vježba izbacivanjem ili pokušajima izbacivanja iz stranke”.

POZNAVALAC PRILIKA NA BALKANU: Ko je Timothy Less, gdje radi i šta je po zanimanju, gledaocima Dnevnika nije pojašnjeno. U intervjuu za RTRS (putem Skypea) predstavljen je kao “poznavalac prilika na Balkanu”. S ključnom porukom da multietničke države poput BiH i Kosova ne mogu opstati. I najavio da će RS putem samostalnosti krenuti ove ili najkasnije 2018. godine: “Podrška tome će stići od nove američke  administracije, a naruku će RS-u ići i dobri odnosi Rusije i Turske.”

IZDVOJENO:

Sve što kažu predstavnici vlasti u RS-u, za novinare RTRS-a je istina koja se ne propituje. Otuda i izvještaji koji se emituju u dnevnicima ne propituju izrečene stavove ili tvrdnje. Gledaocima se umjesto toga nude floskule iz političkog vokabulara koje oni samo uporno ponavljaju. Tek jedan od takvih primjera izdvajamo iz Dnevnika 30. januara (urednica Nada Arlov), u kojem prezenter, najavljujući izvještaj sa sjednice komiteta SNSD-a, ističe da je isti zauzeo stav “zbog sve jačih pritisaka i najava novih udara na RS”. Ista fraza ponavlja se i u izvještaju. Bez odgovora ko i na koji način to čini.

Ocjena 1

BNTV: Šta narod zna šta je 30 miliona

30. januar – 5. februar 2017.

PREDSTAVNIŠTVO U IZRAELU: Novinari  Dnevnika 2 BNTV-a u ovoj su nedjelji na svjetlo dana iznijeli još jedan frapantan dokaz o načinu na koji vlast RS-a bahato troši javna sredstva. Riječ je o činjenici da iako ono ne egzistira već dvije godine, Vlada i dalje izdvaja novac za Predstavništvo RS-a u Izraelu. A to isto predstavništvo ostalo je bez adrese i sjedišta (izjava ambasadorice BiH u Izraelu), a njegov šef i savjetnik Milorada Dodika, Arien Livne, preregistrovao ga je u nevladinu organizaciju. Pokušaji novinara BN-a da od Vlade RS dobiju podatke koliko se novca izdvaja i za ovo, nepostojeće, kao i druga predstavništva RS-a po svijetu, ostali su bezuspješni.

LOBISTIČKE KUĆE U AMERICI: Iako teška srca, predsjednik RS-a je, nakon što je Glas Amerike (VOA) objavio zvanične podatke, priznao da je, otkako je SNSD došao na vlast, RS za lobističke kuće u SAD-u izdvojila 30 miliona dolara. Kakvu korist od toga građani imaju, odgovor je koji Milorad Dodik nije dao. No bitno jeste da su novinari BNTV-a građanima predočili njegovu izjavu “da 30 miliona dolara i nije neki novac”.

I dok RTRS, dakle javni servis, nastavlja da prešućuje anomalije koje prate dešavanja na političkoj sceni RS-a, BNTV ostaje dosljedan u njihovom razobličavanju. Navodimo primjer iz Dnevnika 30. januara (urednica Suzana Rađen Todorić) o odluci lokalnih vlasti u Višegradu (predvođenih SNSD-om) koje su namjerile da sjedište gradske uprave iz vlastite zgrade presele u prostor Andrić-grada, čiji je vlasnik forma Lotika, odnosno redatelj Emir Kusturica.

IZDVOJENO:

Bivši policajac Dragan Kalkan je nezadovoljstvo svojim statusom iskazao bacajući jaja na zgradu Vlade RS. Ovo izdvajamo zbog činjenice da je prije nego je ovo učinio, o tome obavijestio novinare BNTV-a. Valjda samo očaj ljude može nagnati da i na ovakav način traže i pravdu i pažnju javnosti zbog egzistencijalnih problema s kojima se suočavaju.

Ocjena 8

Komparativna analiza

Dok RTRS nastavlja praksu obmanjivanja javnosti kada su u pitanju aktivnosti predstavnika vlasti ili od te iste javnosti prikriva činjenice, BNTV na dnevnoj osnovi razotkriva nivo bahatosti s kojom vlast u RS-u vlada.

About The Author