RTRS I BNTV: Zbog čega su osuđeni Jovica Stanišić i Frenki Simatović?

Pažljiviji posmatrač unaprijed može pogoditi o čemu će BNTV izvještavati objektivno i profesionalno, a koja područja politike pokriva kao RTRS

RTRS I BNTV: Zbog čega su osuđeni Jovica Stanišić i Frenki Simatović?
Foto: irctm.org

RTRS: Sramotna epizoda Prijedor

  1. maj – 5. juni 2023.

BEZ SUOČAVANJA: Koliko je bh. entitet  Republika Srpska daleko od suočavanja s prošloću i koliko je nametnuto političko falsifikovanje činjenica o dešavanjima u minulom ratu ukorijenjeno, ponovo smo svjedočili u nedjelji iza nas.

Prijedor je 30. maja proslavio, mada je do kraja ostalo nejasno, dan oslobođenja ili dan odbrane 1992. godine. Od čega i koga? Od „napada muslimansko-hrvatskih vojnih jedinica koji su grad u cilju njegovog zauzimanja napali sa šest strana“. U izvještaju smo svjedočili defileu ratnih veterana, građana, polaganju vijenaca.

Dan kasnije, u Dnevniku ni riječi o obilježavanju Dana bijelih traka i sjećanju na 102 ubijene djece Prijedora. Pa, ako su Srbi Prijedor 30. maja 1992. godine „odbranili“, onda su u narednih nekoliko mjeseci tu odbranu „naplatili“ ubistvima preko tri hiljade civila (čija su tijela godinama skrivali u masovnim primarnim i sekundarnim  grobnicama), logorima, etničkim čišćenjem, uništavanjem imovine nesrpskog stanovništva. Stoga ćemo i ovog puta ponoviti da je RTRS javni servis bh. entiteta Republika Srpska, da ga finansiraju svi građani i da je dužan profesionalno i na jednak način odnositi se prema svim političkim i društvenim pitanjima, pa tako i prema svim žrtvama i prestati po nalogu političara negirati ili  ignorisati dešavanja i zločine koje su počinili pripadnici vojske i policije RS-a (Dnevnik 2, 31. maj).

PONOVO NEPROFESIONALIZAM: Identičan pristup bilježimo u istoj centralnoj informativnoj emisiji kada su gledatelji ostali uskraćeni za informaciju o tome za koje je ratne zločine Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija. Izostavljena je izjava glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza da je ovom presudom potvrđeno da u BiH nije bio građanski rat, već međunarodni sukob u kojem su značajnu ulogu imale države iz regiona, u ovom slučaju Srbija.

Umjesto toga, tek reakcija predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je po ko zna koji put ustvrdio da „ne postoji Srbin koga Hag neće osuditi“. I sve to „bez činjenica i dokaza“.

KAKO NEĆE DOZVOLITI? Prelet dva američka vojna aviona iznad BiH, jasno se dalo iščitati iz emitovanih izvještaja, kost je koja je zapela u grlu i Dodiku i ambasadoru Ruske Federacije u našoj zemlji. „Neće to Srbi dozvoliti“, poručio je Dodik, ne objašnjavajući šta i kako će to spriječiti. Za novi napad na SAD i njenog ambasadora u BiH pobrinula se Branka Kusmuk. „Tona američke demokratije na nebu iznad BiH“, kaže Kusmuk u izvještaju. Također, prelet naziva provokacijom i ističe da je neupitna „sličnost sa 1995. kada je bombardovana Republika Srpska i 1999. kada je bombardovana Srbija“, te zaključuje da su „svjetske plaćene ubice predvođene Amerikom na ovim prostorima činile ljudski i ekološki genocid“.

Ništa manje biranim rječnikom, o ovom događaju govorio je i ruski ambasador tokom boravka u Banjaluci. Krajnje neprimjereno jednom diplomati, uz svesrdno odobravanje Milorada Dodika, prelet američkih borbenih aviona uporedio je s napadom kamikaza u Drugom svjetskom ratu i s terorističkim napadima Al-Kaide na SAD.

VERBALNI DELIKT: Ajdin Cikota, a o tome smo već u nekoliko navrata pisali, pridružio se grupaciji najneprofesionalnijih djelatnika RTRS-a i teško da uz njegovo ime može stajati novinar a da se time ne okaljaju svi oni koji profesionalno rade svoj posao. Posvjedočio je to i izvještajem s konferencije održane u Banjaluci na kojoj su predstavnici Evropske unije, Misije OSCE-a, novinarskih udruženja, nevladinog sektora te predsjednik Narodne skupštine RS raspravljali o izmjenama Krivičnog zakonika RS u dijelu koji se odnosi na kriminalizaciju klevete i uvrede. Za strast s kojom je branio vraćanje verbalnog delikta u krivično zakonodavstvo RS-a i odioznost koju je iskazao prema kolegama koji se tome suprotstavljaju, imamo samo jednu riječ: sramota.

POLITIKA I MANIPULACIJE: Zabaviti građane ispraznim politikanstvom, uvjeravati ih, dok poplave uništavaju usjeve a ratari upozoravaju da bolesti izazvane pretjeranom vlagom nanose velike štete urodu pšenice, da prinosi nikad neće biti veći, tvrditi da zvaničnici Evropske unije nasilno žele RS prikazati kao nedemokratsko društvo, jedinstveni je narativ kako ovdašnje vlasti tako i RTRS-a. Otuda se i ne spominje da 28. juna na naplatu stiže 320 miliona KM po zaduženju na Bečkoj berzi, niti se govori o najavi novih zaduženja kako bi se taj dug pokrio. A za plasiranje takvih informacija krivi su, navode novinari Dnevnika 2, „federalni mediji“.

DODIK U TURSKOJ: Mozaik svih političkih metamorfoza Milorada Dodika dopunjen je izvještajem o odlasku na inauguraciju predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, koji je od jednog od najvećih srbomrzaca, prema ranijim Dodikovim tvrdnjama, došao do poštovanog i velikog prijatelja.

Izdvojeno

Aktivnostima opozicije u Republici Srpskoj posvećene su svega četiri rečenice. Jedna kroz najavu izborne skupštine SDS-a, ostale tri o dolasku u Banjaluku nakon marša od Bijeljine Ljubiše Petrovića, prvog čovjeka tog grada. Toliko o ravnopravnom tretmanu svih političkih subjekata na javnom servisu RS-a.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

BNTV: Osamnaest minuta Ljubiše Petrovića

  1. maj – 5. juni 2023.

KAO DA SU RTRS: Šta mediji dobivaju prešućivanjem informacija, pitanje je koje se neminovno otvara zbog načina na koji je gledateljima prenesena vijest o osuđujućoj presudi Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Istina, navedeno je da su osuđeni za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, no izostala je izjava glavnog tužitelja Haškog tribunala da je ovom presudom utvrđeno da u BiH nije vođen građanski rat. Također, gledateljima nije ponuđena nijedna reakcija na presudu kako iz BiH tako i iz Srbije.

OPET JEDNOSTRANO: Nova politička kriza koja potresa Kosovo bez sumnje zavređuje da o njoj gledatelji budu informisani. No otvaranje Dnevnika 30. i 31. maja izvještajima s Kosova držimo da je nepotrebno, tim prije što se ponovo ne prenose stavovi zvaničnih kosovskih vlasti ili pak analitičara koji bi bez navijačkih strasti komentarisali ta dešavanja.

BORBENI AVIONI: Za razliku od RTRS-a, bez ostrašćenosti je emitovan izvještaj o preletu dva borbena aviona SAD-a iznad BiH. Uz izjavu američkog ambasadora u našoj zemlji s porukom upućenom predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku da ako ima probleme u vezi s tim, neka mu se obrati.

PREDUG IZVJEŠTAJ: Nakon što je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović svoj marš okončao u Banjaluci u subotu, trećeg juna, održan je skup podrške njegovih pristaša. Predugih 18 minuta Dnevnika trajao je izvještaj u kojem je Petrović ponovio razloge svog pohoda i zahtjeve prema Vladi RS. Ima li se u vidu činjenica da je u dnevnicima svakodnevno izvještavano o njegovom marširanju i da su se ponavljali istovjetni razlozi, nalazimo suvišnim toliki prostor ustupiti u centralnoj informativnoj emisiji.

BUDŽET I OBVEZNICE: I dok se budžetska potrošnja unatoč upozorenjima MMF-a i Svjetske banke ne smanjuje, Vlada RS najavila je novu emisiju obveznica u iznosu od 210 miliona KM. Ekonomski analitičari navode da se time nastoje osigurati sredstva kako bi se isplatio dug na Bečkoj berzi, koji na naplatu dospijeva koncem ovog mjeseca.

VERBALNI DELIKT OSTAJE: U nedjelji iza nas, novinari i predstavnici civilnog društva, podržani predstavnicima Evropske unije i OSCE-a u BiH, ponovo su uputili apel Vladi RS da iz procedure povuče izmjene Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda. Ako je suditi po izjavama predsjednika Narodne skupštine RS, svi zahtjevi kao i održane javne rasprave su uzaludni. Vlast je odlučna da ovaj zakon usvoji, a jedini ustupak koji je moguć jeste eventualno smanjenje drakonskih novčanih kazni.

Ocjena: 3

Šta je prešućeno

Nedjelju iza nas obilježili su nastavci štrajkova radnika Nacionalnog parka Sutjeska i Šumskog gazdinstva Doboj te upozorenja ratara da će vremenski uslovi i poplave prepoloviti urod pšenice i ugroziti ostale usjeve. Ništa od toga gledatelji RTRS-a nisu saznali. Očito da javni servis svjesno, za razliku od BNTV-a, ne želi izvještavati o realnosti u kojoj se ovaj bh. entitet nalazi.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Da je zakonodavna vlast u RS-u postala samo kulisa demokratije, ukazano je na primjeru Narodne skupštine RS koja je od konstituisanja novog saziva u novembru 2022. godine do početka juna ove godine održala samo dva redovna zasjedanja. Opozicija upozorava da su nadležnosti parlamenta prebačene na Vladu, te da se parlament sastaje samo kada vanredne sjednice zahtijeva Milorad Dodik. No bez obzira na to, profesionalni poslanici za svoj (ne)rad mjesečno primaju 3.500 KM, dok paušal iznosi 2.300 KM.

Minus sedmice

RTRS

Iza nas je nedjelja u kojoj kao da su se novinari Dnevnika utrkivali ko će neprofesionalnije izvještavati. Stoga se potvrdilo da su kadri svaki put otići i stepenicu niže od svega što smo do sada vidjeli. U mrtvoj utrci ipak su izjednačeni izvještaj Branke Kusmuk o preletu borbenih aviona iznad BiH i izvještaj Ajdina Cikote s konferencije o kriminalizaciji klevete predviđene najavljenim izmjenama Krivičnog zakonika RS.

BNTV

Sva bezidejnost djelovanja Partije demokratskog progresa još jednom se potvrdila kroz vijest da su Srbi u Derventi razočarani što Narodna skupština nije prihvatila zahtjev PDP-a da se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović proglasi nepoželjnom osobom u RS-u zbog odlikovanja 103. brigadi HVO-a. U ime derventskih Srba oglasio se lider PDP-a Branislav Borenović.

About The Author