Grupe za slobodu medija pozdravile sudsku presudu o reformi RTV SLO

Podržana depolitizacija i izgradnja uređivačke nezavisnosti javnog RTV emitera

Grupe za slobodu medija pozdravile sudsku presudu o reformi RTV SLO

Međunarodni institut za press (IPI) i članovi Brzog odgovora na slobodu medija (MFRR) pozdravili su odluku slovenskog Ustavnog suda da odobri donošenje izmjena i dopuna zakona o Radioteleviziji Slovenije (RTV SLO) i daju podršku aktualnim naporima da se javni emiter depolitizira.

Ove organizacije vjeruju da presuda daje uvjete da RTV Slovenije konačno razriješi zarobljenost emitera pod prethodnom vladom, ponovno izgradi svoju uređivačku nezavisnost i obavlja misiju javnog servisa bez političkog uplitanja i institucionalne destabilizacije.

Ustavni sud 29. maja je ukinuo privremenu suspenziju koja je blokirala provedbu izmjena i dopuna Zakona o RTV Slovenije, koje je prethodno donijela nova koalicijska vlada prošle godine, a potom je odobrila putem referenduma.

Reformom se uprava RTV Slovenije restrukturira iz dva sadašnja upravna vijeća u jedno tijelo odlučivanja od 17 članova. Imenovanje novog Vijeća RTV-a sada će vršiti predstavnici civilnog društva i zaposlenici RTV Slovenije, a ne Narodna skupština. To će tijelo zatim imenovati četveročlani odbor koji će voditi emiter.

Ove izmjene predstavljaju načelnu reviziju zastarjelog zakonodavstva, koje bi, ako se pravilno provede, trebalo omogućiti depolitizaciju i ograničiti mogućnost bilo koje vlade da koristi svoju parlamentarnu većinu za uplitanje u upravljanje RTV Slovenije.

– Televizijska kuća dovedena je u period krize, a sada je opterećena kadrovskom krizom, ozbiljnim finansijskim izazovima, unutrašnjim podjelama i padom povjerenja javnosti. Situacija se zakomplicirala tokom prethodnog mandata jer je Vlada nastojala izvršiti veću kontrolu nad informativnim programima i imenovala političke saveznike u upravi, sa štetnim posljedicama za slobodu medija – navode grupe za slobodu medija u saopćenju.

Nakon protesta ispred sjedišta televizije u Ljubljani kada je osoblje RTV SLO bilo verbalno zlostavljano i ometano, organizacije su pozvale i sadašnju upravu da preispita sigurnosne protokole kako bi garantirala sigurnost svim novinarima i medijskim djelatnicima.

Saopćenje potpisuju Međunarodni institut za press (IPI), Free Press Unlimited (FPU), Evropska federacija novinara (EFJ), ARTICLE 19 i OBC Transeuropa (OBCT).

Izvor: IPI

About The Author