RTRS I BNTV: Republika Srpska neodoljiva za sve investitore

Radovan Višković ustvrdio je da je RS u samom vrhu po investicionim olakšicama. U odnosu na koga? I gdje su ti investitori i njihove investicije? Takvih pitanja u dnevnicima RTRS-a nema

RTRS I BNTV: Republika Srpska neodoljiva za sve investitore
Foto: Novosti.rs

 

RTRS: Neutemeljeni optimizam

  1. – 20. februar 2023.

SLAVLJE BEZ KRAJA: Proslava Dana državnosti Srbije bila je samo jedan u nizu povoda da se javnosti pošalje poruka kako između Srbije i bh. entiteta Republika Srpska postoji znak jednakosti. U izvještaju, Ajdin Cikota emituje izjavu lidera SNSD-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika da je to praznik i Srba u Republici Srpskoj, a potom do detalja informiše gledatelje koga je i kojim ordenom odlikovao Aleksandar Vučić.

KOJA POMOĆ? Iako su se u dnevnicima u više navrata emitovali stavovi predstavnika RS-a da ne žele paket pomoći NATO alijanse Bosni i Hercegovini, niti članstvo u tom vojnom savezu, o kakvoj je pomoći riječ, nije pojašnjeno. Posebno su izdvojene izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika koji se zalaže za demilitarizaciiju BiH, a ostalo je nejasno i ko je pomoć zatražio, osim insinuacija da je to učinio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Osim članstvu u NATO-u, dužnosnici RS-a na čelu s Dodikom protive se i osnivanju državne regulatorne agencije za gas. Preporuku o potrebi osnivanja državnog regulatora uputio je Denis Bećirović, a vijest je u Dnevniku 18. februara najavljena uz poruku da je na sceni „novi pokušaj oduzimanja nadležnosti Republici Srpskoj“.

VLAST I RADOST: Širenje neutemeljenog optimizma, sve u službi vlasti, dio je uređivačke politike Dnevnika javnog servisa RS-a. Izdvajamo izvještaj emitovan 16. februara u kojem je Radovan Višković, premijer RS-a, ustvrdio da je ovaj entitet „u samom vrhu po investicionim olakšicama“. U odnosu na koga je među prvima, ne pojašnjava se, ali se ističe da to privlači investitore. Koje i gdje su te investicije, nije navedeno. I ne može, jer investitori ovaj entitet izbjegavaju u širokom luku.

Ocjena: 2

 

BNTV: Nasilno izbačeni s prijedorske sjednice

  1. – 20. februar 2023.

SPORNA SJEDNICA: Da je bh. entitet Republika Srpska sve bliže gušenju novinarskih sloboda, svjedočila je na vlastitom primjeru Televizija BN u Prijedoru. Privatno obezbjeđenje gradske uprave, bez obrazloženja, silom je izbacilo njenu ekipu iz zgrade u kojoj se, bez prisustva javnosti, održavala sjednica Skupštine Grada Prijedora na kojoj se raspravljalo o „izjavama lokalnog imama zbog njegovog vrijeđanja RS-a“. Predsjednik gradske skupštine samo je kazao da ne zna „ko je i zašto izbacio ekipu BNTV-a“!?

UVEĆANI RAČUNI: Građanima i privrednicima Republike Srpske na naplatu stižu uvećani, januarski računi za utrošak električne energije. Iako je Unija udruženja poslodavaca s Elektroprivredom RS postigla sporazum da usluge mrežarine neće rasti više od 14 posto, one su veće za 20 posto. Privrednici su nezadovoljni, iz Privredne komore RS-a upozoravaju da „privreda nije dužna da trpi posljedice lošeg upravljanja ERS-om“, iz ministarstva energetike stiže lakonski odgovor da je Regulatorna agencija za energetiku RS-a nezavisno tijelo i samostalno donosi odluke o visini cijena električne energije. Samo što rukovodstvo tog „nezavisnog“ tijela imenuje Narodna skupština na prijedlog Vlade RS.

CYBER AKADEMIJA: Koji će biti zadaci cyber akademije koja se otvara u RS-u i za koju je nabavljena oprema u vrijednosti od 7 miliona KM? Ovo pitanje otvoreno je u Dnevniku 18. februara. Novinari podsjećaju da se Milorad Dodik javno hvalio kako RS prisluškuje i američkog ambasadora u BiH i lidere opozicije u RS-u, a kako ministar policije RS-a nije dao jasan odgovor šta je cilj ove akademije, otvorilo se pitanje da li će „cyber akademija biti paravan za paraobavještajnu službu RS-a“?

Izdvojeno

Kako je većina spasilačkih timova napustila područja pogođena katastrofalnim potresom u Turskoj jer su šanse za pronalazak preživjelih pod ruševinama minimalne, tako je sve manje vijesti iz Turske i Sirije i sve su niže pozicionirane u dnevnicima. Šta čeka preživjele, nisu, nažalost, prema procjeni uredništva, vijesti i teme od velikog interesa za gledatelje.

Ocjena: 5

 

Komparativna analiza

Bitka za Bijeljinu u najkraćem je opis izvještaja iz tog grada uoči referenduma za opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića. Petrović je kadar SDS-a i BNTV donosi izvještaje o načinu na koji skupštinska većina predvođena SNSD-om, koja je i pokrenula Petrovićev opoziv, u kontinuitetu opstruira njegov rad. Uz to, gledateljima se daju na uvid i poruke lidera opozicije u RS-u da će svim sredstvima spriječiti mogućnost manipulacije voljom građana na referendumu.

Na drugoj strani, RTRS donosi izvještaje o, kako tvrde članovi SNSD-a, brojnim nezakonitim radnjama gradonačelnika, posebno prekobrojnim zapošljavanjima u lokalnoj upravi.

 

Plus sedmice

RTRS

Držanje pažnje javnosti i visoko pozicioniranje izvještaja s potresom pogođenih područja u Turskoj i Siriji. Osim informacija da su pod ruševinama i devet dana nakon potresa pojedini ljudi uspjeli preživjeti, gledatelji su informisani i o humanitarnim problemima, posebno u Siriji gdje pomoć, zbog građanskog rata, stanovništvu stiže sporo i u malim količinama. U sklopu ovih izvještaja, gledatelji su upoznati i sa dirljivim svjedočenjima pripadnika spasilačkog tima Civilne zaštite RS-a po njihovom povratku iz Turske.

BNTV

Koliko su nosioci vlasti u RS-u osioni i koliko su u stanju tu osionost provoditi čak i na štetu ljudskih života i imovine, svjedočili smo u izvještajima o ukidanju vatrogasne jedinice u Vlasenici. Umjesto da provede granski kolektivni ugovor potpisan između Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a i Sindikata uprave o povećanju plata, načelnik Miroslav Kraljević (kadar SNSD-a, pravosnažno osuđen za otmicu odbornika Naše stranke Laze Vidakovića i kome se pred Sudom BiH sudi za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom)  i gradska skupština donijeli su odluku o ukidanju vatrogasne jedinice. Osim što su vatrogasci ostali bez posla, njihove nadležnosti treba preuzeti vatrogasna jedinica iz Milića, kojoj da stigne u Vlasenicu, u optimalnim uslovima, treba najmanje 30 minuta. Unatoč ogorčenju građana, gradska vlast ne odustaje od svoje odluke, pa svaki dodatni komentar smatramo suvišnim.

Minus sedmice

RTRS

Tokom boravka u BiH, ministar Velike Britanije za Evropu naveo je da se ne želi sastati s osobama koje je njegova država stavila na crnu listu, a riječ je o Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović. Nakon te izjave, sastanak sa njim je odbio zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Guganović, kadar SNSD-a, koji je ustvrdio da je stav britanskog diplomate antidejtonski. U kakvoj su vezi Dejtonski mirovni sporazum i sankcije izrečene Dodiku i Cvijanović, Guganović nije pojasnio. Niti su novinari RTRS-a od njega to pojašnjenje tražili.

BNTV

Nije vijest da političari često svojim izjavama i stavovima zbunjuju građane, ali smatramo da novinari ne bi trebali slijediti takve primjere. Podsjećamo, BNTV redovno prenosi izjave opozicionih političara RS-a koji kritikuju predstavnike vlasti ovog bh. entiteta zbog toga što ne priznaju da su podržali da BiH uvede sankcije Rusiji. Iz nedjelje iza nas izdvajamo komentar lidera PDP-a Branislava Borenovića (Dnevnik 2, 17. februar). Dan kasnije, emitovan je izvještaj o odlasku delegacije Narodne skupštine RS u posjetu ruskoj Dumi, u trenutku u kojem “Evropska unija steže sankcije Rusiji“. Unatoč pažljivom praćenju ovog izvještaja, ostalo je nejasno kakva se poruka njime htjela poslati gledateljima. Odnosno, da li je poželjno ili pak kontraproduktivno to što predstavnici RS-a u ovom trenutku nastavljaju blisku saradnju sa ruskom Dumom.

 

About The Author