OD NORCA DO MERČEPA: Mala zemlja za veliki…

Presuđeni ratni zločinci u Hrvatskoj danas uživaju privilegije nedostupne „običnom puku“

OD NORCA DO MERČEPA: Mala zemlja za veliki…

Priča o Hrvatskoj danas, priča je i o zataškavanju ratnih zločina i o faktičnom aboliranju njihovih počinitelja.

Generala Mirka Norca, na primjer. Zbog zločina u Gospiću i Medačkom džepu osuđen je na 15 godina zatvora. Odslužio ih je u, najblaže rečeno, liberalnom režimu: za vrijeme izdržavanja kazne ne samo što je diplomirao – postao je profesor tjelesnog odgoja – nego se na jednom od dopusta stigao zaljubiti, a potom i oženiti. Službeno, iz zatvora je izašao u studenom 2011. godine. Potom je osnovao zaštitarsku tvrtku, zapošljava, kako čitamo ovih dana, 166 ljudi, lani je imao prihod od 16,7 milijuna kuna, uz neto dobit od 263 tisuće kuna.

Sve ovo ne bismo spominjali da se Norac, nedavno, nije pojavio na 25. obljetnici akcije Medački džep. I da, pritom, ministar obrane Damir Krstičević nije izjavio kako Norac „zbog onoga što se dogodilo nosi svoj križ“, dok je ministar branitelja Tomo Medved hvalio njegov doprinos „obrani domovine“.

„Iz iskaza saslušanih svjedoka nesporno proizlazi da su svi sa sastanka iz tzv. operativnog štaba došli na mjesto likvidacije i na zapovijed optuženika Mirka Norca Keve pucanjem iz oružja usmrtili civile, time da je prethodno sam optuženik Norac usmrtio za sada neutvrđenu žensku osobu, dok mu je prilikom pucanja u nepoznatu mušku osobu u tri navrata pištolj zatajio“, riječi su kojima je Vrhovni sud opisao Norčev „doprinos“. I koje danas u Hrvatskoj više nikog ne zanimaju.

Mogli smo i o primjeru ratnog zločinca Tomislava Merčepa. On izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlodjela u Pakračkoj Poljani, a zbog zdravstvenih problema nedavno je bio tridesetak dana na liječenju u Krapinskim toplicama. Zahvaljujući Zakonu o hrvatskim braniteljima, izglasanom u mandatu Vlade Andreja Plenkovića, ratni veterani učvrstili su status privilegirane populacije, neovisno o tome jesu li zločinci poput Merčepa. Ili Norca.

Ukratko, dok je devedesetih režim Franje Tuđmana poticao ratne zločine i štitio zločince, dvijetisuće i neke Andrej Plenković i društvo tetoše ih pažnjom i biranim riječima. Odgovor na pitanje je li HDZ zločinačka stranka prepuštamo čitateljima.

About The Author