RTRS I BNTV: Prvo napadne Tanju Topić, a onda poziva na dijalog i odgovornost

Brojne teme koje je RTRS prešutio, BNTV je detaljno obradio, dajući javnosti kompletan pregled aktuelnih političkih i društvenih zbivanja

RTRS I BNTV: Prvo napadne Tanju Topić, a onda poziva na dijalog i odgovornost

RTRS: Teško je izdvojiti najgori izvještaj

  1. – 30. maj 2021.

TOTALNI MUK O TANJI TOPIĆ: Ima li veće hipokrizije koja graniči s krajnjom drskošću kada Milorad Dodik poziva, a RTRS taj poziv prenosi, na odgovornost za javnu riječ. Povod je bio hapšenje narodnog poslanika Nebojše Vukanovića u Trebinju „zbog narušavanja javnog reda i mira i vrijeđanja nositelja pravosudnih funkcija u tom gradu“. I to u danu kada je Dodik na najgrublji način iznio niz kleveta na račun analitičarke Tanje Topić optuživši je da je „špijun BND-a“. I tu nije stao, nego je rekao i da je Topić „kvisling, a zna se kako kvislinzi završavaju“. Ništa od ovoga nije RTRS prenio. Nije prenio ni brojne osude koje su na Dodikov istup upućene od domaće i međunarodne javnosti.

No sve to je već uobičajen dio uređivačke politike informativnog programa RTRS-a. Tako je Dodikova izjava data agenciji Srna o Tanji Topić postavljena, pa skinuta s portala RTRS-a. A uredništvo javnog servisa nastavlja s praksom po kojoj vjeruje da se ono što oni ne objave nije ni desilo.

POLITIČKI I MEDIJSKI GNJEV: Malo je odluka međunarodne zajednice u posljednje vrijeme izazvalo toliko negativnih reakcija kod zvaničnika RS-a koliko odluka Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) da njemačkog diplomatu Christiana Schmidta imenuje za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Autor izvještaja Gvozden Šarac naziva Valentina Inzka „preplaćenim i pristrasnim visokim predstavnikom“, Dodik „lokalnom ludom“, a PIC-u je poručio da „za RS neće uvesti novog visokog predstavnika“. Nakon toga uslijedilo je, po ko zna koji put, Dodikovo tumačenje aneksa Mirovnog sporazuma i tvrdnja kako su, osim Carla Bildta, svi visoki predstavnici u BiH nezakonito imenovani.

Ono što je u izvještajima koji su se bavili imenovanjem novog visokog predstavnika svjesno izbjegnuto jest podsjećanje na ključni podatak. Odnosno, na ispunjavanje  „5 plus 2“ uslova koji stoje pred BiH kako bi došlo do gašenja Ureda visokog predstavnika.

BANJA LUKA I PODGORICA: Konstantna terminologija u izvještajima u kojima se navodi „Bosna i Hercegovina i Republika Srpska“ nije samo slijeđenje političkog narativa vlasti ovog bh. entiteta već i jasna namjera da se RS-u daju atributi države, koje nema. Iz nedjelje iza nas bilježimo primjer izvještavanja o zvaničnoj posjeti crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Bosni i Hercegovini. Koji je u sklopu iste boravio i u Banjaluci. „Banjaluka s Podgoricom nema otvorenih pitanja“, rečeno je, uz ostalo, u izvještajima. No, koja bi to otvorena pitanja mogla biti između jednog od bh. entiteta i druge suverene države?

DODIK I MATURA: Nema teme o kojoj Milorad Dodik nema mišljenje a da neće biti emitovana u centralnom Dnevniku javnog servisa RS-a. Tako je, tek što je epidemiološka situacija izazvana koronavirusom iole stavljena pod kontrolu, izjavio da je neophodno dozvoliti proslave matura. O posljedicama će se, kao i uvijek, naknadno razmišljati.

Izdvojeno

Bez i trunka empatije i poštovanja prema porodicama i žrtvama ratnih zločinaca osuđenih pred Haškim tribunalom, u Dnevniku 28. maja donesen je izvještaj s konferencije održane u Beogradu o statusu i pravima osuđenih lica srpske nacionalnosti. Fokus je bio na, kako je istaknuto, „protupravnom djelovanju Tribunala u Hagu“ kroz primjere ratnog zločinca Radovana Karadžića zbog njegovog prebacivanja u zatvor u Velikoj Britaniji na izdržavanje doživotne kazne. Karadžiću su „ugroženi život i ljudska prava“. O potrebi poštivanja ljudskih prava žrtava, niko ne govori. Kao što se ne spominju, kao i u slučaju izricanja pravosnažne presude Ratku Mladiću, zločini za koje su optuženi i suđeni.

Ocjena: 1, uz pojašnjenje da je zbog niza krajnje neprofesionalnih izvještaja bilo teško izdvojiti onaj koji je „minus nedjelje“.

BNTV: Kad Dodik poziva na kulturu dijaloga

  1. – 30. maj 2021.

NOVI OBRAČUNI: Imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH obilježilo je, u političkom smislu, proteklu nedjelju. U Republici Srpskoj se i vlast i opozicija protive nastavku mandata visokog predstavnika, no iz izvještaja koje je gledateljima ponudio BNTV jasno se iščitava da je riječ o temi koja je iskorištena za nove obračune između vlasti i opozicije u ovom bh. entitetu. Naime, opozicija tvrdi da je za nastavak mandata visokog predstavnika „odgovorna aktuelna vlast koja je svojim postupcima pokazala da BiH ne može da funkcioniše bez međunarodnog protektorata“.

NIKADA NIJE ODGOVARAO: Sve što je RTRS prešutio a ticalo se uvreda, neutemeljenih optužbi i targetiranja analitičarke Tanje Topić, koje je izrekao Milorad Dodik, vidjeli su gledatelji Dnevnika 25. maja.

Ovo je bio i povod da se analitički pristupi Dodikovom kontinuiranom „etiketiranju svih neistomišljenika„ i ukaže da nikada za to nije odgovarao, u čemu se vidi politika pravosudnih institucija da se ne zamjeraju Dodiku. Ukazano je i na sve licemjerstvo Dodikovih poziva na potrebu „kulture dijaloga“ u svjetlu njegovih istupa u Narodnoj skupštini RS.

OPTUŽNICA PROTIV LUKAČA: U Dnevniku bilježimo i izvještaj o potvrđivanju optužnice protiv ministra policije RS-a Dragana Lukača zbog fizičkog napada na Draška Stanivukovića u vrijeme dok je bio narodni poslanik. Ovom temom su se novinari Dnevnika bavili u kontekstu zahtjeva opozicije upućenih premijeru RS-a da Lukač bude ili smijenjen ili suspendovan do okončanja sudskog spora. Na upite novinara hoće li posegnuti za sankcionisanjem svog ministra, premijer Radovan Višković nije odgovorio.

Osim ministra Lukača, i nižerangirani pripadnici MUP-a RS suočeni su s krivičnim prijavama. Nakon što je pred Osnovnim sudom u Banjaluci više desetina građana pravosnažno oslobođeno od optužbi da su uzvikivanjem „Pravda“ narušavali javni red i mir, neformalna grupa građana „Pravda za Davida„ podnijela je krivične prijave protiv četrnaest policajaca zbog „zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja“.

Od borbe za pravnu državu, ako treba i bagerima, ne odustaje ni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. I dok se čeka da Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije izda nalog za uklanjanje nelegalno izgrađenog dijela ugostiteljskog objekta „Kaja“, gradonačelnik Banjaluke je uz pomoć bagera uklonio parking tog objekta izgrađen na gradskom zemljištu i najavio izgradnju gradskog parka. Otišao je i korak dalje te podnio krivičnu prijavu protiv glavnog republičkog inspektora, koga smatra najodgovornijim za izgradnju više desetina nelegalnih objekata u Banjaluci.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Iza RTRS-a još je jedna nedjelja u kojoj su se iz dnevnika u dnevnik nizali neprofesionalni izvještaji i nastavljana praksa prešućivanja svih tema i događaja koje nisu po ukusu ili interesu aktuelne vlasti. BN je fokus držao na temama koje su ukazivale kako vlast u RS-u radi sve kako bi sačuvala vlastite pozicije i ne obazire se pritom na potrebe i interese građana. Brojne teme koje je RTRS prešutio, BNTV je detaljno obradio, dajući javnosti kompletan pregled aktuelnih političkih i društvenih zbivanja.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Iako je riječ o analizi koju je uradio CIN BiH, tema o imenovanim i izabranim zvaničnicima na nivou BiH koji su koristeći zakonske povoljnosti uzimali otpremnine za odlazak u penziju, a potom bez odlaganja isti status umirovili kako bi i dalje primali visoke plate i ostale funkcionerske naknade. Riječ je primjeru koji zaslužuje da se iznova i iznova daje na uvid građanima kao dokaz otuđenosti političara od istinskih problema i ekonomskog položaja onih koji su ih birali.

 

Minus sedmice

RTRS

Diskreditacija opozicionih političara po svaku cijenu, kada to vlast naredi, konstanta je uređivačke politike Dnevnika 2. Na meti se u nedjelji iza nas našao potpredsjednik SDS-a i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS Milan Radović. Njegov je „grijeh“, tvrde Milorad Dodik i njegovi stranački trabanti, to što je investitor „impozantnog stambenog objekta u Sarajevu koga gradi s komandantom Zelenih beretki“. A kako bi se što više diskreditovao zbog odluke da vlastiti kapital ulaže tamo gdje smatra da je najisplativije, tu je i izjava Sanje Vulić, zastupnice SNSD-a u Parlamentu BiH, koja ističe da je „odlukom da u Sarajevu u kojem više nema Srba  investira svoj kapital, Radović pokazao da su mu lični i poslovni interesi iznad nacionalnih“?!

BNTV

Izvještaj o, kako je navedeno, „uzurpaciji bez adekvatne naknade zemljišta Srbima povratnicima u Federaciju BiH radi izgradnje koridora V-C“. Na jednoj strani, gledatelji su imali priliku čuti tvrdnje povratnika (mada se iz snimaka jasno vidi da niko od njih svoju imovinu nije obnovio niti se na nju vratio) da im se zemljište uzurpira. Na drugoj strani, izjava ministra transporta BiH Vojina Mitrovića koji navodi da je zemljište za autoput izuzimano građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost te da je od blizu 200 eksproprijacija tek u nekoliko slučajeva izjavljena žalba zbog visine naknade.

About The Author