Izrael u pritvoru drži 13 palestinskih novinara

Ponovljeno pribjegavanje administrativnom pritvoru oslobađa izraelske vlasti od podnošenja optužbi i omogućuje im produženje pritvora na neodređeno vrijeme

Izrael u pritvoru drži 13 palestinskih novinara
Foto: Ilustracija

Izraelske snage sigurnosti uhapsile su ove sedmice dvojicu palestinskih novinara u Jeruzalemu i smjestili ih u administrativni pritvor, što znači da je sada ukupno 13 novinara koje Izraelci drže u pritvoru.

Reporteri bez granica (RSF) osudili su izraelsku zloupotrebu administrativnog pritvora kako bi zadržali palestinske novinare. Video koji prikazuje posljednje hapšenje dvojice novinara Alkofije TV razljutio je lokalne organizacije.

Video prikazuje vodeću izvjestiteljicu Zainu Halawani i snimatelja Wahbija Mikeha iz četvrti Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu gdje su pokrivali napetost među stanovnicima zbog prijetnje deložacijama. Sud im je naložio administrativni pritvor od pet dana.

Prije sedmicu dana izraelski sudac naložio je 11-dnevno produženje administrativnog pritvora za još jednog palestinskog medijskog djelatnika, snimatelja Alghad TV-a Hazema Nassera, koji je uhapšen na izraelskom kontrolnom punktu na ulazu u grad Tlkarm na zapadnoj obali 12. maja dok se vraćao iz Nablusa, 40 km južnije, gdje je snimao sukobe između izraelskih vojnika i palestinskih stanovnika.

Ahmad Azaizeh, bloger koji je honorarno radio za različite medije, uključujući lokalni medij Bokra.net, uhapšen je 12. maja u svom domu u Nazaretu, na sjeveru Izraela, nakon izvještavanja o sukobima između palestinskih građana i izraelskih sigurnosnih snaga u Jeruzalemu.

Smješten je u administrativni pritvor zbog „poticanja mržnje“. Kasnije je izdana naredba o produženju pritvora do 17. maja, ali nije pušten kad je ta naredba istekla.

– Ponovljeno pribjegavanje administrativnom pritvoru oslobađa izraelske vlasti od podnošenja optužbi i omogućuje im produženje pritvora na neodređeno vrijeme, što je neprihvatljivo. Palestinski novinari samo rade svoj posao i ni pod kojim okolnostima se ne bi trebali smatrati krivima – kazala je šefica ureda RSF-a za Bliski istok Sabrina Bennoui.

Prema pregledu RSF-a, izraelske vlasti trenutno drže ukupno najmanje 13 palestinskih novinara. Među njima su Alaa Al-Rimawi, dopisnik Al Jazeere iz grada Ramallah na zapadnoj obali i šef internetske novinske agencije J-Media koji je u pritvoru od 22. aprila, a da protiv njega nije podignuta nikakva službena optužnica.

Sud je prvobitno odredio tromjesečni administrativni pritvor za Rimawi, ali ga je smanjio na 45 dana nakon što je 16 dana štrajkao glađu.

Jedina trenutno uhapšena novinarka Bushra Al-Taweel bila je u pritvoru od 8. novembra 2020. godine, kada je uhapšena na cesti od Ramale do Nablusa.

Iako protiv nje nije podignuta optužnica, njezin je administrativni pritvor produžen je za još četiri mjeseca 7. marta. Prethodno je zadržana bez ikakvih optužbi ukupno 230 dana, od decembra 2019. godine do jula 2020. godine.

Izrael je na 86. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2021. godinu.

Izvor: RSF

About The Author