BHT1 I FTV: Sukob Hrvatske i BiH oko graničnih prelaza

Kad je blokada završena, priča je nestala iz dnevnika. Ali javni mediji tu ne smiju stati. Šta će uraditi ministri? Zašto su sve češći sukobi Zagreba i Sarajeva? Sve su to pitanja koja traže odgovore

BHT1 I FTV: Sukob Hrvatske i BiH oko graničnih prelaza
Foto: Avaz

BHT1: Sedmica promašenih političkih ekskluziva

  1. – 31. maj 2021.

A ŠTA JE SUŠTINA SPORA? Nevolje naših prevoznika kojima je Hrvatska zabranila prevoz robe preko više graničnih prelaza bile su udarna tema početkom prošle sedmice. BHT1 u utorak (Blažica Krišto) prenosi izjave vozača, privrednika i resornih ministara koji su svi redom ogorčeni i iznenađeni, kako vele, jednostranom odlukom Zagreba. Izjave se redaju kao na traci, bez da se gledateljima objašnjava šta je glavni predmet sporenja. Kako je uopšte nastao spor? Zašto baš sada? Kontekst i sve dodatne informacije, osim onih koje dijele sagovornici, nisu našli svoje mjesto u Dnevniku 2. Na kraju je ispalo da vijest jeste bila udarna, bar u početku, ali da pristup vijesti nije bio tematski. Uostalom, šta na sve veli hrvatski ministar? Zagreb baš nije preko svijeta. Mišljenja smo mogli čuti i od tamošnjih političara. Da pristup nije bio tematski pokazalo se i u narednim danima, jer čim je ministar prometa i komunikacija Vojin Mitrović obznanio da je postignut usmeni dogovor o otvaranju graničnih prelaza, stavljena je tačka na svu priču. Urednik Milan Đurović je vijest isporučio kao kratku crtu, pa se očito vjeruje usmenom dogovoru ministara.

OD KUPAĆIH GAĆICA DO TREĆEG ENTITETA: Goran Jandroković, hrvatski političar, sigurno manje poznat ovdašnjoj javnosti, dospio je u petak u udarnu špicu Dnevnika 2 (Milan Đurović). Ne, nije govorio o nevoljama prevoznika i zatvaranju graničnih prevoza za teretni promet, a što sve  interesuje ovdašnje gledatelje. U špici večernjeg informativnog programa susjedne zemlje našao se zbog neke prozaične izjave u kojoj zaključuje da je otvorena tema trećeg entiteta. Jandroković obnaša funkciju predsjednika Sabora, a rijetko i u svojoj zemlji dobaci do naslovnice. Istina, nedavno ga je pogurao predsjednik Zoran Milanović prozivajući ga da je bez mišića, pa mu je ovaj odgovorio golišavom fotkom u kupaćem koja je u časku postala viralna. Poslije fotki torza sa plaže, Jandroković se sada odlučio za ozbiljniji i dosadniji proboj u medijsku orbitu, pa je kao drugorazredni političar pokušao izjavama o BiH ojačati svoj uticaj. Nažalost, naši urednici mu u tome svesrdno pomažu.

PAMFLET KAO EKSKLUZIVA: Iza nas je sedmica promašenih političkih istupa i pamfleta kojima se davala pretjerana pozornost. Reis Husein Kavazović obratio se Saboru Islamske zajednice u BiH upozoravajućim tonom o sudbini Bošnjaka. Reis je isticao da su Bošnjaci ugroženi, dezorijentisani, da im nisu naklonjeni društveni ambijent i geopolitičke prilike. Dok je spikerka izgovarala krupne riječi o prijetnjama po opstojanje Bošnjaka redale su se fotografije i zaleđeni likovi reisa i njegovih saradnika. Odnos slike i riječi koji se uspostavlja autoritativnim čitanjem nečijeg pamfleta je nešto što je svojstveno još jedino nedemokratskim režimima. Šta je htjela postići urednica Blažica Krišto? Zašto reis, kao pojedini političari, preuzima uredničku palicu Dnevnika 2 javnim istupima koji se ne obrađuju u prilogu, i ne daju kao vijest, već kao ekskluzivni politički govor u udarnim minutama?

OCJENA: 3

FTV: Zabrana pušenja nije samo ekonomsko već i zdravstveno pitanje

  1. – 31. maj 2021.

TEMATSKO JAVLJANJE UŽIVO: Za razliku od BHT1, FTV je bio mnogo direktniji i jasniji u praćenju vijesti o zatvaranju graničnih prelaza sa Hrvatskom za teretni promet. Urednica Maida Muhović je javljanjem sa terena Enese Hrustanović, krajiške reporterke koja je vrlo efektna i koncizna kada izvještava sa lica mjesta, stvorila impresiju tematskog pristupa. Hrustanović kao izvrsna reporterka zna koliko informacija je dovoljno podijeliti sa gledateljima, te ima odličan osjećaj za vrijeme, dozu i vrstu sadržaja koji treba isporučiti. Uz to, rečenice su joj kratke, precizne i informativne, pa je njena dramaturgija savršena. Nešto što nedostaje mnogim reporterima sa lica mjesta. Ona je odmah naglasila da je Hrvatska sada počela primjenjivati odluku koja je i ranije bila na snazi, a da je spor u svojoj osnovi politički i da ga trebaju riješiti ministri. Na FTV-u je izostalo hrabrije prozivanje naših ministara jer, kao i na BHT1, kada je ministar Vojin Mitrović saopštio da je postignut usmeni dogovor, priča se arhivirala. Do neke iduće blokade i novih zaoštravanja.

PRISTRASNO O ZABRANI PUŠENJA: Zakon kojim se treba zabraniti pušenje u javnim zatvorenim objektima konačno je bio pred zastupnicima, a FTV ga je ponovo ispratio u sličnom maniru kao BHT1 prošle sedmice. Urednica Amra Zaklan je na nekoliko mjesta ponavljala i diskretno sugerisala da su predlagači zanemarili ekonomske interese ugostitelja. Preživljavanje je riječ kojom se obično predstavljaju njihovi interesi, pa se zakon kojim se brane interesi javnog zdravlja predstavlja kao udar na ekonomski ugrožene skupine. U prilogu smo čuli dva zastupnika koji nisu pobornici zabrane, te dvoje njihovih kolega koji jesu. Jedan od zastupnika podržavalaca je i ljekar, pa je rekao da ne sumnja u ispravnost zabrane pušenja. No, opet nismo čuli mišljenje predlagača ili zdravstvenih stručnjaka koji bi mogli podijeliti iskustva drugih zemalja.

KONAČNO PRESUDA: Prvostepena presuda protiv Kemala Čauševića je konačno ugledala svjetlo dana, a FTV je ispratio priču dajući prostor i Tužilaštvu i osuđenom (Sanjin Bećiragić). Posebno je značajno to što se javnost mogla podsjetiti na razloge zbog kojih se za korupciju sudilo nekada prvom čovjeku Uprave za indirektno oporezivanje.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA: Sedmica je otpočela protestima prevoznika kojima je bio blokiran ulaz na više graničnih prelaza sa Hrvatskom. Obje televizije su ispočetka držale vijest u prvim minutama, ali je FTV bio uspješniji u obradi dajući više informacija o mogućim razlozima zatvaranja graničnih prelaza. Ipak, niti jedna televizija nije ofanzivnije nastupila prema resornim ministrima, a kada je vijest okončana navodnim hepiendom, ili usmenim dogovorom u koji nas je uvjerio ministar, svi su izgubili interesovanje da je prate dalje. Javni mediji tu ne bi smjeli stati. Šta će uraditi ministri da se ovo ne ponovi? Zašto su sve češći sukobi Zagreba i Sarajeva? Sve su to pitanja koja i dalje traže odgovore.

 

Plus sedmice

BHT1

Prilog o poskupljenju osnovnih životnih namirnica s procjenama o daljnjem rastu. Tema koja zaokuplja pažnju javnosti, posebno otkako je poskupilo ulje (srijeda, Dejan Petrović).

FTV

Javljanje uživo Enese Hrustanović. Efektno, atraktivno i sažeto.

 

Minus sedmice

BHT1

Prateći sagu o nevoljama prevoznika, BHT1 je propustio dati više informacija o mogućim razlozima hrvatske odluke. Gledateljima su se samo redale izjave, a malo se objašnjavalo šta je suština spora.

FTV

Zabrani pušenja na javnim mjestima ne pristupa se kao temi javnog zdravstva, već se u prvi plan uglavnom ističu mišljenja ugostitelja i protivnika zabrane.

 

About The Author