RTRS I BNTV: O čemu govore kada ne govore o Davidu Dragičeviću

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
U dnevnicima se nastavlja svakodnevno, vrlo visoko pozicionirano u rangiranju vijesti, ili najčešće kao vijest kojom se Dnevnik otvara, izvještavanje sa skupova “Pravda za Davida”, na kojima članovi porodice i građani Banjaluke traže istinu o okolnostima smrti Davida Dragičevića. Gledaoci su imali priliku vidjeti i da se u pojedinim gradovima RS-a skupovi podrške toj akciji zabranjuju. Ali i čuti pitanje zašto se premijerka RS-a o cijelom slučaju nije oglašavala gotovo 40 dana, koliko traju protestna okupljanja u Banjaluci.

Gledaoci Dnevnika upoznati su i sa kontradiktornim stavovima pojedinih članova vladajućeg SNSD-a oko ovog slučaja. Od jednog zastupnika te stranke u Parlamentu BiH koji smatra da vrh MUP-a RS zbog nezadovoljstva javnosti treba podnijeti ostavku, do neprimjerenog i krajnje uvredljivog statusa na društvenim mrežama direktora političke akademije te stranke Milana Tukića, koji je okupljanja u Banjaluci nazvao “sanatorijem koji na Trgu Krajine radi svaki dan od 18 sati”.

Minus nedjelje

RTRS
Jedna od ključnih tema u nedjelji iza nas bilo je prikupljanje reakcija na odluku Suda BiH o odbijanju određivanja pritvora ratnom komandantu Petog korpusa Armije BiH generalu Atifu Dudakoviću. Ne sporimo pravo uredništvu da javnost upozna sa sadržajem zahtjeva Tužilaštva za određivanje pritvora Dudakoviću, koji je čitan u više navrata. Ono što je sporno jeste plasiranje nepotkrijepljene tvrdnje da je dio videodokumentacije koji tereti Dudakovića za počinjeni ratni zločin nestao iz tužilačkg spisa, te imenom i prezimenom prozivanje sudije koji je donio odluku o neodređivanju pritvora.

Isto tako smatramo nepotrebnim da se iz večeri u večer emituju snimci brutalnog postupanja pripadnika Petog korpusa prema pristalicama Fikreta Abdića.

I u konačnici pitamo zašto nikada Javni RTV servis RS-a nije na identičan način izvještavao o zločinima koje su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba počinili tokom rata u BiH?
BNTV
Dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu drugog i trećeg maja 1992. godine samo su jedan od onih događaja o kojima i danas u BiH postoje “dvije istine”. Od toga da li su u vojnoj koloni koja je izašla na ulice Sarajeva bili pripadnici JNA-a ili Jugoslovenske vojske, do broja poginulih. No ključno je pitanje da li je iko od zvaničnika Kantona Sarajevo porodicama stradalih vojnika zabranio dolazak u grad? Odnosno, od novinara svjesno prešućivanje podatka da su odluku da se u Sarajevo tog dana ne odlazi donijeli predstavnici vlasti RS-a.

RTRS I BNTV: O čemu govore kada ne govore o Davidu Dragičeviću

Izvještavanje i neizvještavanje o protestima “Pravda za Davida” najbolji su pokazatelj kako javni servis RS-a i BNTV percipiraju stvarnost u kojoj živimo

RTRS: Šute li šute

30. april – 6. maj 2018.

ČEGA NEMA: Šta to gledaoci u dnevnicima nisu imali priliku vidjeti, odnosno o čemu nisu adekvatno informisani, a ključno je za nedjelju iza nas? Riječ je o nastavku svakodnevnih protesta građana Banjaluke koji pod motom “Pravda za Davida” zajedno s njegovim roditeljima traže od nadležnih institucija istinu o smrti mladića Davida Dragičevića.

UOBIČAJENA PRAKSA: O protestnim okupljanjima uredništvo Dnevnika 2 odlučilo se progovoriti samo onda kada bi se o istom oglasili entitetski predsjednik i premijerka. Koji su, očekivano, građansko nezadovoljstvo etiketirali politizacijom, odnosno zloupotrebom građana i porodice Dragičević od  opozicije. O porukama koje javnosti svakodnevno šalju i otac pokojnog Davida i građani – RTRS šuti. Jednako kao što šuti i o uvredama koje građanima upućuju pojedini članovi SNSD-a. Ali i o članu te stranke koji je na društvenim mrežama naveo da bi vrh Ministarstva unutrašnjih poslova RS trebao podnijeti ostavku zbog gubitka povjerenja javnosti.

Rad policije na istrazi oko ovog slučaja duboko je podijelio vlast i opoziciju u RS-u. A novinari Dnevnika nastavili su s uobičajenom praksom opširnih prenošenja reakcija predstavnika vlasti na stavove opozicije, o čijem sadržaju gledaocima donose tek šture, pa time i izvučene iz konteksta, informacije.

Slaven Dimitrić je u Dnevniku 2 petog maja donio izvještaj čiji je kontekst i uz najpažljivije gledanje bilo teško razumjeti. Iako je početna teza bila, kako to predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik tvrdi, “namjerno izopštavanje RS-a iz razgovora o Izbornom zakonu BiH, iako se ovaj entitet tiče načina izbora delegata u federalnom Domu naroda”, ostatak izvještaja bavio se i pitanjem Venecijanske komisije, nagađajući, bez jasnih argumenata, kakva je njena uloga u ovom procesu. A kulminacija su izjave zvaničnika SNSD-a koji tvrde “da sve to odgovara Savezu za promjene kako bi i nakon oktobarskih izbora, zbog nemogućnosti konstituisanja novih vlasti, na vlasti ostao”?!

EKONOMSKI NAPREDAK: Jahorina ekonomski forum bio je tek povod da novinari Dnevnika zaspu javnost, nažalost, neutemeljenim optimizmom. Tri dana su gledaocima nuđeni podaci o ekonomskom rastu i napretku RS-a, iskazanoj brizi za građane i njihov životni standard. Sve ono što u svakodnevnom životu osjeti tek mali broj ljudi. Uz to, iako je ovaj skup najavljen kao regionalni, ostalo je nejasno ko je od predstavnika država iz regiona, osim Srbije, istom prisustvovao.

Izdvojeno

Izvještaj o Međunarodnom danu slobode medija svoje mjesto našao je u Dnevniku trećeg maja u 26. minutu. I ako je suditi prema onome što je gledaocima ponuđeno, uposlenicima u ovoj profesiji teče med i mlijeko. A kao krunski dokaz ponuđena nam je izjava novinara CIN-a, koji je saopštio da u svom radu nikada nije naišao na problem cenzure. Da su se okrenuli i širom otvorenih očiju pogledali oko sebe i kuće u kojoj rade, itekako bi vidjeli realnost. Ali RTRS je RTRS.

Ocjena 1

BNTV: Dodik i novinari, Šešelj i Hrtkovci

30. april – 6. maj 2018.

REALNOST ENTITETA: Izvještajima o dva društvena događaja – Međunarodnom prazniku rada i Međunarodnom danu slobode medija – novinari su javnosti pokazali realnost bh. entiteta Republika Srpska.

RADNICI I PROTESTI: Dok su radnici širom svijeta, uključujući i region, Prvog maja protestima iskazali nezadovoljstvo svojim položajem, u RS-u sindikati su procijenili da “efekata od izlaska na ulicu nema”. No, sugovornici novinara su svojim stavovima demantovali sindikalne vođe, ukazujući na to da se u ovom entitetu položaj radničke klase iz godine u godinu pogoršava.

SLUČAJNO ILI NAMJERNO? Kada je u pitanju Međunarodni dan slobode medija, gledaoci su mogli vidjeti sve licemjerstvo vlasti spram novinarske profesije u Republici Srpskoj. Slučajno, a kako je u izvještaju i ukazano, možda više namjerno, u istom danu i u isto vrijeme dok je Udruženje BH novinari u Banjaluci predstavljalo godišnji izvještaj o položaju novinara u našoj zemlji, premijerka RS-a organizovala je prijem za predstavnike samo “odabranih medijskih kuća”.

PREDSJEDNIK ČESTITA: Danina Milaković je, unatoč čestitkama koje je novinarima uputio predsjednik RS-a Milorad Dodik povodom njihovog dana, podsjetila na njegov dugogodišnji odnos prema svim onim koji misle drugačije od vlasti. Od psovki, prijetnji i uvreda upućenih vlasniku i novinarkama BNTV-a, preko višegodišnje zabrane ulaska u sjedište predsjednika RS-a novinarki Ljiljani Kovačević, pa do svih uvreda i napada i na ostale novinare/ke koji nisu poslušnici vladajućih struktura u ovom bh. entitetu.

Izdvojeno

Zašto se ratni zločinac Vojislav Šešelj upravo u nedjelju, šestog maja, uputio u vojvođansko selo Hrtkovci, gledaoci Dnevnika nisu saznali. U izvještaju su doneseni tek podaci o tome da su jake policijske snage taj pokušaj spriječile i štura informacija o fizičkom napadu Šešeljevih radikala na visokog funkcionera LDP-a, koji je za Šešelja kazao ono što on i jeste – ratni zločinac. Osuđen pred Haškim tribunalom upravo zbog progona Hrvata iz Hrtkovaca. Tako uredništvo Dnevnika nastavlja s praksom relativiziranja ratnih zločina i zločinaca iz reda srpskog naroda.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Izvještavanje i neizvještavanje o protestima “Pravda za Davida”, koji više od četrdeset dana traju u Banjaluci, najbolji su pokazatelj kako javni servis RS-a i BNTV percepiraju stvarnost u kojoj živimo. I kako BNTV radi i izvještava u interesu građana, a kako RTRS građane i njihove stavove ignoriše.

About The Author