RTRS I BNTV: Ko je prava zvijezda ATP turnira Srpska Open?

Uz svesrdnu pomoć RTRS-a, Dodik je uzurpirao turnir, pa je teško razlučiti ko je tu centralna ličnost: Đoković ili on. BNTV ima jedne kriterije za vlast, druge za opoziciju

RTRS I BNTV: Ko je prava zvijezda ATP turnira Srpska Open?
Foto: RTRS

RTRS: Ima se, može se

  1. – 17. april 2023.

KOME VJEROVATI: U nekoliko navrata ukazivali smo na neprofesionalno izvještavanje Ajdina Cikote navodeći da osim uljuđenijeg jezika gazi istim trasama koje je za uređivačku politiku javnog servisa bh. entiteta Republika Srpska zacrtala Branka Kusmuk. Cikota s tom praksom nastavlja, no ide i korak dalje ne krijući agresivnost koju ispoljava prema neistomišljenicima vlasti RS-a, naročito prema opoziciji. Izdvajamo izvještaj emitovan u Dnevniku 11. aprila u kojem optužuje lidera PDP-a Branislava Borenovića da javnost obmanjuje tvrdnjama da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji. U najavi izvještaja pita Cikota kome treba vjerovati: zvaničnicima Evropske unije ili predstavnicima vlasti RS-a i ruskoj ambasadi. Ne ulazeći u tragikomičnost izjava kojim Željka Cvijanović i ruski ambasador negiraju podatak da se BiH pridružila sankcijama koje je EU uvela Rusiji, Cikota u izvještaju emituje i svoju raspravu s liderom PDP-a tokom konferencije za novinare.

Podsjećati uredništvo Dnevnika i Cikotu na obavezu objektivnog i profesionalnog izvještavanja, koliko god je nužno toliko je i, nažalost, uzaludno.

KUĆE I DIMNJACI: Ko o čemu, Milorad Dodik o prijetnjama o osamostaljenju. Ovaj put zbog „sinhronizovanih napada političkog Sarajeva, međunarodne zajednice i pozicije na Republiku Srpsku“. „Nema srpskih dimnjaka i kuća bez države Republike Srpske“, posljednja je u nizu Dodikovih poruka. Pitanje je samo, ma koliko cinično zvučalo, hoće li svoje prijetnje ostvariti nakon ATP turnira koji se održava u Banjaluci ili tokom njegovog trajanja, zbog velikog prisustva stranih medija koji isti prate?

„Istorijski dan za Republiku Srpsku“, „istorijski događaj za RS“, „najveći događaj za RS od Olimpijskih igara“ – ovo je samo dio hvalospjeva koji su protekle nedjelje pratili otvaranje teniskog kompleksa na kojem se održava ATP turnir Srpska Open. Cijena – sitnica: 34 miliona KM. Ali ima se, može se, poruka je koju je javnosti poslao Milorad Dodik. To što je krajnje upitno hoće li se ikada više u Banjaluci okupiti teniseri svjetskog ranga, nikome, bit će, nije bitno.

Istovremeno, tek stidljivo se spominje koliko košta priprema Vaskrsa. Statistika kaže, navode u Dnevniku, da za četveročlanu porodicu za vaskršnju trpezu treba izdvojiti 400 KM. Dakle, gotovo dvije trećine najniže plate, cijela najniža penzija u RS-u. Ali, poručuju novinari RTRS-a, za proslavu mora biti novca i on se štedi od Božića!? Dodatni komentar je izlišan.

Ocjena: 1

BNTV: Nešić zaboravio stanove

  1. – 17. april 2023.

ZAMJERKE ADMINISTRACIJI: Da se građani BiH lako naviknu na život u uređenim državama svjedoče oni koji u domovinu dolaze samo tokom praznika. Anketa urađena među njima ukazuje na to da se zavičaj voli, ali i da postoji veliko „ali“. I da postoji niz zamjerki na nefunkcionalnu administraciju, zdravstvo te visoke cijene hrane i usluga, neprimjerene primanjima bh. građana.

NEŠIĆEVI STANOVI: Imovinski kartoni koje su izabrani i imenovani političari dužni po stupanju na funkcije prijaviti, u BiH su puka formalnost. Otuda i ne čudi što većina njih, a u izvještaju emitovanom u Dnevniku 12. aprila navedena je tek nekolicina iz RS-a, „zaborave“ prijaviti. Jedan od njih je i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, koji je „zaboravio“ da ima par stanova i kuća na crnogorskoj obali, ali i nekretnine u Srbiji i BiH. Na novinarsko pitanje kako ih je stekao, kazao je, ni ne trepnuvši, da ih je „kupio od plate, bez kredita“. Naravno, niko se ne bavi ni porijeklom imovine, niti postoji kaznena odgovornost za prikrivanje imovine koju političari posjeduju.

KINESKE BANKE: I u nedjelji iza nas, novinari Dnevnika, u okviru posjete premijera RS-a Kini, nastavili su se baviti pitanjem pod kojim uslovima Vlada RS planira da se zaduži kod kineskih banaka i koje uslove kineske kompanije traže da bi investirale u RS. Od Vlade nema zvaničnih objašnjenja, upozorenja ekonomista da bi RS mogla ostati bez strateških kompanija i prirodnih bogatstava su uzaludna. A ako je suditi prema anketi, građani o zaduženjima RS-a malo znaju, a još ih manje to i zanima.

PITAJTE BORENOVIĆA: Kada u kontinuitetu izvještavaju o insistiranju lidera PDP-a Branislava Borenovića na tome da li je BiH uvela sankcije Rusiji, bilo bi za očekivati da ga konačno novinari upitaju za njegov odnos spram ruske agresije na Ukrajinu. Kako bi javnost znala da li ga sankcionisanje Rusije zanima iz razloga političke diskreditacije vlasti RS-a ili pak napad na drugu, suverenu državu, granatiranje gradova i ubijanje civila smatra opravdanim.

Izdvojeno

Neotuđivo je i legitimno pravo svake pojedinke_ pojedinca da samostalno odlučuje s kim će i koju vrstu partnerske veze odabrati ili će se odlučiti na samostalan život. Stoga svaki oblik zagovaranja braka muškarca i žene, kao jedino društveno prihvatljivog, odnosno, kako se to u izvještaju emitovanom 16. aprila ističe, tradicionalne porodice u kojoj se „jasno zna šta je uloga muža, a šta žene“, i sve to začinjeno savjetima sveštenika kao „vrhovnog autoriteta“, smatramo krajnje politički nekorektnim. Istovremeno, zbog površnosti kojom je cijela tema prezentirana, smatramo je neprimjerenom vremenu u kojem živimo i guranje prsta u oko svim emancipatornim politikama koje zagovaraju ravnopravnost spolova i jednakost LGBT zajednice u društvu.

Ocjena: 2

Komparativna analiza

RTRS, ponovit ćemo po ko zna koji put, javni je entitetski servis samo još u nazivu. No, pretvoren u glasnogovornika vlasti, postao je i suučesnik u konstantnom držanju napetosti i prijetnji po budućnost svih građana BiH.

Istovremeno bilježimo i da uredništvo Dnevnika BNTV-a pravi ozbiljne propuste u profesionalnom izvještavanju s ciljem nezamjeranja opozicionim liderima ili gradonačelniku Banjaluke. Kada se tome doda i nastojanje da se dodvore konzervativnom i klerikalnom (SPC) dijelu društva, to za posljedicu ima urušavanje standarda profesionalnog izvještavanja.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Nefunkcionalnosti vlasti BiH svjedočili smo i na primjeru penala koje država (čitaj: građani) plaća međunarodnim finansijskim institucijama zbog nepovlačenja rezervisanih kredita za infrastrukturne radove. Po tom osnovu, u 2021. i 2022. godini plaćeno je preko 16,3 miliona KM. Jedino „opravdanje“ predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je da su za „sve krive tenderske procedure“.

Minus sedmice

RTRS

Tema svih tema tokom nedjelje iza nas bila je najava ATP turnira Srpska Open. Nažalost, Milorad Dodik je i ovaj događaj u cijelosti uzurpirao i ispolitizovao uz svesrdnu podršku RTRS-a, pa je suština, a to je veliko sportsko nadmetanje, time zasjenjena.

BNTV

Izvještaj o sprečavanju izvršenja presude Ustavnog suda BiH povodom uvođenja u posjed nekretnina preduzeća Autoprevoz u Banjaluci. U izvještaju se navodi da su u Banjaluci održani „protesti protiv otimanja gradskog zemljišta“, da su „građani spriječili izvršenje presude“, da im se „pridružio gradonačelnik“. Sve u svemu, gruba manipulacija javnosti, jer je proteste organizovao banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković, izvevši na ulicu zaposlene u gradskoj upravi. Novinari izdvajaju izjavu Stanivukovića da je „vlasnik Autoprevoza potkupio sudije Ustavnog suda“, potom i lažnu tvrdnju da su „svi sudovi u RS-u donosili presude u korist Grada“. Šta kaže druga strana, gledatelji nisu imali priliku čuti. Ono što je iz cjelokupnog izvještaja vidljivo jeste da i uredništvo BNTV-a, koje tako često zaziva poštovanje pravnih normi i sudskih presuda te kritikuje vlast kada to ne čini, na istovjetan način prihvata da pravda može biti selektivna kada su u pitanju njihovi „favoriti“ (Dnevnik 2, 13. april).

About The Author