RTRS I BNTV: Kad je Dodik jači od zakona

Neukusna nacionalna euforija zbog novog zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske te identičnog zakona o zaštiti srpskog jezika i ćirilice dominirala je sadržajima dnevnika obje medijske kuće

RTRS I BNTV: Kad je Dodik jači od zakona
Foto: SRNA

RTRS: Kontinuitet neprofesionalnog izvještavanja

  1. – 19. septembar 2021.

FALSIFIKOVANJE POVIJESTI: Kostimirana predstava urešena srpskim trobojkama na javnim institucijama i višemetarskim zastavama koje su po Banjaluci i Prijedoru nosali stranački aktivisti Ujedinjene Srpske povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, još je jedan žalostan pokušaj falsifikovanja povijesti ovog bh. entiteta. I kontinuitet negiranja činjenice da je RS tek teritorijalno administrativna jedinica BiH. Srbi u BiH svoju povijest, sviđalo im se to ili ne, mogu baštiniti samo kao dio zajedničke povijesti ove države.

RAZDRAGANI UČENICI: Do tančina su novinari Dnevnika 2 gledatelje izvještavali o istupima vrha RS-a i Srbije, mada se malo novog moglo čuti od silne upotrebe izlizanih fraza o ugroženosti Srba i zazivanja svesrpskog jedinstva. Ono što je pak uznemirujuće, na što su probosanske stranke uoči praznika upozoravale, ali njihov glas je izignoriran na javnom servisu RS-a, jeste prisila svih učenika osnovnih i srednjih škola da učestvuju u istorijskom času. Da sve ovo nije preozbiljno, samo bismo mogli nazvati komičnim snimke zabilježene iz nekog razreda u kojem učenici na istorijskom času složno mašu srpskim zastavama. Toliko o Banjaluci.

ZLOKOBNI GOVOR: U Beogradu, govor Aleksandra Vučića nosio je daleko veću težinu i svakom ko se sjeća početka raspada Jugoslavije budio zebnju i pitanje hoće li se BiH ponovo naći na meti onih koji žele njeno rastakanje?

Iz istog Dnevnika 2 (15. septembar) bilježimo i izvještaj Ajdina Cikote sa sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je usvojen Zakon o zaštiti i očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličnoga pisma, koji je u identičnom obliku, osim u nazivu, istog dana usvojen i u Skupštini Srbije. Kroz izvještaj, Cikota je tek ovlaš provukao da su poslanici kluba Zajedno za BiH upozorili da je zakon  diskriminirajući i suprotan ustavima i BiH i RS-a. No potom slijedi i negiranje ministrice prosvjete RS-a. Ministrica ili nije pročitala Ustav ili si je dala za pravo da ga tumači na način na koji sebi to dozvoljava srpska većina u ovom bh. entitetu.

SNAGA ZAKONA: Sve što Milorad Dodik odluči u RS-u je zakon, ili će u njega biti pretočeno. I to se, što se RTRS-a tiče, nikada ne propituje. Posljednji primjer je najava da će RS isplatiti plate Srbima zaposlenim u institucijama BiH, jer će zbog srpske blokade Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, po svemu sudeći, od oktobra ostati i bez ovogodišnjeg budžeta i privremenog finansiranja. Upozorenja ekonomista i pravnika da bi takva odluka bila suprotna zakonima RS-a, da budžet entiteta ne može finansirati uposlenike s državnog nivoa, Dodika, pa samim tim i RTRS, ne dotiču.

Republiku Srpsku potresla je još jedna koruptivna afera, samo što su je ovaj put umjesto medija obznanile pravosudne institucije RS-a. Slobode su lišeni direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković i još tri lica, jer su tokom pandemije koronavirusa, zloupotrebom položaja, budžet RS oštetili za više stotina hiljada maraka. Udruženi u konzorcij, turistička agencija i još dvije firme su Institutu, bez dozvole za uvoz i promet medicinske opreme, zaštitne maske čija je tržišna vrijednost 0,36 KM prodavali za 6,9 KM. A zaštitna odijela za medicinske radnike, koja to zapravo nisu, nabavljali su po 22,5 a prodavali po 50 maraka. Ovi podaci su bitni kako bi se razumjelo relativiziranje cijelog slučaja kojem su pribjegli  Milorad Dodik i Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, čiji je Zeljković kadar. Ovu dvojicu je više brinulo što su „hapšeni na praznik, 15. septembra, kako bi ga pokvarili“. I iako sudski postupak još nije ni počeo, novinarima Dnevnika 2 bilo je najbitnije emitovanje Dodikovog pitanja: „Šta će se desiti kada se za dva mjeseca dokaže da nisu krivi? Ko će za to odgovarati“? Ma šta god to značilo.

Ocjena: 1

 

BNTV: Patriotski zanos umjesto profesionalnog izvještavanja

  1. – 19. septembar 2021.

TEŠKE ASOCIJACIJE: Legitimno je pravo Srbije da obilježava i slavi 15. septembar, dan početka proboja Solunskog fronta kao završne faze Prvog svjetskog rata. Ali gorka iskustva iz 90-ih godina prošlog vijeka i nasilan pokušaj stvaranja velike Srbije, te zajedničko obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave s bh. entitetom Republika Srpska, neminovno podsjećaju na to vrijeme.

No, u patriotskom zanosu, uredništvo Dnevnika 2 u tome ne vidi ništa sporno. Kao što je bez ikakvog propitivanja donesen izvještaj sa sjednice Narodne skupštine na kojoj je usvojen Zakon o zaštiti jezika srpskog naroda i ćirilice u RS-u. Autorica izvještaja Tatjana Lukić sav sadržaj zakona svela je na tek jednu frazu koju je na sjednici parlamenta izrekla ministrica prosvjete RS-a. Tako je fokus izvještaja stavljen na ko zna koje po redu jalove kritike opozicije upućene vladajućim strukturama, koje nisu bile u direktnoj vezi sa samim zakonom.

OZBILJNA UPOZORENJA: U izvještaju su u cijelosti izignorirana ozbiljna upozorenja bošnjačkih poslanika, ali, iako nemušta, i upozorenja pojedinih srpskih opozicionara, koji su, istina, za zakon glasala, da je isti u suprotnosti sa ustavima BiH i RS-a i da će kao takav biti neprovodiv u praksi.

Rukovodeći se vjerovatno principom da kao komercijalna, privatna medijska kuća imaju pravo odlučivati čiji će se politički glas čuti u njihovom Dnevniku 2, BNTV upadljivo ignoriše sve aktivnosti i stavove probosanskih stranaka koje djeluju u RS-u. To posebno dolazi do izražaja kada je riječ o stavovima koji ne korespondiraju sa srpskim nacionalnim interesima. U vremenu brzog protoka informacija i njihove dostupnosti građanima iz velikog broja izvora, na gubitku je samo profesionalno novinarstvo.

Kao još jedan loš primjer izdvajamo i vijest da je smijenjen predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković. Zašto, ne navodi se. Kao ni Durakovićeva reakcija. Smjenu je, podsjećamo, najavio Milorad Dodik nakon što je Duraković podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića zbog javnog negiranja srebreničkog genocida. Ovo je važno navesti, jer kad je svesrpsko jedinstvo u pitanju, onda se na stranu ostavljaju i rivalstvo i latentni sukobi BNTV-a i RTRS-a.

Ocjena: 2

Propast profesije

Neukusna nacionalna euforija zbog novog zajedničkog praznika Srbije i RS-a te identičnog zakona o zaštiti srpskog jezika i ćirilice dominirala je sadržajima dnevnika obje medijske kuće. Što i nije iznenađenje ima li se u vidu da gledatelji RTRS-a i BNTV-a na dnevnom nivou u pravilu dobijaju neuporedivo više informacija o dešavanjima u Srbiji nego iz države u kojoj žive. BNTV je, poput RTRS-a, popustila pred patriotskim zanosom i profesionalizam gurnula u drugi plan. Slično su se urednici i novinari ponašali i tokom izvještavanja sa sjednice NSRS-a.

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Za razliku od RTRS-a, u dnevnicima je korupcijska afera u vezi s nabavkom medicinske opreme u jeku pandemije Covida-19 daleko opsežnije ispraćena.

Osim podataka koje je javnosti pružilo tužiteljstvo, gledatelji su upoznati i sa stavovima organizacije Transparency International BiH, koja je još prošle godine zbog toga podnijela krivičnu prijavu protiv Zeljkovića. Također, skrenuta je pažnja na relativiziranje Milorada Dodika, ali i na pitanje TI-a BiH hoće li pravosuđe RS-a izdržati političke pritiske, koji su po njima mogući, i slučaj dovesti do kraja.

Minus sedmice

RTRS

Prihvatanje bez propitivanja svih poteza i odluka koje, iako za to nije nadležan, u ime RS-a obznanjuje Milorad Dodik. Pogotovo u situacijama kada je riječ o aktima koji nemaju utemeljenje u zakonima BiH i entiteta RS.

BNTV

Izvještaj sa sjednice Narodne skupštine na kojoj je usvojen Zakon o zaštiti jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma. Osim potpunog ignorisanja stavova bošnjačkih poslanika koji su upozoravali da je ovaj zakon neustavan i diskriminirajući, gledateljima je umjesto rasprave o sadržaju ponovo ponuđen samo sadržaj uobičajenog prepucavanja vlasti i opozicije.

 

 

 

About The Author