RTRS I BNTV: BLIJEDA NEDJELJA

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo za ovu rubriku.
BNTV
Izvještaj novinara Milana Kovača o uskraćivanju dijela budžeta za rad Dnevnih centara za brigu o djeci ometenoj u razvoju od strane Grada Banja Luka. Još jedna porazna slika bahatosti društva za one kojima je pomoć najpotrebnija.

Minus nedjelje

RTRS
Izvještaj sa sjednice Narodne skupštine RS na kojoj su poslanici raspravljali o radu RTRS-a u 2015. godini. U najavi, prezenteri su pročitali opširan hvalospjev koji je ovaj javni servis sačinio sam o sebi. Potom njegove dijelove navodi i reporterka koja, istina, kaže da je opozicija imala i brojne kritike na rad RTRS-a, prije svega informativnog programa. Od svih diskusija opozicionih poslanika, gledaocima su prezentirane tek dvije izjave, koje su ostale u sjeni pohvala poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini.

Ono što svakako upada u oči jeste svjesna zamjena teza novinara Anđelka Jandrića, koji kritike opozicije na pristrasnost u izvještavanju upućuje opozicionim političarima! Uz objašnjenje da su odbijali da se odazivaju na pozive za gostovanje na RTRS-u. To jeste činjenica koja se odnosi na političke magazine, ali ne i na informativni program. No, RTRS-u to ionako nije važno.
BNTV
Svi izvještaji o završnim riječima sa suđenja haškom optuženiku Ratku Mladiću, u kojima je fokus bio na stavovima odbrane koja insistira na Mladićevoj nevinosti. O stavovima tužilaštva tek pokoja suha rečenica koja ni na koji način ne daje pravu sliku veličine ratnih zločina za koje se Mladić tereti.

RTRS I BNTV: BLIJEDA NEDJELJA

Uprkos svim nedostacima, BNTV ostaje fokusirana na egzistencijalne probleme građana. RTRS je, pak, ostao vjeran sam sebi i davno zacrtanoj ulozi glasnogovornika entitetskog predsjednika

 

RTRS: Predsjednik ili Djed Mraz?

12. – 18. decembar 2016.

NJIHOVA JEDINA ZADAĆA: Šta bi otvaralo Dnevnik RTRS-a kada to ne bi bio predsjednik RS-a Milorad Dodik? Istina, našao bi se pokoji događaj, ali ni približno mu se ne bi posvetilo onoliko vremena koliko se izdvaja za predsjednika ovog bh. entiteta.

Bilježimo Dnevnik 18. decembra, urednice Marijane Đurđević, i telefonski razgovor Dodika za agenciju Srna, koji je pripremio novinar Marko Vejić. Najavljen je kao poziv Dodika SDS-u da se uključi u izradu zakona o Ustavnom sudu BiH. Od toga se počelo, a završilo napadom na opoziciju, ko zna kojim po redu.

Zaključak koji se nameće je da više uopšte nije važno šta i o čemu predsjednik RS-a govori. Jer RTRS, kao svaki glasnogovornik, ima jedinu zadaću da to vjerno, od riječi do riječi, od zareza do tačke, prenese.

RECIKLAŽA I HVALOSPJEVI: I ponovo Dodik. Ovaj put u Dnevniku 17. decembra, u udarnom prilogu, u kojem su reciklirani njegovi raniji stavovi o potrebi donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH. Potom još jednom Dodik. U hvalospjevnom prilogu o kući, imanju, tabletima, televizoru i prazničnim paketima koje je iz budžeta darovao porodici Đorđić iz Laktaša. Da javni servis jeste javni i da ispunjava svoju ulogu, uredništvo bi se zapitalo da li je uloga predsjednika RS-a da se s javnim novcem ponaša kao Djed Mraz.

Izdvojeno

U Dnevniku 18. decembra gledali smo i opširan prilog o tome kako se pravoslavni vjernici pripremaju za proslavu slave Svetog Nikole, što je tema kojoj je mjesto u vjerskom programu. No s pozicije uredništva, ni na trenutak se ne otvara dilema da li je to prikladno u entitetu koji slovi za sekularni.

Druga priča je o Sarajevu i zabrani točenja i konzumiranja alkohola na dočeku Nove godine na otvorenom prostoru. Aleksandar Crkvenjaš otvara pitanje “Da li je šerijat i zvanično uveden u Federaciju BiH?”. Pa zaključuje da bi “građani Sarajeva uz čestitke u ponoć i nazdravili”, ali da im je to “onemogućeno, jer im je uvedena moderna, šerijatska prohibicija”.

Ocjena 1

 

BNTV: Sve o ključnim problemima građana

12. – 18. decembar 2016.

SJAJNA PRIČA O BUDŽETU: Pregovori socijalnih partnera i nemogućnost postizanja dogovora oko preraspodjele sredstava iz budžeta RS-a za 2017. godinu dominirali su dnevnicima u monitorisanoj nedjelji.

Prenoseći oprečne stavove opozicije i pozicije o sadržaju budžeta, novinarka Tijana Simović sjajno izvještava o načinu “djelovanja” poslanika iz redova vlasti u Narodnoj skupštini RS. Akcenat je bio na izjavi predsjednika poslaničkog kluba SNSD-a Radovana Viškovića koji priznaje da budžet nije pročitao, no da će za njega glasati “jer ga je projektovala naša Vlada”.

IZOSTALE ANALIZE: Ipak, neočekivano, o problemu budžeta izostale su analize, koje smo navikli da gledamo i slušamo u dnevnicima ove medijske kuće. Razlog je, pretpostavljamo, veliki broj dnevnih dešavanja kako u samoj Republici Srpskoj tako i na nivou institucija BiH.

SUVIŠNA PREPUCAVANJA: Politička prepucavanja i nadmudrivanja, kao i međusobne optužbe, dio su svakodnevne političke komunikacije između pozicije i opozicije u RS-u. To se prije svega odnosi na SNSD i SDS. Stoga, davanje prevelike pažnje takvim temama, ocjenjujemo, potpuno je suvišno. Tim prije jer u javnosti niti jedna od tih stranaka ne izlazi s novim informacijama ili pak onim koje bi na bilo kakav način pozitivno utjecale na život građana.

Izdvajamo primjer iz Dnevnika 2 emitovanog 12. decembra, prilog s konferencije za novinare potpredsjednice SDS-a Aleksandre Pandurević: nepotrebno dug izvještaj novinarke Slađane Jašarević, pun recikliranih tema.

KOREKTNO O RTRS-u: Novinari su izvještavali i o trodnevnom zasjedanju Narodne skupštine RS, na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o izvještaju o radu Radio-televizije RS za prošlu godinu. Iako se BNTV stalno bori sa RTRS-om za gledanost i unatoč brojnim kritikama koje je opozicija uputila na rad javnog servisa, novinarka Vesna Mihajlović korektno je prenijela stavove kako direktora RTRS-a tako opozicije i pozicije (Dnevnik 14. decembar, urednik Slobodan Durmanović).

I u ovoj smo nedjelji bilježili brojne izvještaje o dešavanjima u Srbiji: od posjete visokih zvaničnika Rusije, do izjava srpskog premijera Aleksandra Vučića o odnosima s Hrvatskom.

Izdvojeno

Da slika govori više od hiljadu riječi uvjerili smo se ponovo u Dnevniku 12. decembra u kojem je prikazan dio konstitutivne sjednice Skupštine opštine Bileća – koja je imala sva obilježja kafanskog okupljanja začinjenog brojnim psovkama, uvredama i fizičkim obračunima.

Ocjena 5

Komparativna analiza

Sadržajno, i BNTV i RTRS iza sebe bilježe blijedu nedjelju. No, uz sve zamjerke koje smo iznijeli na račun sadržaja dnevnika BNTV-a, ostaje činjenica da su oni ipak bili fokusirani na egzistencijalne probleme građana.

RTRS, pak, ostaje vjeran sam sebi, kao glasnogovornik entitetskog predsjednika i stranaka na vlasti, čiji se postupci prezentiraju bez ikakvog propitivanja ili kritičkog odmaka.

About The Author