Ribeiro: Poštovati propise u oblasti slobode medija

Pristupu informacijama zna biti jedan od glavnih problema novinarima u BiH

Ribeiro: Poštovati propise u oblasti slobode medija
Foto: OSCE

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro na pres-konferenciji u Sarajevu je kazala da u Bosni i Hercegovini treba brzo usvojiti zakonske propise koji bi riješili neke od problema u vezi sa slobodom medija, koje je ona uočila tokom posjete Bosni i Hercegovini u protekla tri dana, kada je obavila veliki broj razgovora s predstavnicima domaćih vlasti i međunarodne zajednice, s medijskim poslenicima i nevladinim sektorom.

Donošenju ovih propisa trebalo bi da prethodi inkluzivni proces uključujući više strana i njihova mišljenja, poručila je Ribeiro na pres-konferenciji.

Uz adektavtan pravni okvir, jednako je važno potpuno provođenje propisa, što zahtijeva snažnu političku volju, te je za sigirnost novinara kao bitan uvjet važna odgovarajuća pravna zaštita.

Teresa Ribeiro kaže da je u tom smislu razgovarala s tužiteljicom Kantona Sarajevo koja je izrazila odlučnost za primjenu takvog pristupa, a to bi, po riječima predstavnice OSCE-a, trebalo da pokažu i tužilaštva na drugim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Potrebno je i proširiti primjere dobre prakse u sferi sigurnosti i zaštite novinara, kazala je također Ribeiro.

Promoviranje samoregulatornih mjera, odgovornost medijskih kuća i novinara te usvajanje i poštivanje visokih profesionalnih standarda također su iznimno važni, kazala je.

Teresa Riberio je ove glavne preporuke izrekla nakon što je u protekla tri dana razmienila mišljenja sa sagovornicima o stanju u oblasti slobode medija.

Primijetila je, kaže, širok i raznolik medijski pejzaž u Bosni i Hercegovini, kao i efikasan angažman društva u javnim raspravama.

Bosna i Hercegovina nije iznimka, dodala je, po tome što je ukupna situacija u ovoj oblasti povezana s dinamikom na društvenom, političkom i ekonomskom planu, pa je uočila i govor mržnje te dezinformacije kao neke od problema u medijskom prostoru.

U pogledu slobode medija, glavni izazovi su po njenom mišljenju, finansijska održivost sistema javnog emitovanja čija uloga treba da bude ključna u demokratskom pejzažu.

Kad je riječ o pristupu informacijama, to zna biti jedan od glavnih problema novinarima, a za njihovu sigurnost, ne samo fizičku, potrebno je obezbijediti adekvatne uslove rada, pravnu i svaku drugi sigurnost, navela je. Kao jedno od pitanja je istaknula i političku nezavisnost RAK-a.

Transparentnost vlasništva nad medijima bila je također jedna od tema u njenim trodnevnim susretima u Bosni i Hercegovini, kazala je ova predstavnica OSCE-a.

Na pres-konferenciji se obratila i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec te naglasila nepostojanje sistemskog rješenja protiv napada na novinare.

OSCE ostaje posvećen stvaranju okružja u kojem će slobodno raditi svi mediji, poručila je Kavalec.

Izvor: Fena

About The Author