REPORTERI BEZ GRANICA APELUJU NA SPAS BHRT-a

U Sekretarijat Udruženja BH novinari jučer je stiglo saopćenje Reportera bez granica koje apeluje na spas javnog rtv servisa BiH. Saopćenje je stiglo na francuskom jeziku, a prevod kompletnog saopćenja nalazi se u nastavku: “Gašenje BHRT-a bi ozbiljno narušilo medijski pluralizam u Bosni i Hercegovini Stanje u kom se nalazi javna radio-televizija Bosne i Hercegovine […]

REPORTERI BEZ GRANICA APELUJU NA SPAS BHRT-a

U Sekretarijat Udruženja BH novinari jučer je stiglo saopćenje Reportera bez granica koje apeluje na spas javnog rtv servisa BiH.

Saopćenje je stiglo na francuskom jeziku, a prevod kompletnog saopćenja nalazi se u nastavku:

“Gašenje BHRT-a bi ozbiljno narušilo medijski pluralizam u Bosni i Hercegovini

Stanje u kom se nalazi javna radio-televizija Bosne i Hercegovine postaje sve kritičnije. Nedostatak finansijskih sredstava uskoro bi mogao ugasiti javni servis, čime bi BiH postala jedina zemlja u Evropi bez javne televizije.

U srijedu 26. aprila, direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović najavio je da novinari i drugi uposlenici kanale neće dobiti na vrijeme plate za taj mjesec. Za čak stotinu uposlenika BHRT-a, javnog radijskog i televizijskog sistema, prijeti ostanak bez radnog mjesta u skoroj budućnosti.

BHRT je suočen sa nizom ozbiljnih finansijskih poteškoća već duži niz godina i trenutni model finansiranja ne omogućava javnom mediju normalno funkcionisanje. Emiter crpi resurse od naplate takse za posjedovanje televizije. Posljednji plan finansiranja, koji je aktuelan već skoro godinu dana, još je jedan u nizu propalih pokušaja. U aprilu je situacija prezaduženosti dosegla kritičan prag: prihodi su prepolovljeni a  emiter bilježi dug od gotovo 1,3 miliona konvertibilnih maraka, što je jednako 665.000 eura duga prema javnim kompanijama za isporuku električne energije.

Pored ekonomskih posljedica koje prijete osoblju, zatvaranje BHRT lišilo bi zemlju nacionalnih javnih medija, čime bi se ugrozio medijski pluralizam koji je od velikog značaja za državu u kojoj su mnogi mediji podijeljeni po etničkim i političkim pitanjima, za razliku od BHRT-a koji se i dalje drži neutralnosti.

“Reporteri bez granica pozvali su vlasti u BiH da pronađu održivo rješenje za finansiranje i spas BHRT-a“, rekao Virginie Dangles, urednik RSF. „Njegovo zatvaranje bi bilo štetno za medijsku scenu u Bosni i Hercegovini i lišilo bi građane ključnog izvora javnih informacija”.

Nekoliko članova Evropskog parlamenta,  zabrinutih za budućnost ovog medija, 4. maja je uputilo pismo parlamentarcima i Vladi Bosne i Hercegovine, pozivajući ih da poduzmu korake neophodne za spas javnog rtv servisa u BiH.

Bosna i Hercegovina pozicionirana je na 65. mjestu od 180 zemalja u svijetu prema rangiranju slobode medija Reportera bez granica za 2017. godinu.”

About The Author