Predstavljene dvije knjige o medijima autora Selmana Selhanovića

Tekovine savremenih medija, koliko god su pozitivne mogu biti i negativne, u smislu socijalizacije djece

Predstavljene dvije knjige o medijima autora Selmana Selhanovića
Foto: Fena

Na Svjetski dan televizije, koji se obilježava 21. novembra, u Sarajevu su prezentirane knjige ‘Savremeni mediji i porodica’ i ‘Savremeni mediji i djeca’ autora Selmana Selhanovića.

Autor za novinare kaže da knjige nose poruku i pouku da su roditelji ipak najbolji mediji, „ako ćemo zdravo društvo moramo se okrenuti porodici“.

Primjećuje da, zbog trke za zaradom, roditelji sve manje vremena posvećuju djeci, a to nastoje nadomjestiti kupovinom materijalnih dobara. Zbog toga su uglavnom prepušteni medijima i ulici, odrastaju uz neke druge utjecaje.

– Pogotovo mlađa djeca ne razlikuju virtualni od realnog svijeta. Kad im se prezentira nešto mimo njihovog domena znanja, normalno je da će to mijenjati njihovu percepciju – kazao je novinarima.

Promotor Dželal Ibraković smatra da tekovine savremenih medija, koliko god su pozitivne mogu biti i negativne, u smislu socijalizacije djece. Zato se, kaže, autor u obje knjige zalaže za edukaciju i roditelja i djece u korištenju mediju.

– Prednosti medija su ogromne, ali su velike mogućnosti i zloupotrebe osobito od starijih. Najčešća zloupotreba je od odraslih, koji zloupotrebljavaju naivnost djece. Zato roditelji treba da budu na oprezu, u slučaju i televizije i drugih medija – kazao je.

Podcrtao je i autorovu odluku da u knjigama ukaže na važnost zaštite privatnosti djece, te navodi i relevantne dokumente koji služe da bi se ta privatnost i zaštitila.

I promotor Rasim Muratović primijetio je autorovo isticanje porodice kao osnovne ćelije društva u sociološkom smislu, gdje svako treba naći utočište i snagu da mijenja ukupnu stvarnost, a da ne mijenja medije.

Prezentiranje dvije knjige Selmana Selhanovića upriličeno je u prostorijama Vijeća bošnjačkih intelektualca, a prisustvovale su javnosti poznate ličnosti iz razlih oblasti.

Publicista i novinar Selman Selhanović (1957.) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za komparativnu književnost i filozofiju, a magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Doktorsku disertaciju ‘Porodica i društvo u svjetlu ekonomsko propagandnog diskursa’ odbranio je 2014. godine. Dugogodišnji je novinar. Sarađuje s mnogim listovima i časopisima, piše književne kritike i recenzije, a objavio je više knjiga.

Izvor: Fena

About The Author