REGIONALNA PLATFORMA ZAPADNOG BALKANA OŠTRO OSUĐUJE PRIJETNJE NOVINARIMA N1

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, oštro osuđuje pozive na nasilje i govor mržnje prema Adisi Imamović, novinarki i reporterki televizije N1 i Amiru Zukiću, uredniku programa televizije, koji su objavljeni na Facebook stranici BOŠNJACI, koja se dovodi u vezu sa portalom Bošnjaci.net. Nakon […]

REGIONALNA PLATFORMA ZAPADNOG BALKANA OŠTRO OSUĐUJE PRIJETNJE NOVINARIMA N1

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, oštro osuđuje pozive na nasilje i govor mržnje prema Adisi Imamović, novinarki i reporterki televizije N1 i Amiru Zukiću, uredniku programa televizije, koji su objavljeni na Facebook stranici BOŠNJACI, koja se dovodi u vezu sa portalom Bošnjaci.net.

Nakon objavljivanja vijesti o dječaku koji plače i moli za hranu na iftaru organiziranom u Konjević Polju (naselju u istočnoj Bosni) uslijedili su pozivi na ugrožavanje sigurnosti zaposlenih N1 televizije, uništavanje imovine, prijetnje smrću, praćeni govorom mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Televizija N1 je podnijela kaznenu prijavu protiv portala Bošnjaci.net zbog ugrožavanja sigurnosti zaposlenih na N1 televiziji, novinarke i urednika N1, objavljivanjem vijesti i komentara na Facebook stranici BOŠNJACI.

Kako je navedeno u prijavi: “Direktnim i indirektnim prijetnjama, pozivali su svoje čitatelje i prijatelje na linč i spaljivanje zaposlenih N1 televizije, izazvali i raspirivali vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost, grubo kršeći standarde profesionalnog ponašanja prilikom objavljivanja vesti, huškajući i govorom mržnje očigledno pozvali na nasilje i vjersko etničke sukobe”

Nakon podnošenja prijave, na Facebook stranici BOŠNJACI, nastavljeno je širenje govora mržnje i upućivanje još brutalnijih verbalnih prijetnji kolege sa N1 televizije.

U pismima koja će biti poslana relevantnim institucijama u BiH, Platforma zahtjeva hitnu i detaljnu istragu o svim činjenicama u vezi s prijetnjama novinarima N1 televizije, kao i o svim drugim slučajevima kršenja prava na slobodu izražavanja, te ih poziva da spriječe svaku vrstu nasilja protiv novinara kao „društveno neprihvatljivog ponašanja“. Također, Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara će ovaj slučaj prijaviti i Platformi Savjeta Europe za promociju zaštite novinarstva i sigurnosti novinara.

Napad na novinare je direktan napad i na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informirani.

U Bosni i Hercegovini su u 2017. prijavljena 24 napada na novinare.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokraciju i pravo svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Beograd – Skoplje

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Makedonije

hnd.hr

About The Author