RTRS I BNTV: Koliko je na Kozari lista, još je više ljutih kolumnista

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Dvije teme emitovane u Dnevniku drugog jula, koje oslikavaju ekonomsko stanje RS-a i neprincipijelan odnos vlasti prema pravnim subjektima i građanima. Mirjana Minić ukazala je na podatak da se rad javnih i privatnih preduzeća u RS-u održava više zahvaljujući reprogramu poreskih dugovanja nego zahvaljujući stvaranju profita. Njen kolega Milan Kovač pokazao je na primjeru jedne građanke kako dok javna preduzeća i ustanove duguju stotine miliona KM na ime neplaćenih doprinosa i poreza, građani čak i za dug od 10 feninga plaćaju astronomske kamate.

Minus nedjelje

RTRS
U medijskom prostoru BiH vjerovatno ne postoji novinar/ka koji javno iskazuje toliku dozu odioznosti prema Sarajevu kako to čini Branka Kusmuk. Zbog sadržaja njenih priloga, teško da je možemo svrstati u kategoriju novinar/ka, no to uredništvo Dnevnika 2 ne oslobađa odgovornosti za njen način rada. Izdvajamo izvještaj emitovan u Dnevniku 28. juna o kontroverzama vezanim za Sarajevski atentat i pitanje šta je bio Gavrilo Princip. Dobra tema, vrijedna analize, koja je izostala pod teretom njenih komentara i uvreda na račun onih koji Principa ne smatraju herojem. I koje Branka Kusmuk naziva, između ostalog, „revizionistima u pokušaju“, ili „vaskrslim Benjaminima Kallayima“.
BNTV
Već navedeni izvještaj o obilježavanju bitke na Kozari, u kojem, uvjereni smo, više svjesno nego iz neznanja, novinar izbjegava da navede da su borci na Kozari bili pripadnici Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, dakle partizani, i naziva ih samo borcima. Jednako kao što i bez trunke promišljanja prihvata narativ povijesnog revizionizma vlasti RS-a o Srbima kao jedinim antifašistima (Dnevnik 2, drugi juni).

RTRS I BNTV: Koliko je na Kozari lista, još je više ljutih kolumnista

Ono što je u izvještaju iz Višegrada strateški prešutjela RTRS, profesionalno je objasnila BNTV. Koja je, s druge strane, napravila neviđeni novinarski gaf izvještavajući s Kozare

RTRS: Predsjednik kao dežurni komentator

26. juni – 2. juli 2017.

SLAVA IM I HVALA: Profesionalno novinarstvo nalaže da novinar ostane posmatrač  događaja o kojem izvještava. Ta pravila, uvjerili smo se po ko zna koji put, za urednike/novinare RTRS-a ne važe. Otuda je, u Dnevniku 28. juna, izvještaj posvećen obilježavanju dana Vojske RS izgledao kao ep o Vidovdanu. Onako kako to i nalažu tvorci nove srpske povijesti, po kojima se bitka na Kosovu odigrala tek iza nekog od vrhova  Romanije. Pa je logično da se na toj istoj Romaniji „služi parastos svim srpskim junacima od Kosova do danas“ i da novinarka izvještaj zaključuje sa „slava im i hvala“.

Kosovska bitka koja se odigrala na Vidovdan, saznali smo u tom istom Dnevniku od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, bila je srpska pobjeda, “ali je greškom 628 godina slavljena kao srpski poraz“. No ko mari na RTRS-u za povijesne činjenice!

KONTROVERZE U VIŠEGRADU: Inače, u ovom Dnevniku, koji je kao urednica potpisala Marijana Đurđević, Vidovdanu je posvećeno 14 minuta udarnog termina. U prilogu se našao i jedan krajnje bizaran događaj – postavljanje biste Mehmed-paši Sokoloviću u Višegradu. Spomenik je donirao kontroverzni srpsko-američki bankar Slobodan Pavlović, a prigodni govor održao Matija Bećković. U najavi ovog izvještaja, Gvozden Šarac kaže da je postavljanje biste izazvalo kontroverze u Višegradu. Zašto, gledaocima nije objašnjeno.

A ŠTA KAŽE PREDSJEDNIK? Osim o Vidovdanu, gledaoci su mogli čuti i šta predsjednik RS-a Milorad Dodik toga dana misli o Danu Vojske Republike Srpske, Andrićgradu, radu hidroelektrane u Višegradu, političkim odnosima na Palama, te o povećanju plata i penzija. Preciznije, osim izjava u dva izvještaja, gledaoci su imali mogućnost vidjeti i čuti entitetskog predsjednika u još tri odvojene vijesti.

OPTUŽNICA POSLIJE ČETIRI GODINE: U Dnevniku 27. juna prezenterka je pročitala šturu vijest da je podignuta optužnica protiv osam lica za nezakonitosti u poslovanju Tvornice glinice „Birač“ iz Zvornika za zloupotrebe položaja i ina kaznena djela vezana za poslovanje te kompanije. Činjenica da se na optužnicu čekalo više od četiri godine nije za uredništvo Dnevnika javnog servisa, nažalost, bila povod da se tom temom pozabave.

Umjesto toga, i u nedjelji iza nas svjedočili smo smaranju gledatelja jalovim političkim prepucavanjima vlasti i opozicije. Javnost od tih i takvih izvještaja neće biti ni sretnija ni sitija, tim prije ako novinarka zauzme unaprijed stav i jasno se opredijeli na čijoj je strani. U izvještaju emitovanom 26. juna, o verbalnom ratu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i Milorada Dodika, autorica Sandra Kukić svojim je komentarima jasno dala na znanje da je uz entitetskog predsjednika.

NOVIĆEVA IZJAVA: Kada bi, umjesto slijepe podrške vlasti, novinari javnog servisa RS-a kritički promišljali političku zbilju BiH, onda bi našli za shodno da ukažu na neumjesnost izjave delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH Sredoja Novića. Umjesto toga, 30. juna u Dnevniku je gledaocima prezentiran stav Novića, koji se obrušio na nedolazak ministara BiH na sjednicu tog doma. Činjenicu da mjesecima parlamentarci SNSD-a u Zastupničkom domu državnog parlamenta bojkotuju njegov rad i za to uredno ubiru naknade i druge prinadležnosti, niko od novinara Dnevnika 2 ne nalazi za shodno da propita.

Izdvojeno

U Dnevniku 30. juna emitovan je izvještaj o sedmogodišnjem dječaku iz sela Sitnice nadomak Banjaluke koji na glavnom putnom pravcu planine Manjača prodaje maline. Sumoran je život u kojem dijete, umjesto da ljetni raspust provodi u igri, mora na taj način pomagati obitelji. Nažalost, taj segment u potpunosti je izostao, kao i pitanje kakvi su to roditelji koji dijete ostavljaju samo po cijeli dan uz prometnu saobraćajnicu.

Ocjena 2

BNTV: Oj, Kozaro…

26. juni – 2. juli 2017.

REVIZIONIZAM KAO PRODUKT VLASTI: Koji su to borci bili učesnici bitke na Kozari 1942. godine? Ko se to borio protiv Nijemaca i ustaša, i gdje nestadoše pripadnici četničkog pokreta? U izvještaju o obilježavanju 75. godišnjice te slavne partizanske bitke, autor Dalibor Mrdić nije naveo. Dakle, bili su to samo borci. I antifašisti, i listom Srbi, naveo je u emitovanoj izjavi predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Tako se u izvještajima BNTV-a vezanim za dešavanja iz Drugog svjetskog rata nastavlja politika povijesnog revizionizma koji je produkt aktuelne vlasti bh. entiteta Republika Srpska.

DODIK PROTIV SVIH: Jednako kao i uredništvo centralnog dnevnika RTRS-a, ni kolege s BNTV-a nisu odoljeli izvještavanju o jalovim medijskim prepucavanjima političara: Milorad Dodik na jednoj, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na drugoj strani (Dnevnik 2, 26. juni). Potom, u istom dnevniku, Dodikov verbalni rat s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i ministrom spoljnih poslova Igorom Crnadkom.

Forma bez sadržaja; ako joj se već daje prostor u Dnevniku, onda to ne zaslužuje njegov udarni dio.

BEZ PATRIOTSKOG LAMENTIRANJA: Obilježavanje Vidovdana bilo je udarna tema Dnevnika 28. juna. U okviru iste, novinarka Slađana Jašarević pripremila je izvještaj o sjećanju na pripadnike Mlade Bosne čiji su posmrtni ostaci sakupljeni u kapeli na sarajevskom groblju Lav. Za razliku od Branke Kusmuk, iako se oba izvještaja bave istim pitanjem – kako se danas percepiraju mladobosanci, Jašarević je izbjegla zamku patriotskog lamentiranja i sačinila korektan izvještaj.

Ocjena 5

Komparativna analiza

Koje je to kontroverze u Višegradu izazvalo postavljanje spomenika turskom velikom veziru Mehmed-paši Sokoloviću, gledaoci nisu saznali, iako ih je spomenuo u svom izvještaju novinar RTRS-a Gvozden Šarac. Pojasnio ih je njegov kolega s BNTV-a Radoje Tasić. A razlog je nezadovoljstvo višegradskih Srba zbog postavljanja spomenika. No, kako je istom nazočio i predsjednik RS-a Milorad Dodik, vjerujemo da Šarac najbolje zna zašto ovaj momenat nije objasnio kako treba. Kao što smo tek od Tasića saznali da se na svečanosti otkrivanja spomenika okupio mali broj Višegrađana, ali da su zato autobusima stigli mladi SNSD-a iz susjednih opština.

 

About The Author