PROGLAS ZA SLOBODU MEDIJA: Ne možemo da ćutimo

Ne možemo da ćutimo i da im prepustimo javne servise, jer oni ne pripadaju političarima, nego građanima, izjavila je večeras novinarka Marina Fratucan na događaju Grupe za slobodu medija, na kojem je objavljen Proglas za slobodu medija. Fratucan je pozvala kolege da ne odustaju od borbe za profesionalno novinarstvo i poštovanje Kodeksa novinara, istakavši da […]

PROGLAS ZA SLOBODU MEDIJA: Ne možemo da ćutimo

Ne možemo da ćutimo i da im prepustimo javne servise, jer oni ne pripadaju političarima, nego građanima, izjavila je večeras novinarka Marina Fratucan na događaju Grupe za slobodu medija, na kojem je objavljen Proglas za slobodu medija.

Fratucan je pozvala kolege da ne odustaju od borbe za profesionalno novinarstvo i poštovanje Kodeksa novinara, istakavši da ona sama ne želi da odustane zbog svoje dece i studenata kojima predaje.

Obraćajući se kolegama novinarima na skupu u Dorćol placu, Fratucan je rekla da je ponovo „oterana“ sa Radiotelevizije Vojvodine, ali da ne želi da ćuti i da političarima prepusti javne servise.

Ima još priča u Vojvodini i Srbiji koje želim da istražim, objasnila je Fratucan i savetovala kolegama da ne žale za izgubljenim šansama, već da nastave borbu za svoju profesiju, jer se za nju vredi boriti.

I njen kolega, urednik Kikindskih, Željko Bodrožić je poručio da ima još snage da se bori za slobodno novinarstvo.

Bodrožić je objasnio da je došao da pomogne kolegama koji su ugroženi, navodeći da je Vukašin Obradović iz Vranjskih svojevremeno pomogao Kikindskim novinama kada su one bile suočene sa problemima.

Osnivač Vranjskih Vukašin Obradović je rekao da mu je podrška kolega pružila nadu koju je izgubio u višegodišnjoj borbi za istinu, pravdu i novinarsku profesiju.

Ovde sam zbog vas i svih onih koji su bili na protestu ispred Vlade Srbije, rekao je Obradović, koji je govorio posle prikazivanja sedmominutnog filma o Vranjskim novinama.

Obradović je izrazio uverenje da će zatvaranje Vranjskih biti „Pirova pobeda“ vlasti, a kolege novinare je savetovao da što više razgovaraju sa građanima i da objasne zašto je važna sloboda medija.

Naš cilj su građani, istakao je Obradović i poručio da bi građani trebalo da kažu kakve medije žele.

I Maja Stojanović iz Grupe za slobodu medija je apelovala na kolege da se zajednički i solidarno bore za profesiju i da se okrenu građanima.

Bez građana, nema borbe za slobodne medije, ocenila je Stojanović i najavila da će Grupa za slobodu medija biti u svakom mestu u Srbiji gde bude bilo potrebno u borbi za slobodne medije.

Organizatori su emitovali novinarske video poruke „Zašto sam ovde“ u kojima se ističe da „ovako više ne može“, dok je Proglas za slobodu medija pročitala novinarka Tamara Skroza.

U Proglasu se ističe da građani i građanke, novinari i novinarke, mediji i organizacije civilnog društva žele da prestane političko, fizičko i finansijsko ugrožavanje medija i da se zaustave napadi na sve one koji se usude da slobodne govore.

U Proglasu se zahteva i poštovanje Ustava, zakona i ljudskih prava i ističe da je u interesu javnosti i svakog građanina i građanke da buru pravovremeno, tačno i nepristrasno informisani.

Učesnici skupa su posle zvaničnog dela potpisivali Proglas za slobodu medija.

Na skupu Grupe za slobodu medija bio je veliki broj novinara, urednika, predstavnika novinarskih, medijskih udruženja i organizacija civilnog društva.

cenzolovka.rs

About The Author