Preminuo velikan bh. novinarstva Kemal Kurspahić

Dobitnik je prestižnih svjetskih nagrada, proglašen je urednikom godine u svijetu 1993. godine, a dobitnike je i Nagrade za hrabrost u novinarstvu

Preminuo velikan bh. novinarstva Kemal Kurspahić

Od posljedica moždanog udara kojeg je zadobio nakon lakšeg hirurškog zahvata, u okruženju najmilijih, preminuo je Kemal Kurspahić, potvrdila je njegova porodica.

Kemal Kurspahić bio je glavni urednik bosanskohercegovačkog dnevnika Oslobođenje od 1988. do 1994. godine. Oslobođenje je u prvoj godini njegovog mandata proglašeno za List godine u Jugoslaviji 1989. godine.

Za svakodnevno izlaženje lista iz atomskog skloništa na prvoj liniji odbrane Sarajeva i održavanje u listu ideje vjerske i nacionalne tolerancije u najtežim ratnim vremenima Oslobođenje je pod Kurspahićevim vodstvom dobilo i neka od najprestižnijih priznanja u svjetskom novinarstvu: List godine u svijetu 1992. godine (BBC i Grenada TV u Velikoj Britaniji), Nagradu slobode u Skandinaviji, Saharovljevu Nagradu za ljudska prava Evropskog parlamenta, Nagradu Oscar Romero u Teksasu, Nagradu za savjesnost i integritet u novinarstvu Nieman Fondacije na Harvardu, Nagradu za dostignuća u novinarstvu IPS Servisa iz Rima – sve u 1993. godini kao i brojna druga priznanja.

Kemal Kurspahić je i lično dobio prestižne svjetske nagrade. Proglašen je za urednika godine u svijetu 1993. godine (World Press Review – New York), dobio je Nagradu za hrabrost u novinarstvu 1992. godine (International Women’s Media Foundation – Washington, DC), Nagradu za ljudska prava 1993. godine (Fondacija Bruno Krajski – Vienna, Austria), proglašen je Herojem borbe za slobodu štampe 2000. godine (International Press Institute – Vienna, Austria), a dobitnik je i Nagrade Erhard Busek za doprinos boljem razumijevanju u Jugoistočnoj Evropi (SEEMO – Vienna, Austria).

Kurspahić je u akademskoj 1994/95. godini bio Nieman Fellow na Harvard Univerzitetu, a u proljeće 1999. godine gostujući Clark Fellow na Cornell Univerzitetu.

Predavao je i na drugim vodećim američkim univerzitetima i savjetovao mnogobrojne vodeće političare poput predsjednika Bill Clintona i u to doba senatora Joe Bidena, sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Zalagao se za jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, ravnopravnu državu svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, ili bilo kakvu drugu pripadnost.

U Sjedinjenim Američkim Državama je objavio memoarsku knjigu As Long As Sarajevo Exists/Sve dok Sarajevo postoji (Pamphleteer’s Press, 1997) i Prime Time Crime: Balkan Media in War and Peace (US Institute of Peace Press, 2003).

Ova knjiga je objavljena i u Sarajevu i Beogradu pod naslovom: Zločin u 19:30 -Balkanski mediji u ratu i miru (Media Centar – Sarajevo, 2003, i Dan Graf – Beograd, 2004). U Sarajevu su štampane još dvije njegove knjige: Bijela kuća (Oslobođenje, 1984) i Pisma iz rata (Ideje, 1992).

Objavljivao je komentare u najvećim svjetskim listovima uključujući The New York Times, The Washington Post, The Los Angeles Times, International Herald Tribune, Die Zeit, Dagens nyheter, Politiken i druge.

U Americi je radio i kao vodeći urednik lanca nedjeljnih listova The Connection, gdje je obučavao i inspirirao mnogobrojne mlade novinare i dobio mnoštvo nagrada izdavača novina države Virdžinija, uključujući i nagrade za najbolje redakcijske strane.

Od ljeta 2001. godine do ljeta 2006. godine radio je u međunarodnoj diplomatiji, najprije kao predstavnik za štampu agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i organiziranog kriminala u Beču, a zatim kao predstavnik te agencije za karipski region sa sjedištem na Barbadosu, odgovoran za 29 država i teritorija.

Oženjen je Vesnom Kurspahić i imaju dva sina, Tarika i Mirzu, kao i četvero unučadi.

Izvor: Mediacentar

About The Author