Otkrivena taktika koju je koristio Iran kako bi ušutkao britanske novinare

RSF pozivao Iran da prestane ciljati novinare u zemlji i inozemstvu

Otkrivena taktika koju je koristio Iran kako bi ušutkao britanske novinare

Novi detalji o iranskim zavjerama protiv novinara koji rade u Londonu otkrivaju šokantnu taktiku kojom se Iran koristi kako bi ušutkao glasove koji su kritični prema vlastima Irana.

Reporteri bez granica (RSF) pozivali su iranske vlasti da odmah prestanu ciljati novinske organizacije, a britansku vladu da učini sve što može kako bi pozvala Iran na odgovornost i garantirala sigurnost iranskim novinarima.

Dana 20. prosinca, austrijski državljanin rođen u Čečeniji, koji je u februaru otkriven u špijuniranju londonskog kanala Iran International, proglašen je krivim za prikupljanje informacija “koje bi mogle biti korisne osobi koja počini ili priprema teroristički čin”.

Tužitelji su rekli da je Magomed-Husejn Dovtaev potajno snimao urede kanala kako bi identificirao sigurnosne propuste koji bi se mogli iskoristiti. Presuda će mu biti izrečena 22. decembra.

Istraga britanske televizijske kuće ITV News otkrila je da su iranski špijuni ponudili krijumčaru ljudi 200.000 dolara da gađa mjesto Iran International autobombom. Kad im je taj plan postao pretežak, odlučili su se umjesto toga usmjeriti na dvije voditeljice, s namjerom da ih napadnu kako bi ostali koji rade na kanalu “naučili lekciju”.

Iran je Iran International označio kao neprijatelja Islamske Republike i rekao da će se na svakoga ko je povezan s kanalom gledati kao na prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Prijetnje britanskim novinarima postale su toliko ozbiljne da je u februaru britanska policija savjetovala kanalu da prekine emitiranje dok se ne preseli na sigurniju lokaciju. Tek je u septembru nastavio s emitiranjem.

– Informacije otkrivene na sudu i od strane ITV-a potvrđuju ono što već znamo u RSF-u: Iran neće prestati ni pred čime da zastraši novinare, u inozemstvu baš kao i u zemlji. Dobra je vijest da su ove spletke osujećene, ali neće biti posljednje – kazala je direktorica Ureda RSF-a za UK Fiona O’Brien.

Iran već dugo cilja na novinare u inozemstvu, koristeći niz online i offline taktika, uključujući direktne fizičke napade, ekonomske sankcije, online zlostavljanje i uznemiravanje članova porodica.

RSF je dokumentirao povećanje nivoa prijetnji od 2022. godine, kada su smrt Mahse Amini i protesti koji su uslijedili stavili Iran – i medije koji ga prate – u centar međunarodne pažnje.

London je posebno žarište zastrašivanja, jer je dom nekoliko velikih emitera na perzijskom jeziku. Novinari Iran Internationala, BBC Persian i Manoto TV, kao i Iranci u egzilu koji rade za manje publikacije, svi su bili izloženi neprihvatljivom zlostavljanju i zastrašivanju.

Korištenje trećih strana, često iz kriminalnih grupa bez očite veze s Teheranom, poznata je taktika Irana. Istraživanje ITV Newsa, međutim, pokazalo je da je zavjera protiv Iran Internationala došla do iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) i naručena je iz Damaska. Zavjera je na kraju osujećena jer je krijumčar ljudima prosljeđivao informacije neimenovanoj zapadnoj sigurnosnoj agenciji.

Iran International je rekao da je osuda Dovtaeva poslala jasnu poruku da se prijetnje novinarima neće tolerirati. “Naši novinari nastavit će pružati nezavisne, necenzurirane vijesti kakve narod Irana zaslužuje”, rekao je glasnogovornik Iran Internationala Adam Baillie.

Izvor: RSF

About The Author