Izraelska vojska ubila je više novinara nego bilo koja druga vojska

Više novinara ubijeno u 10 sedmica rata u Gazi nego za godinu dana u svim drugim državama

Izraelska vojska ubila je više novinara nego bilo koja druga vojska
Kamerman agencije Anadolu Mohamad Alaloul, koji je u sinoćnjem izraelskom zračnom napadu u Gazi izgubio četvero djece i troje članova porodice, izjavio je da izraelske snage bombardiraju sva mjesta, uključujući i naselja i kamp Al-Maghazi u kojem je u potpunosti uništen i njegov dom ( Ashraf Amra - Anadolu Agency )

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) u prvih 10 sedmica rata u Gazi ubijeno je više novinara nego za godinu danas u svim drugim državama. Do 20. decembra najmanje 68 novinara i medijskih djelatnika ubijeno je od početka sukoba 7. oktobra. Od njih 68, 61 je bio Palestinac, četiri Izraelca i tri Libanonca.

CPJ je posebno izrazio zabrinutost zbog očitog obrasca ciljanja novinara i njihovih porodica od strane izraelske vojske. U najmanje jednom slučaju, novinar je ubijen dok je nosio novinarska oznake na mjestu gdje se nisu vodile borbe. U najmanje dva druga slučaja novinari su izvijestili da su primali prijetnje od izraelskih dužnosnika i vojnika IDF-a prije nego što su članovi njihove porodice ubijeni.

– Koncentracija novinara ubijenih u ratu između Izraela i Gaze je bez premca u historiji i naglašava koliko je teška situacija za medije na terenu – kazala je predsjednica CPJ-a Jodie Ginsberg.

Smrtni slučajevi u ratu između Izraela i Gaze dogodili su se u pozadini rastuće cenzure medija u regiji, uključujući najmanje 20 hapšenja, kao i fizičko i online uznemiravanje novinara. Medijski objekti također su oštećeni ili uništeni.

Stalni prekidi komunikacija i nedostatak goriva, hrane i smještaja zbog bombardiranja i ograničene humanitarne pomoći ozbiljno su ugušili izvještavanje u Gazi, gdje međunarodni novinari nisu imali gotovo nikakav nezavisni pristup tokom rata.

Programski koordinator CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Sherif Mansour opisao je rat kao najopasniju situaciju za novinare kojom smo ikada svjedočili.

– Izraelska vojska ubila je više novinara u 10 sedmica nego bilo koja druga vojska u bilo kojoj godini. A sa svakim ubijenim novinarom, rat postaje sve teže dokumentirati i razumjeti – rekao je Mansour.

Izvještaj CPJ-a o ovim podacima popraćen je nizom poziva Izraelu i međunarodnoj zajednici kako zaštititi sigurnost novinara.

U maju je CPJ objavio izvještaj u kojem se navodi da su pripadnici izraelskih obrambenih snaga ubili najmanje 20 novinara u protekle 22 godine i da niko nikada nije optužen ili smatran odgovornim za njihovu smrt.

Izvor: CPJ

About The Author