SAD ulaže žalbu na odluku da se blokira izručenje Assangea

Reporteri bez granica pozvali su predsjednika Joea Bidena da odustane od slučaja

SAD ulaže žalbu na odluku da se blokira izručenje Assangea
LONDON, ENGLAND - MAY 19: Julian Assange speaks to the media from the balcony of the Embassy Of Ecuador on May 19, 2017 in London, England. Julian Assange, founder of the Wikileaks website that published US Government secrets, has been wanted in Sweden on charges of rape since 2012. He sought asylum in the Ecuadorian Embassy in London and today police have said he will still face arrest if he leaves. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država uložila je danas žalbu na odluku britanskog suca da blokira izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea kako bi se suočio s suđenjem zbog objavljivanja vojnih tajni.

SAD su pružile uvjeravanje Velikoj Britaniji da bi on, ukoliko bude izručen SAD-u, mogao služiti kaznu koju mu izrekne američki sud u Australiji, zemlji njegovog rođenja.

– Sjedinjene Države također su pružile uvjeravanje da će osigurati da Assange biti prebačen u Australiju da služi zatvorsku kaznu koja mu je izrečena – navodi se u dokumentu koji su predstavili Žalbenom sudu u Londonu pravni zastupnici američke vlade.

Na dvodnevnom ročištu Washington će zatražiti od Visokog suda da poništi presudu okružne sutkinje Vanesse Baraitser iz januara da Assange može očekivati neljudske zatvorske uvjete ili rizik od samoubistva ako bude izručen.

Sjedinjene Države rekle su da su “veoma razočarane” ovom odlukom, tvrdeći da sudac “nije cijenio težinu” stručnih dokaza koji govore da Assange nije bio u opasnosti od samoubistva. Šta god da sud odluči, naziru se mjeseci ako ne i godine daljnjih pravnih prepirki.

Ako američka žalba bude uspješna, slučaj će biti vraćen nižem sudu na novu odluku, a ko izgubi, može zatražiti dopuštenje za daljnju, konačnu žalbu Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva.

Baraitser je kazala da nije jasno hoće li Washington moći osigurati njegovu sigurnost u američkim zatvorima poznatim po “teškim uvjetima” dok on čeka suđenje.

Pravni stručnjak Carl Tobias, sa Univerziteta Richmond u Virginiji, rekao je da postoji “neka šansa” da SAD dobije žalbu.

Reporteri bez granica pozvali su predsjednika Joea Bidena da odustane od slučaja, tvrdeći da je osnivač WikiLeaksa “na meti zbog svog doprinosa izvještavanju od javnog interesa”.

Assange je tražio, ali nije uspio, dobiti pomilovanje od Bidenovog prethodnika Donalda Trumpa, čija je izborna kampanja 2016. godine imala koristi od objavljivanja materijala WikiLeaksa koji su oštetili njegovu demokratsku protivnicu Hillary Clinton.

Julian Assange se nalazi strogo čuvanom zatvoru Belmarsh na jugoistoku Londona.

Assange je tražen u Washingtonu kako bi se suočio s 18 optužbi koje se odnose na objavljivanje 500.000 tajnih dosjea od strane WikiLeaksa 2010. godine u kojima se detaljno opisuju aspekti vojnih kampanja u Afganistanu i Iraku.

Optužen je za kršenje zakona o špijunaži SAD-a i za hakiranje, na temelju navodne pomoći koju je pružio bivšoj vojnoj obavještajnoj službenici Chelsea Manning u dobivanju dokumenata iz strogo čuvanih vojnih kompjuterskih sistema.

Bude li osuđen u SAD-u, prijeti mu maksimalna kazna od 175 godina zatvora.

Izvor: AFP

About The Author