Motociklista ubio filipinskog novinara

Bercasio je 17. novinar ubijen za vrijeme vladavine predsjednika Rodriga Dutertea i 189. od 1986. godine

Motociklista ubio filipinskog novinara

 

Novinar Jobert “Polpog” Bercasio ustrijeljen je dok se vozio skuterom u Sorgoson Cityju na Filipinima, a Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Nacionalna uniji novinara Filipina (NUJP) osudili su ubistvo i pozvali vlasti da izvrše brzu istragu i privedu počinitelje pravdi.

Bercasiu, bivšeg radijskog izvjestioca koji je vodio vlastiti TV kanal Balangibog na društvenim mrežama, ubila su dvojica naoružanih ljudi koji su se vozili na motociklu. Policija je na mjestu zločina pronašla prazne čahure puške M16. Prema riječima načelnika gradske policije Sorsogon Supt Benita Dipada Bercasio je preminuo na mjestu događaja.

Bercasio je vodio program emitiran putem Facebooka uživo i komentirao socijalna pitanja, uključujući ilegalnu sječu. Opisan je kao žestoki komentator. Sat vremena prije ubistva, Bercasio je na svojoj Facebook stranici pisao o neredovnom kretanju kamiona iz “područja kamenoloma” u gradu Bulan.

Prema NUJP-u, Bercasio je 17. novinar ubijen za vrijeme vladavine predsjednika Rodriga Dutertea i 189. od 1986. godine. Ove godine, drugi je ubijeni novinar, nakon što su radijskog voditelja Cornelia “Rex Cornelio” Pepinoa dva muškarca ubila na odvojenim motociklima u Gradu Dumaguete 5. maja, samo nekoliko dana nakon Svjetskog dana slobode medija.

NUJP je ponovno naglasio da nije vidljiva službena vladina politika na djelu o kontinuiranim ubistvima novinara i drugim napadima na slobodu medija.

– Ta opća nezainteresiranost, a nerješavanje ubistava medijskih djelatnika i uznemiravanje novinara, ohrabrujući su za one koji nastoje ušutkati novinare koji se bave istinom – upozoravaju.

Glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger kazao da ta organizacija osuđuje ubistvo Bercasia i poziva vlasti da osiguraju da počinitelji budu izvedeni pred lice pravde.

– Usljed kontinuiranog nasilja nad novinarima na Filipinima, od vitalne je važnosti da vlasti poduzmu hitne korake kako bi osigurale da novinari mogu raditi slobodno i sigurno – naglasio je.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author