Organizacije civilnog društva protiv SLAPP tužbi

Stvarnost je takva da se svakog novinara ili aktivista kojem se prijeti nasiljem u Evropi, a ima ih na stotine,  diskretno ušutkava pismima koja odašilju advokatska društva, izopačujući zakone kojima zapravo treba zaštititi ugled nevinih od napada kriminalnih moćnika, stoji između ostalog u saopćenju 87 organizacija civilnog društva protiv SLAPP tužbi. Jednog vrućeg proljetnog poslijepodneva […]

Organizacije civilnog društva protiv SLAPP tužbi

Stvarnost je takva da se svakog novinara ili aktivista kojem se prijeti nasiljem u Evropi, a ima ih na stotine,  diskretno ušutkava pismima koja odašilju advokatska društva, izopačujući zakone kojima zapravo treba zaštititi ugled nevinih od napada kriminalnih moćnika, stoji između ostalog u saopćenju 87 organizacija civilnog društva protiv SLAPP tužbi.

Jednog vrućeg proljetnog poslijepodneva na Malti, novinarka se dovezla do svoje kuće kako bi pronašla sudskog dostavljača kako obljepljuje duck-tapeom stotine listova papira na njezina ulazna vrata. Iako ometan s dva porodična psa čuvara koji su nekontrolirano lajali i nasrtali prema njemu kroz rešetke vrata, bio je odlučan.

Sud je naredio da novinarki Daphne Caruana Galizia, mora biti dostavljeno 19 tužbi za klevetu, koje su sve odjednom protiv nje pokrenute od bogatih i moćnih poslovnih figura.

Nekoliko mjeseci kasnije bila je mrtva, ubijena daljinski aktiviranom automobilskom bombom, stoji u uvodu saopćenja organizacija civilnog društva koje pomenuti slučaj smatraju najgrubljim slučajem SLAPP tužbi koje postoje, što je pogoršano i činjenicom da su se postupci nastavili i nakon smrti Caruane Galizie, protiv njezinog muža i tri sina.

Inače, SLAPP (Strategic Lawsuit against Public Participation) je kratica za Stratešku tužbu protiv sudjelovanja javnosti. To je oblik pravnog uznemiravanja namijenjen zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova.

Skupe i beskrupulozne advokatske kancelarije ovo plasiraju na tržište napadačkih usluga moćnih i bogatih pojedinaca koji si mogu priuštiti da se odugovlače postupci godinama samo da bi se zaštitili od neželjenog nadzora javnosti.

Nadzor javnosti, koji je žila kucavica zdravih demokratskih društava. Evropski sud za ljudska prava i drugi nacionalni i regionalni sudovi dosljedno i izričito priznaju u svojim presudama važnu ulogu koju imaju  slobodni mediji, a i šire civilno društvo držeći moćnike odgovornima.

Njihove presude potvrđuju obvezu kojom države moraju stvoriti okruženje koje pogoduje slobodi govora, jer bez toga demokracija slabi, i umire. Rupe u našim zakonima koje moćnicima omogućuju da svoje kritičare natjeraju na pokornost su rupa u evropskoj demokraciji. Slučajevi zlostavljanja kontaminiraju kontinent.

Poljske druge najveće dnevne novine, Gazeta Wyborcza, primile su više od 55 pravnih prijetnji i tužbe brojnih aktera, uključujući poljsku vladajuću stranku. Od 2015. godine francuski poduzetnik Vincent Bollore i firme povezane s Bollore Group zatrpavale su novinare i nevladine organizacije tužbama za klevetu kako bi ih spriječio da prate i otkrivaju njegove poslovne interese u Africi.

U Španiji proizvođač mesa Coren traži milion odšteta od ekološkog aktivista zbog kritiziranja njegove prakse upravljanja otpadom, nakon što je prethodno zaprijetio aktivistima i naučnicima koji su istraživali nivo nitrata u lokalnim vodama, samo su neki od primjera koji su izdvojeni u zajedničkom saopćenju civilnih organizacija koje se zalažu i traže medijske slobode.

Kako je istaknuto, ljudi o kojima ovisimo zbog informacija o tome što se događa oko nas bivaju rastrojeni, spriječeni ili u potpunosti blokirani u obavljanju svog posla zbog ovih opasnih, skupih i izdašnih napada koji zahtijevaju velike resurse, a situacija postaje iskrivljena do neprepoznatljivosti.

Kada su u pitanju određeni ljudi, vlade, kompanije i teme, to nisu pisci, filmaši ili novinari koji odlučuju o tome što ćemo čitati, gledati i razgovarati. Čak nije ni do sudova, jer SLAPP-ovi rijetko dolaze do ročišta, a kamoli do sudske presude.

– To je do oligarha i njihovih saradnika u politici, putem advokata koje plaćaju, a koji oblikuju saopćavanja i sprječavanje isticanja istine. Vidjeli smo kako se u Evropi pojavljuje zabrinjavajući obrazac državnih službenika ili nositelja velikih javnih ugovora koji usvajaju taktiku slavnih osoba i oligarha da se zaštite od povišenog nivoa nadzora nad njihovim položajima ili finansijskim vezama s vladom – rečeno je.

Dodaje se da su prijetnje često prekogranične čime se povećavaju troškovi za novinare i aktiviste koji su pozvani na sud daleko od kuće u Evropi, na skupe pravne jurisdikcije, navodi se u saopćenju i dodaje kako svijest o ovom problemu raste.

Potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourová dala je obećanje da će razmotriti sve moguće opcije za suzbijanje prijetnji koju SLAPP tužbe predstavljaju za razvoj evropske demokratije.

Jedno od obećavajućih rješenje leži u institucijama Evropske unije i to bi moglo pomoći u uspostavljanju ravnoteže između progonitelja koji podnose SLAPP tužbe i prava javnosti na informiranost o temama i stvarima od javnog interesa.

Zakonodavstvo treba usvojiti legislativu na nivou EU kako bi se ljude zaštitilo širom Evropske unije od SLAPP-ovih tužbi i to mora biti prioritet. Kao i u drugim dijelovima svijeta, pravila bi trebala biti na snazi širom EU-a kako bi se omogućilo odbacivanje tužbi za SLAPP u ranoj fazi postupka, kako bi se sankcioniralo stranke SLAPP-a zbog zloupotrebe zakona i sudova i pružile mjere omogućavanja žrtvama da se brane.

Kada uzmemo u obzir važnost javnih djelatnosti kao što su istraživačko novinarstvo, aktivisti i zviždači vladavine zakona i borbe protiv korupcije, nepostojanje zaštitnih mjera predstavlja prijetnju ne samo slobodi medija već i pravilnog funkcioniranja Evropske unije, evropskog unutrašnjeg tržišta, a sve više i evropskog demokratskog života.

Stvarnost je takva da za svakog novinara ili aktivistu kojem se prijeti nasiljem u Evropi, a stotinu ih diskretno ušutkavaju pisma koja su poslala advokatska društva, izopačujući zakone kojima je trebalo zaštititi ugled nevinih od napada kriminalnih moćnika.

SLAPP-ove tužbe su daleko manje barbarsko sredstvo za ušutkivanje nekoga od automobila bombe ili metka u glavu, ali njihov efekt prigušivanja često je jednako destruktivan, smatraju u organizacijama civilnog društva.

Ovo pismo potpisale su sljedeće organizacije civilnog društva: Access Info Europe, Amnesty International, ARTICLE 19, ANTICOR (Francuska), Blueprint for Free Speech, Centre for Free Expression (CFE) (Kanada), CEE Bankwatch Network, Chceme zdrav~ krajinu (³We want a healthy country´, Slovačka), Citizens Network Watchdog Poljska, Civil Liberties Union For Europe, Civil Rights Defenders (CRD), Civil Society Europe, Clean Air Action Group (Mađarska), Committee to Protect Journalists, Common Weal, Corporate Europe Observatory, Defend Democracy, Earth League International, Environmental Paper Network (EPN), ePaĔstwo Foundation, Eurocadres ± Council of European Professional and Managerial Staff, European Center For Not-For-Profit Law (ECNL), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Coalition for Corporate Justice (ECCJ), European Environmental Bureau (EEB), European Federation of Journalists (EFJ), European Trade Union Confederation (ETUC), FIDH (International Federation for Human Rights), Forest Initiatives and Communities (Ukrajina), Forum Ökologie & Papier, Four Paws International, Free Press Unlimited (FPU), Global Forum for Media Development (GFMD), Global Justice Ecology Project, GMWatch, Government Accountability Project, Greenpeace EU Unit, Human Rights House Foundation (HRHF), Human Rights Without Frontiers, IFEX, Index on Censorship, Institute for Sustainable Development Foundation, International Media Support, International Partnership for Human Rights (IPHR), International Press Institute (IPI), Iraqi Journalists Right Defence Association, Journalismfund.eu, Justice and Environment, Justice Pesticides, Maison des Lanceurs d¶Alerte (Francuska), Mighty Earth, Milieudefensie – Friends of the Earth Netherlands, MultiWatch (Švicarska), Netherlands Helsinki Committee, Nuclear Consulting Group (NCG), OBC Transeuropa, OGM dangers, Oåivent (Češka), Piãtaljka (Srbija), Polish Institute for Human Rights and Business, Protect, RECLAIM, Rettet den Regenwald (Rainforest Rescue), Reporters Without Borders (RSF), Sherpa, Sciences Citoyennes, Society for Threatened Peoples (STP) (Švicarska), SOLIDAR and SOLIDAR Foundation (European networks, based in Belgija), Speakout Speakup Ltd (United Kingdom), Stefan Batory Foundation (Poljska), SumOfUs, The Daphne Caruana Galizia Foundation, The Good Lobby Italia, The International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT), The New Federalist, The Signals Network, Transnational Institute, Transparency International – Bugarska, Transparency International EU, Transparency International Italy, Umweltinstitut Mnchen, Vouliwatch, Whistleblower Netzwerk (WBN) (Njemačka), Whistleblowing International Network, Women Engage for a Common Future – WECF International, Xnet (Španija) i Young European Federalists (JEF Europe).

Izvor: HND

About The Author