Ombudsmeni BiH – Slobodan pristup informacijama demokratsko pravo građana

Građani imaju pravo da zahtijevaju odgovornost i transparentnost rada javnih institucija

Ombudsmeni BiH – Slobodan pristup informacijama demokratsko pravo građana
Foto: BHRT

Pravo na slobodan pristup informacijama osnovno demokratsko pravo građana i važno sredstvo u osiguranju vladavine prava i dobrog upravljanja.

Poruka je to ombudsmena Bosne i Hercegovine Nives Jukić,  Ljubinka Mitrovića i Jasminke Džumhur u povodu obilježavanja 28. septembra – Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama.

– Slobodan pristup informacijama je mehanizam za osiguravanje odgovornog rada javnih organa, efikasnog ostvarivanja javnih zadataka, efikasnog upravljanja javnim sredstvima, iskorjenjivanje korupcije, kao i uključivanje građana i pravnih osoba u procese odlučivanja – ističu bh. ombudsmeni, saopćeno je iz Institucije ombudsmena BiH.

Nadalje, navode kako građani imaju pravo da zahtijevaju odgovornost i transparentnost rada javnih institucija, te da upravo zakoni kojim se uređuje sloboda pristupa informacijama predstavljaju ključni instrument za osiguranja spomenutih principa djelovanja vlasti.

Istovremeno, ombudsmeni BiH podsjećaju na važnost ne samo postojanja zakona o slobodi pristupa informacijama, već osiguranja njihove efikasne primjene što podrazumjeva da svako fizičko i pravno lice ima pravo na pristup informacijama, uz uvažavanje zakonom propisanih izuzetaka, dok je obaveza svakog javnog organa da informacije koje su u njegovom posjedu učini dostupnim.

Stoga, ombudsmeni pozivaju javne organe, na svim nivoima vlasti, da osiguraju efikasniju primjenu zakona o slobodi pristupa informacijama i proaktivnim pristupom u objavljivanju informacija svoj rad učine transparentnim.

Izvor: Fena/Institucije ombudsmena BiH

About The Author