Od ponedjeljka opet profesionalni mediji

Izbori su prošli pa i RTRS i BNTV polako podižu profesionalne standarde. Nakon dužeg perioda, oba monitorisana dnevnika izvještaje i vijesti prezentirali su bez političkog navijanja RTRS                                                         […]

Od ponedjeljka opet profesionalni mediji

Izbori su prošli pa i RTRS i BNTV polako podižu profesionalne standarde. Nakon dužeg perioda, oba monitorisana dnevnika izvještaje i vijesti prezentirali su bez političkog navijanja

RTRS                                                                                                            21. oktobar 2014.

Urednik: Momčilo Ostojić

Konačno malo profesionalizma

Rad Centralne izborne komisije BiH i postizborne kombinatorike vezane za formiranje vlasti na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine bile su teme kojima je posvećeno najviše pažnje u Dnevniku 2 RTRS-a.

Za razliku od centralne informativne emisije RTRS-a koja je bila predmet ranijih monitoringa, Dnevnik 2 od 21. oktobra bilježi znatan napredak po pitanju profesionalnog izvještavanja kada je riječ o navedenim temama. Svi prilozi urađeni su bez popratnih komentara novinara, a prostor pri iznošenju stavova u jednakoj mjeri dobili su predstavnici i SNSD-a, ali i opozicionih političkih partija u RS-u.

Na monitoru je teško procijeniti koji su faktori utjecali na ovakav zaokret. Jedan od mogućih razloga mogao bi biti i učvršćivanje pobjedničke pozicije SNSD-a, što prema procjeni urednika otklanja i potrebu da se javni servis RS-a otvoreno stavlja na stranu vladajućih struktura u ovom bh. entitetu.

Nakon dugo vremena, RTRS se u dnevniku tematski bavio i nekim događajem u Federaciji BiH. Riječ je prilogu posvećenom izbornom debaklu SDP-a BiH.

RTRS u Dnevniku 2, a i to je zaključak koji izvodimo iz ranijih monitoringa, rijetko i malo prostora ostavlja za teme koje tretiraju ekonomska pitanja ili socijalne probleme i položaj građana. Na taj način u javnosti se pokušava stvoriti lažna slika o RS-u kao ekonomsko i socijalno stabilnom dijelu BiH. Tek mali iskorak zabilježen je u ovom dnevniku u prilogu koji se bavio posljedicama povlačenja jedne strane kompanije s tržišta BiH.

Iz ovog, u profesionalnom smislu korektnog dnevnika, svojim negativnim sadržajem izdvaja se prilog o radu Komiteta za odbranu bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića, kojem se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom. U opširnoj priči u kojoj se članovi Komiteta koji se bave uvjetima boravka Mladića u pritvoru Tribunala i njihovim zahtjevom da bude prebačen na liječenje u Rusiju, novinar nijednom riječju ne spominje ništa vezano za sadržaj optužnice protiv Mladića.

U namjeri da dnevnik učini dinamičnijim, a prezentaciju vijesti zanimljivijom, većinu priloga  uz prezentera najavljuju i reporteri živim javljanjima ispred sjedišta institucija koje su u vezi s temom priloga.

PLUS DANA

Prilog o povlačenju strane trgovinske kompanije s prostora BiH.

MINUS DANA

Prilog o zahtjevima Komiteta za odbranu Ratka Mladića. Nastavlja se ustaljena praksa izvještavanja kada je u pitanju suđenje za ratne zločine licima srpske nacionalnosti, u kojoj se u pravilu prenebregava sadržaj optužnice.

 

BN TV                                                                                                          21. oktobar 2014.

Urednica: Suzana Rađen Todorić

Ratko Mladić i niko osim njega

Nastavak objavljivanja izbornih rezultata i problemi u radu Centralne izborne komisije BiH i u Dnevniku 2 BNTV-a u fokusu su događaja koji su obilježili 21. oktobar. I ova TV kuća, u opširnom prilogu, bavila se aktivnostima stranaka vezanim za formiranje novih vlasti nakon opštih izbora. Svi prilozi o ovim temama urađeni su profesionalno, bez komentara i iznošenja vlastitih stavova novinara i dodatnih opaski prezentera u najavi priloga.

Kao i RTRS, i BNTV bavio se posljedicama po privrednike i radnike povlačenja strane trgovinske kompanije iz BiH.

Hapšenje gradonačelnika Zagreba Milana Bandića za BNTV bio je povod za temu posvećenu dosadašnjim efektima rada Specijalnog tužilaštva RS-a. Osim o radu samog tužilaštva, novinarka je otvorila i pitanje hoće li se u BiH steći uslovi za pokretanje krivičnih postupaka protiv visokopozicioniranih političara. U prilogu su o iskustvima iz Hrvatske govorili novinari i analitičari iz te države.

Političke teme dominirale su i ovim dnevnikom pa se veoma malo mjesta našlo za svakodnevne probleme građana. Ipak, treba istaći jedinu, ali vrlo dobro obrađenu temu, vezanu za probleme s kojima se suočavaju stanovnici sela u Semberiji koji su bili pogođeni majskim poplavama.

Suđenje Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom i dalje je tema kojom se BNTV redovno bavi. Novinari nastavljaju s praksom u kojoj se iznose stavovi samo jedne strane, svjedoka odbrane Mladića. Ponovo se nijednom riječju ne spominje sadržaj optužnice protiv Mladića. Na istom fonu koncipiran je i prilog posvećen zahtjevima Komiteta za odbranu Ratka Mladića upućen vlastima Srbije i RS-a.

U bloku vijesti posvećenih dešavanjima u regionu, uz kratak osvrt na lišavanje slobode gradonačelnika Zagreba, slijedi i prilog o napadima na pekare Albanaca i Goranaca u Srbiji. Uz navođenje da isti nemaju širu etničku dimenziju, emitovane su i izjave srpskog premijera Aleksandra Vučića koji osuđuje napade i obećava sankcionisanje počinilaca. Vrlo površno je obrađeno narastanje međunacionalnih tenzija koje su eskalirale nakon utakmice Srbija i Albanija.

Događaji u Federaciji BiH, čak ni oni vezani za neposredno okončane opšte izbore, nisu predmet interesovanja centralnog dnevnika BNTV-a.

Jedna od zamjerki koja se odnosi na monitorisani dnevnik, a ista konstatacija vrijedi  i na osnovu ranijih monitoringa, jeste korištenje malog broja sagovornika, analitičara koje novinari pozivaju da komentarišu određena pitanja. Tako se dešava da u dva priloga zaredom isti ljudi govore o različitim temama.

PLUS DANA

Prilog posvećen učincima rada Specijalnog tužilaštva RS-a.

MINUS DANA

Izvještaj sa suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom. Jednostrano prenošenje informacija, kojima se potpuno relativizira težina optužnice koja mu je stavljena na teret.

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

U svojevrsnoj pauzi između predizborne kampanje i formiranja novih vlasti, i RTRS i BNTV u  centralnim informativnim emisijama podižu profesionalne standarde. Nakon dužeg vremenskog perioda, oba monitorisana dnevnika svoje izvještaje i vijesti prezentirali su bez političkog navijanja za vlast, odnosno opoziciju. Ono što se može smatrati ozbiljnim nedostatkom i jednog i drugog dnevnika jeste mali prostor koji se ostavlja temama van politike. Ekonomija, stanje privrede, život građana, njihovi problemi i potrebe su na margini i o njima se vrlo malo govori.

(U petak, 24. oktobra, čitajte analizu Uglješe Vukovića: ATV i HAYAT)

About The Author